Οπως έχει πει ο Κομφούκιος, «το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι λαθών». Εξοδος του Μεσολογγίου στα Πηγάδια ο Ζίφκοβιτς, αυτογκόλ ο Πάμπλο Ντε Λούκας, στο άλογο καβάλα ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Ασίστ του Σισέ στο Καραϊσκάκη, μηδέν – ένα ο Ελι Ελμπάζ, στον γάιδαρο καβάλα ο Λεμονής. Ακολούθησαν δύο ακόμα λάθη του νεαρού Σενεγαλέζου, που ευτυχώς για τον Σερ Τάκη δεν κατέληξαν γκολ. Σε αντίθετη περίπτωση, ίσως να άρχιζε να προγραμματίζει από τώρα τις χριστουγεννιάτικες διακοπές στην Πάρο. Αφορμής δοθείσης, να γυρίσουμε 30 χρόνια πίσω. Καραγεώργη Σερβίας, στα γραφεία της Μότορ Οϊλ, Βαρδής, Γιώργος και Θόδωρος Βαρδινογιάννης στην καθιερωμένη δευτεριάτικη σύσκεψη με τον προπονητή του Παναθηναϊκού. Εκείνη τη σεζόν σταματάνε το ποδόσφαιρο Ζάετς και Κυράστας. Στο τραπέζι, θέμα λίμπερο. Ο Βασίλης Δανιήλ αιφνιδιάζει: «Λίμπερο έχουμε. Στόπερ πρέπει να βρούμε. Λίμπερο θα γυρίσει ο Κώστας Μαυρίδης (μέχρι τότε έπαιζε στόπερ).

ΒΑΡΚΑ – ΓΙΑΛΟ

Ο Μαυρίδης, που είχε ξεκινήσει την καριέρα του σαν επιθετικός, δεν ήταν σκληρός. Δεν του άρεσαν οι μονομαχίες, δεν «τσακωνότανε» με τα σέντερ φορ, δεν έπαιρνε κάρτες. Γυρίζει πράγματι λίμπερο, και ο Παναθηναϊκός κάνει μεταγραφή τον 21χρονο στόπερ του Διαγόρα Γιάννη Καλιτζάκη. Ο Βασίλης Δανιήλ (φωτογραφία) ήταν ξεκάθαρος μαζί του: «Θες να παίξεις στον Παναθηναϊκό; Θα διώχνεις την μπάλα με τη μία. Κι όπου πάει. Δεν θα κάνεις κοντρόλ, δεν θα δίνεις πάσα». Κι ο Καλιτζάκης έπαιξε δέκα χρόνια στον Παναθηναϊκό, τρία στην ΑΕΚ κι έκανε 71 συμμετοχές στην εθνική ομάδα. Οπως έπαιξε δέκα χρόνια στον Ολυμπιακό ο Ανατολάκης. Κάθε φορά που ερχότανε η μπάλα απάνω του τής έδινε μία και την έστελνε αράουτ. Ενας νεαρός και άπειρος αμυντικός χρειάζεται καθοδήγηση. Κι αν είναι δυνατόν, έναν έμπειρο παρτενέρ. Πώς να βοηθήσει όμως ο Μποτία τον Σισέ, όταν δεν μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό του; Βάρκα – γιαλό τον πήγε ο Ελμπάζ στη φάση του γκολ. Να γυρίσουμε όμως στον ΠΑΟΚ και στις συμπτώσεις που συνδέουν Ιβιτς και Λουτσέσκου.

ΣΑΝ ΤΟΝ ΚΑΒΟΥΡΑ

Πέρυσι, περίπου τέτοια εποχή (28 Νεομβρίου), ο Ιλια Ιβιτς είχε «θυσιάσει» τον Γιώργο Τζαβέλλα. Η ομάδα συσπειρώθηκε, ξεπέρασε το σοκ του 3-4 από τον Ατρόμητο και μ’ ένα σερί νικών πήρε τ’ απάνω της. Ο Λουτσέσκου «θυσίασε» δύο. Τον Κάρλος Ζαμπράνο και τον Μάριν Λέοβατς. Ο ΠΑΟΚ, έστω και κόντρα στη χειρότερη ομάδα της κατηγορίας σε ό,τι έχει να κάνει με την επιθετική συμπεριφορά (ούτε δύο τελικές ανά παιχνίδι εντός περιοχής) πέτυχε την πλέον σημαντική νίκη της σεζόν. Με τέσσερις Ελληνες στην επίθεση (μετά τον τραυματισμό του Ελ Καντουρί), είχε το πάθος και τη θέληση για να ξεπεράσει το σύνδρομο των εκτός έδρας. Με αντιπάλους Παναθηναϊκό και Πλατανιά στα δύο ματς που απομένουν μέχρι τη διακοπή, υπάρχουν οι προοπτικές για καλές γιορτές. Ο Ολυμπιακός, αντίθετα, μπορεί να κερδίζει αλλά πάει σαν τον κάβουρα. Με 15 γκολ παθητικό (μακράν τη χειρότερη άμυνα στις οκτώ πρώτες ομάδες) πρωταθλητισμός δεν γίνεται. Δεν γίνεται να αγκομαχάει για να κερδίσει στο Καραϊσκάκης τον Λεβαδειακό και τον Απόλλωνα. Τον έναν στο 84′ και τον άλλον στο 80′.

ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΙ

Ο Ολυμπιακός δεν βελτιώνεται, δεν πείθει, δεν διορθώνει τις αδυναμίες του. Δεν γίνεται να παίζει κάθε φορά βασικός σέντερ φορ αυτός που σκόραρε στο προηγούμενο παιχνίδι. Δεν γίνεται να μη βλέπει ο προπονητής ότι το δίδυμο Μποτία – Σισέ δεν τραβάει. Δεν γίνεται να έχει δεχθεί υπερδιπλάσια γκολ από τον Ατρόμητο και ένα λιγότεροι από τον Απόλλωνα, ενώ είναι εμφανές ότι υπάρχουν θέματα πειθαρχίας.

Και μιας και η κουβέντα έχει να κάνει σήμερα με τους προπονητές, ο Αστέρας Τρίπολης είναι πλέον με τον Σάββα Παντελίδη σε τροχιά Ευρώπης. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο Παναθηναϊκός δεν πρόκειται να πάρει άδεια, οι θέσεις ύστερα από Ολυμπιακό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ είναι δύο. Ο Παντελίδης παρέλαβε τον Αστέρα με έναν βαθμό σε τρία ματς και με εντός έδρας ήττες από Γιάννινα, Λαμία. Κέρδισε στην Τρίπολη ΑΕΚ – Παναθηναϊκό και ισοφαρίστηκε από τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκης με πέναλτι στο 94′. Μαζί με τον Κάναντι του Ατρομήτου, είναι οι προπονητές που ξεχωρίζουν.

ΤΟ ΠΑΣΤΕΛΩΣΕ

Σ’ ένα ματς του μισού γκολ ο Παναθηναϊκός είχε για σέντερ φορ τον Μόλινς κι ο Πανιώνιος έφερε από τον πάγκο τον Φιορίν Ντουρμισάι. Αν περιμένεις τον Σουηδό να σκοράρει, θα έχει αλλάξει η μόδα. Ο Αλβανός ξέφυγε από τον Κολοβέτσιο, προσπέρασε τον Κουτρουμπή σαν σταματημένο, το παστέλωσε και 0-1.