Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε, το πρώτο μεγάλο στοίχημα κερδήθηκε. Οι εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς ολοκληρώθηκαν με μια διαδικασία άψογη ως προς τους τύπους της και απολύτως επιτυχημένη ως προς την ουσία της. Για τη διασφάλιση των τύπων, τόσο απαραίτητων στη δημοκρατία, φρόντισε η Ανεξάρτητη Επιτροπή Διαδικασιών και Δεοντολογίας υπό τον καθηγητή Αλιβιζάτο. Ως προς την ουσία, η επιτυχία θα πρέπει να πιστωθεί πρωτίστως στους προοδευτικούς πολίτες που επέστρεψαν μαζικά στις κάλπες στον δεύτερο γύρο για να δώσουν και πάλι ένα δυναμικό «παρών», άκρως ζωογονητικό για τη συνέχεια.

Η εκλογική διαδικασία ανέδειξε νικητή τη Φώφη Γεννηματά. Το βάρος πέφτει κυρίως στους δικούς της ώμους για το επόμενο μεγάλο βήμα της δημοκρατικής παράταξης, για το επόμενο μεγάλο στοίχημα. Γιατί είναι η ίδια που πρέπει να πείσει από αύριο κιόλας πως η πολιτική δύναμη που ονειρεύεται δεν είναι ένα αρχηγικό κόμμα κλειστού τύπου, ότι, αντίθετα, είναι ένα κόμμα που όχι μόνο χωράει αλλά επιθυμεί στους κόλπους του τους πάντες και κυρίως τους ηττημένους της κάλπης.

Ο νικητής ή μάλλον η νικήτρια της κάλπης είναι αυτή που πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας να συγκεραστούν τα καλύτερα στοιχεία της παράδοσης της δημοκρατικής παράταξης με τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Ο στόχος αυτός όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς συνοδοιπόρους, χωρίς ζωντανό διάλογο, χωρίς γόνιμη ανταλλαγή ιδεών και απόψεων. Η προσπάθεια θα πέσει στο κενό εάν οι συνθήκες του μαρασμού και της εσωστρέφειας υποκαταστήσουν τη σύζευξη δυνάμεων και την ενότητα. Οι προοδευτικοί πολίτες μίλησαν εξάλλου: η εντολή τους είναι «όλοι μαζί».