Μόλις πριν από λίγες ημέρες, σε τούτη τη στήλη αναλύθηκαν τα οφέλη της αμυντικής λειτουργίας των ελληνικών ομάδων και παράλληλα πόσα πολλά πρέπει να περιμένουν οι εγχώριες ΠΑΕ στο συγκεκριμένο κομμάτι του παιχνιδιού. Πολύ απλά διότι τα πάντα αρχίζουν από τα μετόπισθεν και άλλωστε η δημιουργία μπορεί να περιμένει. Το ταλέντο σμιλεύεται στην πορεία του χρόνου, ενώ η άμυνα αποτελεί τη βάση και τα (εκάστοτε) προσόντα σε καθοδηγούν. Δεν πέρασαν κάποια 24ωρα και έρχεται το ποδοσφαιρικό παρατηρητήριο του Πανεπιστημίου του Νεσατέλ (Ελβετία), μέσω του εβδομαδιαίου δελτίου του, να επιβεβαιώσει μια τάση που φέρει χρώματα ελληνικά.

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα προκύπτουν από τις έρευνες, οκτώ ελληνικές ομάδες συμπεριλαμβάνονται στις 100 κορυφαίες (της Ευρώπης) που δέχονται τα λιγότερα σουτ από τη μεγάλη περιοχή. Στη σχετική λίστα πρώτος είναι ο ΠΑΟΚ με μόλις 3,40 σουτ ανά παιχνίδι στη Λίγκα, ακολουθεί η ΑΕΚ (18η) με 3,80, μετά ο Παναθηναϊκός και ο Ατρόμητος (20οί) με 3,90 και αν θέλουμε να πάμε παρακάτω βλέπουμε τον Λεβαδειακό, τον Πλατανιά, τον Παναιτωλικό και τον ΠΑΣ Γιάννινα. Πάντα μιλάμε για τις 100 ομάδες του γκρουπ.

Στυλ

Ολα τα ανωτέρω συνηγορούν στην επισήμανση που κάνουν αρκετοί θεατές: το πρωτάθλημα που παίζεται στα μέρη μας είναι φοβικό στον τρόπο ανάπτυξης των ομάδων, οι φάσεις λίγες μπροστά στις εστίες και η κυριαρχία της άμυνας, αναμφίβολα καταλυτική. Το δε θέαμα, ώρες ώρες προκαλεί χασμουρητά. «Χαμηλός ρυθμός συνεπάγεται λίγες ευκαιρίες και αυτό σημαίνει λιγότερες πιθανότητες να δεχθούμε γκολ και άρα να εμφανιστεί θέμα με τη διατήρηση της θέσης μου», είναι μια από τις ατάκες προπονητών που είναι τώρα σε θέση μάχης και επ’ ουδενί δεν θέλουν να μπουν στο ταμείο ανεργίας. Φυσικά, εδώ μιλάμε για τη μία πλευρά της ανάγνωσης του όλου θέματος. Υπάρχει, ωστόσο, μια διαφορετική οπτική γωνία: είτε από άγνοια, είτε από εγγενή ανασφάλεια, οι τεχνικοί δημιουργούν μια τάση στην Ελλάδα και ταυτόχρονα βοηθούν στην εξέλιξη ενός στυλ παιχνιδιού με ελληνική σφραγίδα! Μάλιστα, αν εντρυφήσουμε και σε άλλους αριθμούς που πάντα ξεψαχνίζουν καλύτερα τα δεδομένα, διαπιστώνουμε ότι ο Λεβαδειακός από τα σουτ που δέχεται, μόλις το 42% γίνονται μέσα από την περιοχή του!

Ατού

Τι συνάγεται; Σαφέστατα τα ατού μας ως (ποδοσφαιρικού) λαού βρίσκονται στην άμυνα. Ας μη βαυκαλιζόμαστε ότι (δήθεν) μπορούμε να υπηρετήσουμε ή υποστηρίξουμε κάτι ολότελα διαφορετικό. Θα πρόκειται για οφθαλμαπάτη ή για την εξαίρεση στον κανόνα. Ολες οι επιτυχίες μας έρχονται από τα μετόπισθεν, εκεί συνωστίζονται οι ακριβοί μας ποδοσφαιριστές και όσοι κάνουν αξιοσημείωτη καριέρα στο εξωτερικό, εκεί πρέπει να στραφούμε και να δώσουμε βάρος. Εντέλει, γινόμαστε αναγνωρίσιμοι από τα μπακ και κάπως έτσι, ένα στυλ που ενίοτε δεν αρέσει και δεν θέλγει, φέρνει όμως αποτελέσματα και αποδίδει καρπούς. Θα το παραμελήσουμε;