«Αργοπεθαίνει όποιος εγκαταλείπει μια ιδέα του πριν την αρχίσει»

Pablo Neruda

Η Δημοκρατική Αριστερά από τη στιγμή της δημιουργίας της, και αυτό αποτυπώνεται στα ιδρυτικά της κείμενα, στις αποφάσεις του 4ο Συνεδρίου και της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, είχε αποφασίσει ότι η συνεργασία μας με άλλες πολιτικές δυνάμεις είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής μας ταυτότητας και ότι θα είναι ανοικτή για συνεννοήσεις με αυτές (ΠΑΣΟΚ – ΚΙΔΗΣΟ – Ποτάμι).

Το 2015 η Δημοκρατική Αριστερά έπαιξε καθοριστικό ρόλο και άνοιξε τον δρόμο για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς με τη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Γι’ αυτή την πολιτική μας επιλογή, που είχε να κάνει με μεγάλα επίδικα και διακυβεύματα, οδηγηθήκαμε σε σύγκρουση με αντιλήψεις που ήθελαν το κόμμα σε ναφθαλίνη και παρατηρητή των εξελίξεων.

Τολμήσαμε και οι πολιτικές εξελίξεις μάς δικαιώνουν καθημερινά.

Ματώσαμε, ήταν βαρύ το τίμημα, αλλά έτσι είναι στην πολιτική, και στη ζωή θα έλεγα. Οι μεγάλες αποφάσεις αφήνουν ίχνη.

Αυτή η προσπάθεια συνεχίστηκε, και έπειτα από τη Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης οδηγηθήκαμε στο προγραμματικό της Συνέδριο με τη συμμετοχή πλέον και του ΚΙΔΗΣΟ.

Ενα Συνέδριο – σταθμός θα έλεγα για τις περαιτέρω εξελίξεις.

Ενα Συνέδριο που έδωσε την πολιτική ταυτότητα του νέου ενιαίου σοσιαλδημοκρατικού φορέα που θέλουμε να δημιουργήσουμε.

Οι 212 χιλιάδες πολίτες που έδωσαν το «παρών» την πρώτη Κυριακή για την εκλογή του επικεφαλής είναι η φωνή της κοινωνίας, είναι η έκφραση της αγωνίας για το μέλλον της χώρας. Είναι 212 χιλιάδες – μέλη του νέου ενιαίου σοσιαλδημοκρατικού φορέα που απαιτούν να αφήσουμε πίσω παθογένειες και αγκυλώσεις του παρελθόντος και ενωμένοι να ζωγραφίσουμε το μέλλον.

Αυτήν την Κυριακή ο Νίκος Ανδρουλάκης και η Φώφη Γεννηματά είναι αυτοί που επέλεξαν οι συνιδρυτές του νέου φορέα. Δεν είναι μονομαχία στον πράσινο ήλιο. Αλλωστε η πλειοψηφία των ψηφισάντων δεν θα ελάμβανε μέρος σε διαδικασίες που θα αφορούσαν μόνο το ΠΑΣΟΚ.

Η Φώφη Γεννηματά, που μαζί ξεκινήσαμε αυτή την πορεία, έχει την πολιτική μπέσα. Παρά τις επιμέρους διαφωνίες που είχαμε σε αυτή την κοινή μας διαδρομή, ό, τι συμφωνήσαμε ίσχυσε.

Αυτή άνοιξε τη διαδικασία με την επιλογή Αλιβιζάτου που ξεκλείδωσε τις εξελίξεις.

Αυτά τα δύο χρόνια έδειξε ότι γνωρίζει πρόσθεση και πολλαπλασιασμό και αγνοεί αφαίρεση και διαίρεση.

Το πιο σημαντικό προσόν των ηγετών πλέον είναι να μπορούν να συνθέτουν απόψεις και να λειτουργούν με δημοκρατικές και συλλογικές διαδικασίες.

Εμείς, με συνέπεια, αποφασιστικότητα, τόλμη και πίστη στο μεγάλο εγχείρημα, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια που αρχίσαμε το 2015.

Ο Γεώργιος Μπουλμπασάκος είναι γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης