Νομίζω ότι πρέπει κάποιος να είναι μεγάλος στόκος ή πολύ δεξιός για να μην καταλαβαίνει τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά.

Ακόμη κι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε το μήνυμα –που σίγουρα δεν είναι πολύ δεξιός.

Είναι κοινό μυστικό σε όσους έχουν στοιχειώδη πληροφόρηση ότι η οδός Πειραιώς απέφυγε όπως ο διάβολος το λιβάνι να επιλέξει υποψήφιο. Ούτως ή άλλως με όλους μπορούσε να συνεννοηθεί.

Είναι εξίσου κοινό μυστικό όμως ότι δεν τους χαλούσε καθόλου η εκλογή της Φώφης.

Οχι για συνωμοτικούς λόγους αλλά επειδή εκτιμούν ότι η Φώφη έχει λιγότερες επικαλύψεις με το ακροατήριο του Μητσοτάκη από όσες θα είχαν, ας πούμε, ο Καμίνης ή ο Θεοδωράκης.

Ενώ αντιθέτως θα απευθυνθεί ευκολότερα στο «βαθύ ΠΑΣΟΚ» που έχει μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πολλοί εκτιμούσαν μάλιστα ότι μια εκλογή της Φώφης είναι ούριος άνεμος στα πανιά της αυτοδυναμίας της ΝΔ.

Εχει μια λογική. Αλλά θα φανεί στο μέλλον.

Στο παρόν φάνηκε ότι οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά σίγουρα δεν δουλεύουν υπέρ του Τσίπρα.

Ουδείς εκ των υποψηφίων τάχθηκε υπέρ μιας συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μόλις εξελέγη η Φώφη φρόντισε να κάνει ιδιαίτερα έντονη επίθεση στην κυβέρνηση –για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις…

Με άλλα λόγια, η «υγειονομική ζώνη» γύρω από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και η απομόνωσή τους από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις εξακολουθεί να ισχύει. Και θα ισχύσει τουλάχιστον έως τις εκλογές.

Ο λόγος είναι απλός και προφανής.

Η Κεντροδεξιά κι η Κεντροαριστερά έχουν κάνει μια ταυτόσημη στρατηγική επιλογή: τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Κοινώς θέλουν κι οι δυο να ξεμπερδεύουν μαζί του.

Μπορεί να το πετύχουν. Μπορεί να μην το πετύχουν. Αλλά αυτό επιδιώκουν, αυτό θα επιδιώξουν, αυτό θέλει ο κόσμος τους και καμία ορατή προοπτική ανατροπής αυτής της στρατηγικής δεν υπάρχει.

Με τη Φώφη αρχηγό ή με τον Νίκο. Με τον Κυριάκο πρωθυπουργό ή με την Πίπη Φακιδομύτη.

Αλλωστε η κυβέρνηση είναι που χάνει. Και στη ζωή κανείς δεν βοηθάει τους χαμένους.

Κυρίως όταν χάνουν επειδή το αφήγημά τους έχει καταρρεύσει.

Το 78% δηλώνει ότι ο τόπος πάει σε λάθος κατεύθυνση. Το 77% δεν πιστεύει ότι θα μας βγάλουν από το Μνημόνιο. Το 86% θεωρεί ότι το πλεόνασμα είναι προϊόν υπερφορολόγησης. Το 69% θέλει να χρησιμοποιηθεί το μέρισμα για μείωση της φορολογίας σε όλους –όπως ζήτησε η ΝΔ… (ΠΑΜΑΚ, 20/11).

Κοινώς, δεν πείθουν ούτε τη γυναίκα τους. Την ίδια στιγμή που η αντιπολίτευση έχει πάρει την ατζέντα σπίτι της.

Οταν λοιπόν το έργο κόβει εισιτήρια, για ποιον λόγο η αντιπολίτευση να αλλάξει έργο;