Η βία κατά των γυναικών αποτελεί μία από τις συνηθέστερες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως. Πρόκειται για έγκλημα και ειδεχθές φαινόμενο, που συνεχίζει να ταλανίζει ακόμη και τις σημερινές, δημοκρατικά οργανωμένες, κοινωνίες.

Υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων λειτουργεί ένα συνεκτικό δίκτυο δομών για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, το οποίο αποτελείται από την 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, τα Συμβουλευτικά Κέντρα και τους Ξενώνες Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων ή εν δυνάμει θυμάτων βίας στους περισσότερους δήμους της χώρας μας.

Από τον Νοέμβριο του 2016 έως σήμερα, 5.000 γυναίκες επισκέφτηκαν τα Συμβουλευτικά Κέντρα, 360 γυναίκες φιλοξενήθηκαν στους Ξενώνες Φιλοξενίας.

Σήμερα, στην αιχμή του δόρατος της προσπάθειας της ΓΓΙΦ βρίσκεται η επιτυχία μας, να είμαστε στη διαδικασία κύρωσης της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) από το ελληνικό Κοινοβούλιο, μαζί –και αυτό είναι το σημαντικότερο –με τον εφαρμοστικό νόμο που απορρέει από αυτήν. Η εν λόγω Σύμβαση αποτελεί το πρώτο διεθνώς δεσμευτικό κείμενο, στο οποίο κατονομάζεται και αναγνωρίζεται η έμφυλη βία. Εγγυάται την ισότιμη προστασία όλων ανεξαιρέτως των γυναικών και προασπίζεται το δικαίωμά τους σε μέτρα προστασίας, υποστήριξης και αποκατάστασης.

Η Φωτεινή Κούβελα είναι γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων