Ο Μίχαελ Σκίμπε δήλωσε στο τέλος του ματς της Εθνικής μας με την Κροατία στο Καραϊσκάκη πως θα παραμείνει στον πάγκο της ομάδας. Ο άνθρωπος έκανε την επιθυμία του είδηση. Το επισημαίνω διότι συμφωνία παραμονής του Σκίμπε με την ΕΠΟ για την ώρα δεν υπάρχει. Αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι τον Γερμανό τον θέλουν οι παλιοί παίκτες της ομάδας, ο λόγος των οποίων μετράει. Αλλά δεν ξέρω αν αρκεί.

Κλίμα

Ενα πράγμα που αναγνωρίζουν οι παίκτες στον Σκίμπε είναι ότι βοήθησε να αλλάξει το κλίμα στην ομάδα. Ρώτησα έναν από αυτούς πώς το κατάφερε, διότι αυτό είναι φανερό. Ακόμα και τις στιγμές που καλά αποτελέσματα δεν υπήρξαν, μετά το ματς στο Ζάγκρεμπ π.χ., όταν και όλοι κατάλαβαν πως το όνειρο της πρόκρισης έσβησε, δεν υπήρξε το παραμικρό πρόβλημα στις σχέσεις προπονητή και παικτών, μολονότι μάλιστα ο Σκίμπε είχε πει στη συνέντευξη Τύπου του αγώνα ότι δεν έχει αυτός την παραμικρή ευθύνη για την ήττα.

Ευθύνη

«Το ωραίο με τον Σκίμπε είναι ότι μπορείς να του πεις οτιδήποτε χωρίς να κατσουφιάσει ή να θυμώσει» μου έλεγε ο συνομιλητής μου. Την Κυριακή το βράδυ, για παράδειγμα, ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος είπε, μετά το τέλος του ματς με την Κροατία, ότι ευθύνη για την ήττα στο Ζάγκρεμπ δεν έχουν μόνο οι ποδοσφαιριστές αλλά και ο προπονητής, διαφωνώντας δημόσια με τον κόουτς κι ενώ το κλίμα δεν ήταν και το πιο ευχάριστο. Ενας άλλος προπονητής (ο Σάντος π.χ.) θα ζητούσε αμέσως εξηγήσεις και στο επόμενο ματς θα μιλούσε στους παίκτες δύο ώρες επισημαίνοντάς τους ότι δεν πρέπει να μιλάνε έτσι στους δημοσιογράφους. Ο Σκίμπε δεν είναι αυτή η περίπτωση.

Κλειδί

Ενας άνθρωπος-κλειδί στην ιστορία του Σκίμπε ήταν εξαρχής ο γιατρός της Εθνικής, ο κ. Γιώργος Γκοδόλιας. Θρακιώτης στην καταγωγή και καθηγητής Αθλητιατρικής με ειδικότητα στις παθήσεις του κινητικού συστήματος, ο Γκοδόλιας, που δίδασκε μάλιστα στο Πανεπιστήμιο της Θράκης και είναι πρόεδρος των ορθοπεδικών γιατρών της Βόρειας Γερμανίας, είναι ο άνθρωπος που πρότεινε προ διετίας την πρόσληψη του Σκίμπε στον τότε πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Γιώργο Γκιρτζίκη, αλλά και αυτός που βοήθησε ώστε να χτιστεί η ωραία σχέση της ομάδας με τον προπονητή. Ο Γκοδόλιας, που είναι διευθυντής της κορυφαίας ορθοπεδικής κλινικής του νοσοκομείου του Χένρε Βάινε και προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του στην ΕΠΟ, βοήθησε τον Σκίμπε όσο κανείς. Επειδή στην Εθνική είναι από τον Αύγουστο του 2015, του εξήγησε καλά και τους χαρακτήρες των παικτών και τι περίπτωση είναι ο καθένας, ενώ λέγεται πως χάρη στις καλές δικές του συμβουλές ο Σκίμπε έχει καταφέρει να περάσει απαρατήρητος στα δύο χρόνια που είναι εδώ, μολονότι η ΕΠΟ έζησε μεγάλες αναταράξεις.

Χέρι

Αν κανείς δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά για την ανανέωση του συμβολαίου του Γερμανού (το παλιό λήγει στο τέλος του μηνός…) είναι γιατί κάποια από τα μέλη της νέας διοίκησης της ΕΠΟ φέρουν βαρέως το ότι αυτός αποτελεί προσωπική επιλογή του Γκιρτζίκη και θα ήθελαν να τον δουν να φεύγει. Μεταξύ αυτών που ευχαρίστως θα του έλεγαν αντίο δεν συγκαταλέγεται, ωστόσο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Βαγγέλης Γραμμένος, αλλά ούτε και ο υπεύθυνος Εθνικών Ομάδων κ. Ζήσης Βρύζας. Ο Γραμμένος γνωρίζει πολύ καλά ότι μετά τον αποκλεισμό της Εθνικής από το Μουντιάλ χρήματα για χαϊλίκια και ακριβούς προπονητές στην ΕΠΟ δεν υπάρχουν. Ο Σκίμπε αμείβεται με περίπου 550.000 ευρώ τον χρόνο και να βρεθεί ξένος προπονητής με αυτά τα χρήματα είναι αντικειμενικά δύσκολο. Ο Βρύζας σίγουρα γνωρίζει πως πριν προσληφθεί ο Γερμανός είχαν εξεταστεί πάνω από τριάντα βιογραφικά ξένων προπονητών: όλοι για τα τότε οικονομικά δεδομένα της ΕΠΟ ήταν πανάκριβοι. Και σήμερα τα οικονομικά δεδομένα δεν είναι καλύτερα.

Ελληνας

Οταν μια ομάδα ή μια ομοσπονδία εξετάζει την ανανέωση ή όχι του συμβολαίου ενός προπονητή, οφείλει να λαμβάνει υπόψη της πολλά: το πιο σημαντικό είναι ποιον προπονητή μπορεί να προσλάβει με αυτά τα χρήματα. Με πεντακόσια χιλιάρικα, ίσως και με λιγότερα, θα έκαναν τούμπες για να πάνε στην Εθνική κάμποσοι έλληνες προπονητές, είναι αλήθεια, μόνο που μια τέτοια απόφαση δύσκολα θα δημιουργούσε ενθουσιασμούς –ειδικά στις τάξεις των παικτών, που τον Σκίμπε τον προτιμούν τη δεδομένη στιγμή. Από την άλλη, και τα θέλω των παικτών, όσο κι αν είναι μια σημαντική παράμετρος, δεν μπορεί να αποτελούν και τον μοναδικό λόγο για να υπάρξει ανανέωση του συμβολαίου του τεχνικού. Διότι αν μείνει ο Σκίμπε και δεν ανανεωθεί καθόλου η ομάδα, πιθανότατα όλοι οι παίκτες θα είναι ευχαριστημένοι. Αλλά θα δουν και το Πανευρωπαϊκό του 2020 καθισμένοι στον ίδιο καναπέ από τον οποίο θα δουν και το Μουντιάλ της Ρωσίας…