Στο 85ο λεπτό του ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό ο Βιγιαφάνιες και ο Λόπεθ είχαν μια «κοκορομαχία» από αυτές που στα ντέρμπι συνηθίζονται. Το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα ο προπονητής της ΑΕΚ κ. Μανόλο Χιμένεθ αρχικά να μπει στο γήπεδο και στη συνέχεια να αποβληθεί. Φεύγοντας ο Μανόλο σήκωσε το δάχτυλο κάνοντας μια χειρονομία στην εξέδρα. Τίποτα δεν προκαλεί εντύπωση, αφού ο Χιμένεθ κάθε εβδομάδα κάνει στο ελληνικό πρωτάθλημα το σόου του –είχε αποβληθεί και στο ματς με τον ΠΑΟΚ. Ομολογώ ότι καθόλου δεν με εντυπωσίασε ούτε και το ότι ο προπονητής ζήτησε συγγνώμη έπειτα από μια μέρα κι αφού προηγουμένως τον ξεφώνισε ο υπεύθυνος ασφαλείας του γηπέδου της Λεωφόρου κ. Σπύρος Βλάχος. Το μόνο που με απασχολεί είναι τι κάνει ένας πραγματικός Ζορό των ελληνικών γηπέδων, ο υπερασπιστής των παιδιών και των αθλητικών αξιών, δικηγόρος κ. Χάρης Γαρυφάλλου.

Οπλο

Πριν από μερικά χρόνια σε ένα αντίστοιχο ντέρμπι Κυπέλλου ΑΕΚ – Ολυμπιακός οι Ερυθρόλευκοι πέτυχαν ένα γκολ στο 90ό λεπτό. Ο τότε προπονητής τους κ. Βίτορ Περέιρα και ο τότε ποδοσφαιριστής του Πατ Κασάμι το πανηγύρισαν έντονα, γιατί χάρη σε αυτό ο Ολυμπιακός έπαιρνε μια πρόκριση. Οι πανηγυρισμοί τους, συνοδευόμενοι από χειρονομίες, προκάλεσαν την αντίδραση του δικηγόρου κ. Γαρυφάλλου, που με όπλο την τεράστια νομική πείρα του προσέφυγε εναντίον τους.

Ψυχισμός

Στη μήνυση που κατέθεσε ο κ. Γαρυφάλλου επικαλέστηκε κάτι αληθινά σημαντικό, δηλαδή τον ψυχισμό του μικρού γιου του. «Ο υιός μας Ανέστης Γαρυφάλλου, αν και μόλις 11 ετών, έχει όνειρο ζωής να γίνει ποδοσφαιριστής. Εξ αυτού του λόγου άλλωστε διδάσκεται μαθήματα ποδοσφαίρου από 4 ετών στην Ακαδημία Coerrer. Εκτός από τα μυστικά του ποδοσφαίρου στην ως άνω Ακαδημία, διδάσκεται και τις αξίες της ζωής, τον σεβασμό προς τον αντίπαλο αλλά και τη διαχείριση των συναισθημάτων του ανάλογα με τη νίκη ή την ήττα από ένα παιχνίδι. Στο περιστατικό της 11ης/3/2015 είδε όλες αυτές τις αξίες και τις αρχές που διδάσκεται καθημερινά να καταπατώνται. Είδαμε ανθρώπους αντί να χαίρονται με την νίκη της ομάδας τους να κατευθύνονται προς την κερκίδα που βρισκόμασταν και να προβαίνουν σε άσεμνες χειρονομίες. Ολο αυτό προκάλεσε άσχημα συναισθήματα στον υιό μας Ανέστη και την επιθυμία να εγκαταλείψει το όνειρό του για να μη γίνει σαν και αυτούς. (…) Βλέποντας σε απόσταση 15 μέτρων να διαδραματίζονται γεγονότα που δεν συνάδουν με το φίλαθλο πνεύμα και προσβάλλουν τον αθλητισμό ένιωσα ντροπή για λογαριασμό τους και αισθάνθηκα υπεύθυνος που ο υιός μου έγινε θεατής όλης αυτής της τουλάχιστον ανάρμοστης συμπεριφοράς και εξαιτίας τους γκρεμίστηκαν όλα τα όνειρά του. Η επιθυμία κάθε πατέρα να εμφυσήσει στα παιδιά του τα αθλητικά ιδεώδη καταρρακώνεται» επισημαίνει. Ομολογώ ότι μόλις τα διάβασα όλα αυτά δάκρυσα και καθόλου δεν λυπήθηκα τον προπονητή και τον ποδοσφαιριστή, που το δικαστήριο καταδίκασε σε φυλάκιση 8 μηνών με αναστολή: μπροστά στην καταστροφή του ψυχισμού του παιδιού η δικαιοσύνη πρέπει να είναι αμείλικτη.

Δηλώσεις

Οταν μάλιστα διάβασα τις δηλώσεις του εν λόγω δικηγόρου μετά τη δίκη ομολογώ ότι ανατρίχιασα. «Ελπίζω από εδώ και πέρα στο ποδόσφαιρο να μην εμφανιστούν ξανά τέτοια φαινόμενα σε καμία ελληνική ομάδα από κανέναν παίκτη και κανέναν προπονητή. Επιτέλους το ποδόσφαιρο πρέπει να συνδεθεί με την χαρά που του αξίζει» είχε πει.

Ανάρτηση

Για να μην υπάρξουν μάλιστα αμφιβολίες για το είδος της ευαισθησίας που τον διακρίνει έκανε και ανάρτηση στο FB, διότι τα γραπτά μένουν. «Ντράπηκα για το παιδί μου, που έκλαιγε και με ρωτούσε γιατί αυτοί οι άνθρωποι είχαν έρθει μπροστά μας και μας έκαναν τέτοιες χειρονομίες. Ορκίστηκα να μην το αφήσω να περάσει έτσι». Μπράβο του. Μόνο που δυο μέρες μετά τη χειρονομία του Χιμένεθ ακόμα περιμένω να εμφανιστεί!

Τίποτα

Αληθινά ανησυχώ. Αν ο ψυχισμός του μικρού Ανέστη καταρρακώθηκε έπειτα από χειρονομίες αντιπάλων, σκεφτείτε το σοκ που έπαθε το παιδί βλέποντας τον προπονητή της ομάδας της καρδιάς του να κάνει τέτοιες χειρονομίες χωρίς κανέναν προφανή λόγο. Ή ο δικηγόρος δεν έχει κάνει τίποτα γιατί του συμπαραστέκεται, ή το παιδί έχει στο μεταξύ αποκτήσει άλλες κλίσεις, δεν ασχολείται με το ποδόσφαιρο, αλλά με το μπαλέτο π.χ., οπότε και ο μπαμπάς δεν έμαθε το περιστατικό. Μπορεί επίσης ο μπαμπάς να απόκτησε χόμπι, όπως το πέταγμα του αετού και να μην τρέχει στα γήπεδα: αλλιώς η σιωπή ενός ανθρώπου τόσο ευαίσθητου δεν εξηγείται.

Ας κάνει κάτι. Κυρίως γιατί θα αρχίσουν πολλοί να λένε ότι απλά τότε τον έβαλε να κάνει μηνύσεις η ΠΑΕ ΑΕΚ κι όλα όσα έλεγε ήταν μπούρδες. Πράγμα που θα είναι άδικο και για τον ίδιο, αλλά και για το παιδί, στο όνομα του ψυχισμού του οποίου έγιναν όλα…