Τα επεισόδια, που έγιναν την Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας, ανάμεσα σε οπαδούς του ΠΑΟΚ και Πακιστανούς, που γιόρταζαν με τον τρόπο τους μια θρησκευτική γιορτή, πρέπει να ήταν ό,τι πιο θεαματικό είχαμε αυτή την αγωνιστική στο ελληνικό πρωτάθλημα. Οποιος είδε τα επεισόδια στο βίντεο πρέπει να έμεινε έκπληκτος με τη βιαιότητά τους! Από ό,τι φαίνεται, όλα ξεκίνησαν όταν οι Πακιστανοί, που γιόρταζαν τα γενέθλια του Μωάμεθ, πίστεψαν ότι οι μαυροντυμένοι και κοντοκουρεμένοι οπαδοί του ΠΑΟΚ είναι Χρυσαυγίτες. Μετά τα επεισόδια, όχι μόνο δεν υπήρξε καμία σύλληψη, αλλά η Αστυνομία συνόδευσε κανονικά τους οπαδούς του ΠΑΟΚ στη Νέα Σμύρνη –σαν να μην έχει γίνει τίποτα! Δεν είναι κακό αυτό: μια οργανωμένη μετακίνηση οπαδών πρέπει να γίνεται με την παρουσία της Αστυνομίας. Επιτρέπονται, όμως, οι οργανωμένες μετακινήσεις οπαδών; Δεν είχαν καταργηθεί; Κι από πότε κάτι άλλαξε;

Τέλος

Ας δούμε λίγο τα προηγούμενα αυτής της ωραίας ιστορίας. Μετά το τέλος του περσινού τελικού Κυπέλλου Ελλάδας στον Βόλο, που χάρη στις εξαιρετικές προσπάθειες της ΕΠΟ και της τοπικής Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων εξελίχτηκε σε ένα αληθινό φεστιβάλ βίας, για το οποίο κανείς δεν οδηγήθηκε ακόμα στον εισαγγελέα, ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιώργος Βασιλειάδης μιλώντας σε τρία ραδιόφωνα ανήγγειλε το τέλος των μετακινήσεων των οπαδών. «Βάζωοριστικό τέλος στις μετακινήσεις οπαδώνμετά τα όσα έγιναν στον τελικό Κυπέλλου» δήλωσε και πρόσθεσε ότι «εγώ ξεκίνησα τη συζήτηση για να ξαναρχίσουν, υπό προϋποθέσεις, οι μετακινήσεις, εγώ βάζω και τέλος στη συζήτηση αυτή. Οι μετακινήσεις οπαδών θα απαγορευτούν διά νόμου». Λαμπρά. Σε μια ανάλογη εκπομπή είχε κάνει παρέμβαση και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας, που τόνισε ότι «πρέπει να υπάρξουνσοβαρές κυρώσεις στις ομάδεςπου οι οπαδοί τους δημιουργούν επεισόδια» και ότι οφείλουμε «να αντιγράψουμε (sic) την πείρα τηςΒρετανίας και της Γερμανίας,αφού αυτός είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσουν οι συγκρούσεις» –το επισημαίνω γιατί εκτιμώ το χιούμορ του.

Κανείς

Μια μέρα αργότερα κυκλοφόρησε από το υφυπουργείο ότι θα υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση: δεν την είδε κανείς ποτέ. Σημειωτέον, ο υφυπουργός είχε τη δυνατότητα να νομοθετήσει, αφού στο τέλος του περασμένου Ιουνίου τροποποίησε τον νόμο Κοντονή (αυτόν που κάποτε κατάργησε τη βία στα γήπεδα…), μόνο που οι τροποποιήσεις αφορούσαν άλλα θέματα, όπως τις άδειες για εγκαταστάσεις, την κάρτα ελέγχου της υγείας των αθλητών κ.τ.λ.

Μήνες

Πότε ξαναασχολήθηκε ο Βασιλειάδης με τις μετακινήσεις; Κάτι μήνες αργότερα. Στις 4 Οκτωβρίου πήγε στη Σουπερλίγκα κι έκανε μια συζήτηση με τους εκπροσώπους ασφαλείας των ΠΑΕ και κάποιους αξιωματικούς της Διεύθυνσης αντιμετώπισης της βίας στα γήπεδα. Από τη συζήτηση δεν είχε προκύψει τίποτα το επίσημο: η Σουπερ Λίγκα δεν ανακοίνωσε το παραμικρό. Απλά, σύμφωνα με κάποιες διαρροές, για να υπάρξει οργανωμένη μετακίνηση αποφασίστηκε (άτυπα) ότι θα πρέπει να υπάρχει διαδικασία προπώλησης εισιτηρίων, κατά την οποία η γηπεδούχος ομάδα μπορεί να δίνει συγκεκριμένο αριθμών εισιτηρίων στον φιλοξενούμενο, και να ενημερώνει και τον δικό της κόσμο για την παρουσία αντίπαλων οπαδών. Πάντα άτυπα η Αστυνομία θα λαμβάνει τη σχετική ενημέρωση και μετά θα επιτρέπει να δοθούν τα εισιτήρια με την ανάλογη ευθύνη του φιλοξενουμένου.

Τραμπ

Επίσημη ανακοίνωση δεν υπήρξε, αλλά ακολουθώντας τις πρακτικές του Ντόναλντ Τραμπ, που στην κυβέρνηση αγάπησαν, ο Βασιλειάδης έκανε την επόμενη μέρα ένα tweet! «(Οι μετακινήσεις) Είναι κάτι που προσπαθώ απ’ την πρώτη μέρα που ανέλαβα και το δουλεύουμε μαζί με την UEFA. Απαιτεί όμως σοβαρότητα απ’ όλους τους εμπλεκόμενους» έγραψε στο twitter. Τι ακριβώς δουλεύει με την UEFA, και πώς θα αξιολογείται η σοβαρότητα των εμπλεκομένων δεν μας το εξήγησε ποτέ. Πιθανότατα γιατί δεν υπάρχει και κάτι που να μπορεί να εξηγήσει.

Ελβετία

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις δεν το ξέρει κανείς πια. Αυτές των οπαδών του ΠΑΟΚ γίνονται, όπως είδαμε στη Νέα Σμύρνη, κανονικά. Ο υφυπουργός, που κατήγγειλε τους πάντες, γιατί στο Καραϊσκάκη σε ένα ματς της Εθνικής δέκα τρελοί πλακώθηκαν στο ξύλο μεταξύ τους, για τις φασαρίες των οπαδών του ΠΑΟΚ με τους Πακιστανούς δεν είπε κουβέντα. Δεν είπε επίσης τίποτα για τα επεισόδια στο ΟΑΚΑ ανάμεσα στα ΜΑΤ και στους οργανωμένους της ΑΕΚ. Προφανώς είχε δουλειά: δουλεύει με την UEFA για την αντιμετώπιση του προβλήματος της βίας. Στο πρωτάθλημα της Ελβετίας…