Αρκετοί ξένοι προπονητές που έχουν περάσει από τη Σούπερ Λίγκα μας βρήκαν δουλειά σε ομάδες μεγάλες φεύγοντας. Συνήθως αυτό συμβαίνει με τους προπονητής του Ολυμπιακού (Βαλβέρδε, Μίτσελ, Ζαρντίμ, Σίλβα…), αλλά υπάρχουν και κάμποσοι άλλοι. Ο Χάβι Γκράθια π.χ. μετά την Κέρκυρα δούλεψε σε ομάδες της Πριμέρα Ντιβισιόν, ο Γουστάβο Πογέτ πήρε του κόσμου τα λεφτά στην Κίνα, ο Αντρέα Στραματσόνι δουλεύει ακόμα στην Σπάρτα Πράγας. Αυτή την εβδομάδα βρήκε δουλειά –και μάλιστα στη Μίλαν –ο λιγότερο προπονητής από όλους τους προπονητές που έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια από την Ελλάδα, δηλαδή ο Τζενάρο Γκατούζο. Που μάλιστα ανέλαβε κοτζάμ Μίλαν.

Μάνθος

Ας θυμηθούμε λίγο την ιστορία του. Ο Γκατούζο ήρθε στον ΟΦΗ τον Μάιο του 2014. Προσγειώθηκε στο Ηράκλειο και πήγε κατευθείαν στα γραφεία της ομάδας για να συζητήσει με τον τότε πρόεδρο Μάνθο Πουλινάκη. Στο Ηράκλειο, γνωρίζοντας την οικονομική επιφάνεια του κάποτε παίκτη της Μίλαν και πρωταθλητή κόσμου, πίστεψαν ότι ο πρώην παίκτης είχε έρθει ως επικεφαλής μιας ομάδας επενδυτών, που θα αγόραζε τον τότε χρεοκοπημένο ΟΦΗ. Ο Γκατούζο ήθελε να φτιάξει το όνομά του ως προπονητής, ο Πουλινάκης έψαχνε κάποιον που να μην έχει ανάγκη από χρήματα: οι δυο συμφώνησαν.

Πείρα

Η προπονητική πείρα του Γκατούζο ήταν ελάχιστη: ένα ολιγοήμερο πέρασμα από τη Σιόν και μια παρουσία για λίγους μήνες στο Παλέρμο συνιστούν σούπερ βιογραφικό. Για τις ικανότητές του οι γνώμες διίσταντο από την αρχή. Στην προετοιμασία, έπειτα από μια μεγάλη ήττα σε ένα φιλικό με τον Εργοτέλη αυγουστιάτικα, μια αντιπροσωπεία των παικτών πήγε στον πρόεδρο Πουλινάκη και του είπε ότι η ομάδα είναι ουσιαστικά απροπόνητη και ότι ο κόουτς κάνει μόνο τακτική. Ο Πουλινάκης τους ζήτησε να συμμορφωθούν και να τον ακούνε. Αλλοι πάλι, που έχουν ζήσει την ομάδα εκείνη την ταραγμένη περίοδο, όπως ο εκτελών και χρέη μεταφραστή Πάνος Κατσαΐτης, μέχρι και σήμερα μιλάνε για έναν άνθρωπο εργατικό. Ολοι όμως συμφωνούν ότι ήταν νευρικός και κυρίως αθυρόστομος –ένας Ιταλός από αυτούς που γεννήθηκαν με τη λέξη cazzo στο στόμα. Μάλιστα ο Γκατούζο χρησιμοποιούσε ως παραλλαγή και τη λέξη «κατσαρόλα», γεγονός που έκανε κάθε φράση του διασκεδαστικότερη.

Σίσιτς

Στο πέρασμά του από τον ΟΦΗ, τα αποτελέσματα δεν ήταν ούτε καταπληκτικά, ούτε άθλια. Οι καβγάδες όμως με αυτόν πρωταγωνιστή ήταν συνεχείς. Ο πιο μεγάλος ήταν με τον ποδοσφαιριστή Μίρνε Σίσιτς, τον οποίο κατηγόρησε για μειωμένη απόδοση έπειτα από ένα ματς με την Ξάνθη. Ο Σίσιτς, που ήταν τότε δυο χρόνια απλήρωτος, είχε βάλει τα κλάματα και είχε δηλώσει την επόμενη μέρα ότι ο προπονητής «μπορεί να πει το οτιδήποτε αλλά όχι και να προσβάλει κάποιον έτσι». «Παίζω απλήρωτος, πληρώνω τα πάντα από την τσέπη μου, όπως και τα περισσότερα παιδιά στην ομάδα και μου δημιουργεί και πρόβλημα, αφού πλέον δεν μπορώ να κυκλοφορήσω πουθενά στο Ηράκλειο» είχε πει σε συνέντευξη παρακαλώντας τον να σταματήσει να τον χειρίζεται σαν αντικείμενο για σεξ. (Είδατε τι ωραία το είπα περιφραστικά;)

Ηττα

Το ξέσπασμα του Σίσιτς δεν ήταν υπερβολικό: η δημοφιλία του Γκατούζο στο Ηράκλειο ήταν τεράστια και όποιος τα έβαζε μαζί του έπρεπε να κρύβεται! Στις 26 Οκτωβρίου, έπειτα από μια ήττα από τον Αστέρα Τρίπολης, ο Γκατούζο παραιτήθηκε, αλλά την επομένη μια μεγάλη αντιπροσωπεία οπαδών του ΟΦΗ τον έπεισε να ανακαλέσει και να συνεχίσει. Ο ΟΦΗ είχε κερδίσει στη Λεωφόρο τον ΠΑΟ κι ο Γκατούζο ήταν τοπικός ήρωας, αλλά και μεγάλος λαοπλάνος. «Ξέρω όλα τα προβλήματα της ομάδας αλλά τα κλείνω έξω από τα αποδυτήρια. Είμαι ο καπετάνιος του καραβιού και ποτέ δεν θα αφήσω το καράβι» είχε πει. Κάθε συνέντευξή του ήταν ένα διάγγελμα.

Αντίο

Τελικά έφυγε και μάλιστα χωρίς καν να χαιρετήσει τον κόσμο που τόσο τον λάτρεψε. Αφησε πίσω του μια επιστολή, αλλά και μια ιστορική συνέντευξη Τύπου. Στην επιστολή ανέφερε ότι ήταν απλήρωτος και ότι είχε ξοδέψει και λεφτά από την τσέπη του. «Την προηγούμενη Δευτέρα βρήκα τους μισούς παίκτες στην προπόνηση και κάποιοι ποδοσφαιριστές μου ζητούσαν χρήματα. Σε αυτό το σημείο κατάλαβα ότι οι προσπάθειές μου ήταν μάταιες. Στον ΟΦΗ και στους φιλάθλους εύχομαι ένα πιο ήσυχο μέλλον και τις καλύτερες επιτυχίες» έγραψε. Οσοι ζούσαν τον ΟΦΗ εκείνης της εποχής, ισχυρίζονται ότι οι παίκτες πράγματι του ζήτησαν χρήματα, ίσως γιατί προηγουμένως κάτι τους είχε δώσει.

Every day

Ο Γκατούζο είχε έρθει στον ΟΦΗ νωρίς: δεν είχε ακόμα «σκοτώσει» τον ποδοσφαιριστή που είχε μέσα του και δεν ήταν έτοιμος να δουλέψει ως προπονητής. Στην ιστορική του τελευταία συνέντευξη Τύπου, μιλώντας μια μοναδική γλώσσα (ένα μείγμα αγγλικών και ιταλικών) είχε αναφερθεί σε ένα δημοσίευμα με τον όρο «is a 100% malakia» και είχε πει ότι η σχέση του με τους δημοσιογράφους είναι «every day malakia, cazzo». Κι αφού ορκίστηκε ότι θα μείνει στον ΟΦΗ μέχρι το τέλος της σεζόν, το επόμενο πρωί έφυγε!