Με ρωτούν πολλοί και διάφοροι πόθεν μου προέκυψε το «ψήφος απαλλαγής» που έλεγα χθες, και αντί άλλης εξηγήσεως, θα αναφέρω ότι μεταξύ των αντιδράσεων που υπήρξαν από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν και μία, σύμφωνα με την οποία στις εκλογές της Κυριακής έλαβαν μέρος «και πολλοί ψηφοφόροι της ΝΔ με εντολή Μητσοτάκη»!

Η προφανής εξήγηση αυτής της ανόητης προσέγγισης στο γεγονός της Κυριακής είναι, θεωρώ, ο μεγάλος εκνευρισμός που επικράτησε στο Μέγαρο για το πλήθος της συμμετοχής. Η λιγότερο προφανής είναι ότι κάτι τέτοιες βλακώδεις αναλύσεις κάνουν οι επιφορτισμένοι με την ανάλυση συνεργάτες του προέδρου Τσίπρα και τον οδηγούν οι «επιστήμονες» κατευθείαν στα βράχια!

Πρόκειται, πληροφοριακά αναφέρω, κυρίως για αναλυτές δημοσκοπήσεων, οι οποίοι κατά καιρούς τον πείθουν ότι από τα στοιχεία που διαθέτουν (;) ή «κατασκευάζουν» για να … διαθέτουν, η ΝουΔου «έχει πιάσει ταβάνι», η διαφορά δεν είναι 13 μονάδες, αλλά 2-3, ότι ο Μητσοτάκης δεν τραβάει και όπου να ‘ναι τον ρίχνουν οι άλλοι δεξιοί, ότι «πρόεδρε ανεβαίνουμε ταχύτατα», ότι «αλλάζει το κλίμα» και άλλα τέτοια υπέροχα για να σκας στα γέλια!

Τούτων δοθέντων, δεν μου προξενεί την παραμικρή έκπληξη το επιχείρημα που πλάσαραν στον Τσίπρα Κυριακή βράδυ για να τον καθησυχάσουν ότι ψήφισαν δεξιοί στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ…

Και πούλμαν

Εθεσα το θέμα «δεξιοί ψηφοφόροι πιθανοί εισοδιστές στο ΠΑΣΟΚ» σε συνεργάτη του προέδρου Κυριάκου με όση σοβαροφάνεια επέτρεπε η περίσταση για την υποβολή ενός τέτοιου ερωτήματος. Μεταφέρω αυτούσια την απάντηση – επιβεβαίωση Μαξίμου:

– Μα βέβαια, στείλαμε μαζικά ψηφοφόρους μας να ψηφίσουν στις εκλογές. Βάλαμε και πούλμαν. Τους καλύψαμε και το 3ευρω της συμμετοχής. Αλλά χάθηκε η «γραμμή». Εμείς τους είπαμε να ψηφίσουν Σταύρο για να μπορεί να συνεργαστεί μετά ο Κυριάκος μαζί του, αλλά αυτοί έριξαν Φώφη και Ανδρουλάκη. Αυτή την ώρα κάνει ΕΔΕ ο Αδωνις με τον Αυγενάκη και τον Θεοδωρικάκο να δούμε πώς έγινε αυτό. Θα ακολουθήσει επίσημη ανακοίνωση του κόμματος…

Δεν υπάρχει σοβαρότης, πλέον. Χάθηκε!

Προπαγάνδα

Θα προσπαθήσω να τη διατηρήσω (τη σοβαρότητα). Το αποτέλεσμα είναι πλέον δεδομένο –για πολλούς αποτέλεσε έκπληξη. Οχι η «πρωτιά» της Φώφης – αυτή ήταν σχεδόν βέβαιη. Η δεύτερη θέση του Ανδρουλάκη θεωρείται έκπληξη. Κυρίως γιατί δεν τον γνώριζαν.

Τώρα είναι οι δυο τους. Ο μηχανισμός του κυβερνητικού συστήματος προπαγάνδας έχει βάλει μπρος το μηχανάκι να πετύχει ό,τι δεν κατάφερε προχθές –να λοιδορήσει, υπονομεύσει, συκοφαντήσει και τελικά να απαξιώσει την διαδικασία για την ανάδειξη του νέου ηγέτη της Κεντροαριστεράς.

«Μονομαχία στον πράσινο ήλιο» είναι ο κωδικός, πίσω από τον οποίο στοιχίζονται αναλύσεις του είδους «ενδοπασοκικη υπόθεση», «αναμέτρηση στο εσωτερικό του βαθεος ΠΑΣΟΚ», «δεν υπάρχει Κεντροαριστερά, το ΠΑΣΟΚ αλλάζει τίτλο» και άλλα πολλά και διάφορα παρόμοια.

Είναι φανερό ότι πονάει πολύ η διαδικασία, και περισσότερο πονάει η προοπτική (προχθές μπήκαν γερά θεμέλια) για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς…

Λάθος υπολογισμοί

Ποιον πονάει περισσότερο; Φυσικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Οπως μου εξήγησε χθες ο άνθρωπός μου από το Μαξίμου (συναντηθήκαμε επί 5λεπτο μέσα στη βροχή, υπό συνθήκες που δεν μπορώ να περιγράψω) οι μετριότεροι υπολογισμοί των συνεργατών του προέδρου Τσίπρα αναβίβαζαν την Παρασκευή τον αριθμό των συμμετεχόντων «λίγο πάνω – λίγο κάτω από τις 50.000 άτομα». Και βασίζονταν στο γεγονός ότι τα δυο debate των εννιά υποψηφίων αρχηγών συγκέντρωσαν πολύ χαμηλή τηλεθέαση – έως 3%!

Κατά την πηγή μου, που προανέφερα, και που συνήθως γνωρίζει τι συμβαίνει στο ισόγειο του κτιρίου της Ηρώδου Αττικού, ο μόνος που διαφωνούσε με την εκτίμηση «λίγο πάνω – λίγο κάτω από τις 50.000» ήταν ο πρόεδρος Τσίπρας, ο οποίος έλεγε ότι «δεν γίνεται ολόκληρο ΠΑΣΟΚ να μην μπορεί να κάνει εκλογές με 50.000 άτομα. Δεν γίνεται. Εχουν ακόμη μηχανισμό».

Ο πρόεδρος αποδείχθηκε και πάλι σοφότερος των χουλιγκάνων έχω να επισημάνω…

Αυτόνομη πορεία

Στον αντίποδα, η ΝουΔού, που «διάβασε» τις εκλογές και ειδικότερα τη μεγάλη προσέλευση του κόσμου στις κάλπες ως απόδειξη της λαϊκής απαίτησης «να φύγουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ». Οχι πως θα διαφωνήσω, αλλά πρέπει να συμπληρώσω εδώ, για να μη δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις: όντως ψήφος απαλλαγής από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν αυτή, αλλά εξ όσων κατάλαβα συζητώντας με πολλούς και διαφόρους παράγοντες χθες δεν ήταν και ψήφος αποδοχής της ΝουΔού. Ούτε εντολή προς τους δύο επικρατήσαντες στον πρώτο γύρο των εκλογών, να συνεργαστούν με το κόμμα της Δεξιάς, τώρα που θα φύγουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Αν και φαντάζομαι ότι αυτό θα αποσαφηνιστεί αυτή την εβδομάδα στο debate που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ της προέδρου Φώφης και του υποψήφιου προέδρου Νίκου, είναι εκτιμώ, ευκαιρία να αντιληφθούν όλοι ότι μόνο η αυτόνομη πορεία του χώρου θα τον οδηγήσει στην ανάκαμψη. Αλλιώς θα σέρνεται ουρά, πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝουΔού εναλλακτικά.

«Πέσιμο»

Φυσικά υπάρχουν και οι άλλοι, οι γύρω γύρω που ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Αίφνης χθες, 58 μέλη του Ποταμιού θεώρησαν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να την πέσουν στον επικεφαλής ηγέτη Σταύρο, γιατί μπήκε σε αυτή την ιστορία, παραμερίζοντας το προσωπικό και κομματικό όφελος. Αντιγράφω μέρος από την ανακοίνωσή τους, για να καταλάβουμε όλοι περί τίνος πρόκειται:

«Ο Σταύρος Θεοδωράκης με μια καθαρά προσωπική του απόφαση έθεσε υποψηφιότητα για αρχηγός του νέου φορέα. Δεν σταμάτησε σε αυτό, εντελώς αυθαίρετα και αντικαταστατικά, προδιέγραψε την αναστολή λειτουργίας του Ποταμιού και την απορρόφησή του από αυτό που μέχρι τώρα πολεμούσε.

Το Ποτάμι δεν μπορεί να γίνει θυσία για τον εξαγνισμό του παλιού πολιτικού συστήματος. Την τύχη του πρέπει να αποφασίσουν όλα τα μέλη του, ανεξάρτητα από προσωπικές συμφωνίες που έγιναν πίσω από κλειστές πόρτες».

Θα το κάνει το συνέδριο ο Σταύρος, απ’ όσο ξέρω, αλλά είναι δυνατόν, λίγες μόνο ώρες μετά την ήττα να του την πέφτουν έτσι; Και μάλιστα με όρους που παραπέμπουν ευθέως στη ρητορική Τσίπρα;

Δικαιοσύνη και επενδύσεις

Κι αφού τελειώσει η Κεντροαριστερά με τα εκλογικά της, είναι η σειρά του Ευάγγελου Βενιζέλου να δηλώσει το οιονεί «παρών» του στο χώρο. Ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση που έχει δημιουργήσει οργανώνει την επόμενη Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου, ξενοδοχείο Divani Caravel, συζήτηση με θέμα «ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ», και ένα πάνελ ομιλητών, το οποίο δύσκολα μπορείς να προσπεράσεις. Αναφέρω: Κωνσταντίνος Μενουδάκος, επίτιμος πρόεδρος του ΣτΕ, Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Βασίλης Σκουρής, πρώην πρόεδρος του ΔΕΕ, Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος του ΣΕΒ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του ΕΕΑ και φυσικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Εκδηλώσεις που δεν τις χάνεις με τίποτε είναι αυτή…

Αναβολή

Αντιθέτως φαίνεται πως τη μάτιασαν την εκδήλωση του «λύκου της Γουόλ Στριτ» Τζόρνταν Μπέλφορτ που επρόκειτο να γίνει χθες στο εκθεσιακό κέντρο Μετροπόλιταν. Αναβλήθηκε χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις προς τους μετέχοντες που έχουν πληρώσει και εισιτήριο για τις 4 Δεκεμβρίου.

Για να δούμε, θα πραγματοποιηθεί και τότε…

Λαγούμι

Θα μεταφέρω απόσπασμα ανάρτησης της γνωστής αοιδού Δέσποινας Βανδή, την οποία θέλω να ομολογήσω ότι την εκτιμώ, διότι η γυναίκα έχει «υποδομή», διαβάζει, ενημερώνεται και μπορεί να αρθρώσει και μια άποψη. Την έκανε (την ανάρτηση) μετά την περιπέτεια που είχε το Σάββατο –τής διέρρηξαν το σπίτι. Είναι ένα απόσπασμα το οποίο θέλω να αφιερώσω εξαιρετικά προς οίον αφορά: «Οταν κάνεις κακό σου γυρίζει πάντα πίσω»!

Και να προσθέσω: δεν πάει να χρησιμοποιείς όσα «σκεπάρνια» μπορείς για να χώσεις βαθιά το «παστό» που συγκέντρωσες (και εξακολουθείς να συγκεντρώνεις απτόητος…) υποδυόμενος ταυτόχρονα τον απηνή διώκτη της διαφθοράς. Ερχεται (σύντομα, πολύ σύντομα δε…) το πλήρωμα του χρόνου και θα πιαστείς. Ειδικά δε τώρα που εντοπίστηκε το «σκεπάρνι» με το οποίο άνοιξες το λαγούμι, δεν ξεφεύγεις με τίποτε φίλε μου…