«Εμείς δεν σας ξεχνάμε, σας υπενθυμίζουμε τις υποχρεώσεις σας και σας παρακολουθούμε σε περίπτωση που ξεχαστήκατε». Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο Οικονομικών θέλει να ασκήσει πίεση στους φορολογούμενους για την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων στέλνοντας μαζικά ηλεκτρονικά μηνύματα.

Από το 2011 ιδιώτες φορολογούμενοι, αυτοαπασχολούμενοι αλλά και εταιρείες λαμβάνουν ηλεκτρονικά μηνύματα από την ΑΑΔΕ και το ΙΚΑ για τις υποχρεώσεις που έχουν αλλά τις αμέλησαν, όπως η υποβολή δηλώσεων εισοδήματος, ΦΠΑ, ΦΜΥ, αλλά και για τις οφειλές που δεν έχουν τακτοποιήσει στην προθεσμία που έπρεπε. Ολοένα και περισσότεροι φορολογούμενοι αφήνουν απλήρωτους φόρους και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κατάσχεσης εις χείρας τρίτων.

Η μη έγκαιρη εξόφληση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων σημαίνει πρόστιμα και προσαυξήσεις (0,73% ανά μήνα) και μη δυνατότητα ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας (για μεταβίβαση ακινήτων, είσπραξη χρημάτων).

Αυτό που απασχολεί εκατομμύρια πολίτες είναι:

α) πώς θα ρυθμίσουν τα ποσά που χρωστούν

β) ποια είναι τα όρια των κατασχέσεων, και

γ) πώς θα γλιτώσουν την κατάσχεση κινητών και ακινήτων που κατέχουν.

Η πάγια ρύθμιση των οφειλών από 12 έως 24 δόσεις είναι αυτή που προβλέπεται και μπορεί να γίνει είτε στην Εφορία άμεσα χωρίς να καταστεί ληξιπρόθεσμη η οφειλή είτε ηλεκτρονικά εφόσον λήξει η πρώτη δόση.

Το μέτρο της κατάσχεσης απαιτήσεων οφειλέτη του Δημοσίου στα χέρια τρίτων (καταθέσεων, μισθών, συντάξεων και λοιπών εισοδημάτων) μπορεί να επιβληθεί για χρέος προς το Δημόσιο οποιουδήποτε ύψους και οποιασδήποτε προέλευσης.

Για οφειλές άνω των 500 ευρώ το μέτρο της κατάσχεσης απαιτήσεων του οφειλέτη στα χέρια τρίτων μπορεί επίσης να επιβληθεί και σε συνδυασμό με άλλα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Μόνο στην περίπτωση που οφειλέτης του Δημοσίου έχει δηλώσει ως ακατάσχετο τον λογαριασμό του αποτρέπεται η κατάσχεση. Δυστυχώς όμως το μέτρο αυτό προστασίας συχνά πυκνά καταστρατηγείται. Ακατάσχετος πρέπει να οριστεί κάθε λογαριασμός από όλους τους συνδικαιούχους ακόμη και στην περίπτωση γονέων – παιδιών. Τα ακατάσχετα ποσά που εξαιρούνται είναι: η επιδότηση ενοικίου, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, τα βοηθήματα και επιδόματα ανεργίας.

Ο Δαμιανός Ευστρατιάδης είναι λογιστής-φοροτεχνικός, γενικός γραμματέας ΙΟΦΟΜ