Ο Ολυμπιακός πήγε στη Λισαβόνα για να διεκδικήσει με νίκη την τρίτη θέση στον όμιλο από μια ομάδα που τον Σεπτέμβρη στο Καραϊσκάκη τού είχε βάλει τρία γκολ σε ένα ημίχρονο απειλώντας τον με διασυρμό. Τότε η ήττα είχε αποδοθεί στις τραγικές επιλογές του Μπέσνικ Χάσι, αλλά αυτό ήταν η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή, που εξηγούσε τι έγινε εκείνο το βράδυ, ήταν η ποιοτική ανωτερότητα της Σπόρτινγκ, που είναι μια ομάδα που αξίζει 155 εκατ. ευρώ και έχει μερικές μονάδες αξιοζήλευτες: όλα αυτά οι Πορτογάλοι τα ξαναθύμισαν στον Ολυμπιακό και χθες το βράδυ.

Είναι γεγονός ότι στην τελική ήττα του Ολυμπιακού με 3-1 μέτρησαν πολύ κάποιες επιπολαιότητες στις φάσεις των δυο πρώτων γκολ, που οι Πορτογάλοι πέτυχαν στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Στη φάση του 1-0 ο σπουδαίος ολλανδός σκόρερ Ντοστ εκμεταλλεύεται μια αδράνεια της άμυνας –το δεύτερο γκολ προέρχεται από λάθος του Κούτρη. Ομως οι Πορτογάλοι άξιζαν τη νίκη. Μπήκαν δυνατά, δεν κινδύνεψαν κι αν ο Ολυμπιακός κατάφερε κάτι ήταν απλώς να κοντρολάρει τον ρυθμό του παιγνιδιού μέχρι το 40′: για μια ομάδα που πήγε να διεκδικήσει τη νίκη είναι λίγο.

Η ιδέα του Τάκη Λεμονή να παίξει με φορ τον Φορτούνη αποδείχθηκε ατυχής. Στα 20 λεπτά που αγωνίστηκε ο λαβωμένος Οφόε πρόλαβε να πετύχει στο 85′ το γκολ της τιμής. Στον Ολυμπιακό γνώριζαν ότι η Σπόρτινγκ δέχεται συχνά γκολ μετά το 80′. Δεν είχαν όμως υπολογίσει πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι αυτή η εξαιρετική ομάδα, πολύ πριν φτάσουμε στο τέλος του ματς.