Δεν χωρά πλέον καμιά αμφιβολία ότι η κυβέρνηση έχει απολέσει από καιρό την πολιτική νομιμοποίηση και περνά ίσως τη δυσκολότερη περίοδο του βίου της. Δεν είναι μόνο τα τελευταία γεγονότα που καθιστούν σχεδόν εφιαλτική την κάθε της μέρα, όσο κυρίως ότι έρχεται κάποια στιγμή που όλα αθροίζονται. Φαίνεται πως αυτή η κρίσιμη ώρα ήρθε και η κυβέρνηση πληρώνει αναδρομικά για όλες τις αμαρτίες της και κυρίως για τα ψεύδη με τα οποία έχει ταυτιστεί η διαχείριση της εξουσίας της.

Δεν έχει πλέον σημασία τι μοιράζει ή τι υπόσχεται καθώς σε κάθε της επιλογή λειτουργεί αυτομάτως και συνειρμικά το σύνολο των πολιτικών της που χαρακτηρίζονται από αυταπάτες και ατόφια ψέματα σε συνδυασμό με ένα αυταρχικό μοντέλο διακυβέρνησης. Τα όσα αποκαλύφθηκαν για παράδειγμα εσχάτως με τη δράση του διαβόητου υπουργού και του μεσάζοντα με τα όπλα δεν έχουν εξοργίσει απλώς την κοινή γνώμη αλλά έχουν προκαλέσει σχίσμα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός από τις δημόσιες διαφοροποιήσεις, αξία έχουν και όσα λέγονται στο παρασκήνιο από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Με όσα μένει να ακολουθήσουν δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ανατροπές στην υφιστάμενη κυβερνητική πλειοψηφία.

Οι δημοσκοπήσεις άλλωστε δεν αφήνουν περιθώρια για άλλες αυταπάτες στο πρώτο κόμμα της κυβερνητικής ανίερης συμμαχίας. Ο ακραίος εταίρος του Αλέξη Τσίπρα ενδέχεται να τον πνίξει όσο διαρκεί ο ασφυκτικός εναγκαλισμός. Με αυτό το δεδομένο οι πολιτικές εξελίξεις είναι ρευστές και ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψουν ανατροπές.

Η είδηση όμως από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για «ΤΑ ΝΕΑ» είναι η εκτόξευση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο 12,5% και η πρωτιά της Φώφης Γεννηματά στις δημοτικότητες. Οι προοδευτικοί πολίτες έχουν επενδύσει στην προοπτική του νέου φορέα και επιβεβαιώνουν το μήνυμα που έστειλαν με τη μαζική τους συμμετοχή στις κάλπες για την ανάδειξη αρχηγού. Φαίνεται πως τώρα είναι η ευκαιρία της παράταξης για ολική επαναφορά και διεμβολισμό του πολιτικού σκηνικού. Αν δεν κάνουν το λάθος της επιστροφής σε άγονες εσωτερικές συγκρούσεις θα έχουν τη μεγάλη ευκαιρία να αλλάξουν τα δεδομένα του πολιτικού παιχνιδιού. Οι πολίτες έχουν δείξει ότι τρέφουν υψηλές προσδοκίες. Στο χέρι των πρωταγωνιστών είναι να μην τους απογοητεύσουν.