Ψήφος απαλλαγής

Γιορτή δημοκρατίας ήταν η χθεσινή με τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου ηγέτη της Κεντροαριστεράς και, παρά τη λυσσασμένη αντίδραση του συστημικού μετώπου κυβέρνησης και ΜΜΕ που ελέγχει, εξελίχθηκε ομαλά, πέτυχε και έστειλε το μήνυμα ότι ένας ολόκληρος κόσμος, που παρακολουθούσε αμήχανα έως τώρα την κατρακύλα της χώρας και των θεσμών της από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, είναι έτοιμος να παλέψει για να την αντιστρέψει, με το μόνο όπλο που έχει, τη συμμετοχή. Ψήφος απαλλαγής ήταν αυτή.

Η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, που έως τώρα έμοιαζε άπιαστο όνειρο και υπόθεση (απολύτως υποθετικής) εργασίας, έγινε από χθες ορατή και είναι προφανές ότι στα χέρια όσων διεκδίκησαν την ηγεσία της βρίσκεται το αν θα υλοποιηθεί και με ποιον τρόπο.

Οι πέρα από κάθε προσδοκία δεκάδες χιλιάδες των πολιτών που μετείχαν της διαδικασίας είναι πια σημείο αναφοράς της θέλησης μιας μεγάλης μερίδας του εκλογικού σώματος να αποτελέσει το δημοκρατικό Κέντρο τον ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα.

Χθες γύρισε μια σελίδα. Απομένει να γυρίσουν μερικές ακόμη για να τα καταφέρει…

Μαζί θα φύγουν

Είναι συγκινητική η προσπάθεια της κυβέρνησης να προστατεύσει τον πρόεδρο της ΝουΔού Κυριάκο, αλλά και το σύνολο της δεξιάς παράταξης από κακοτυχίες και περισσότερο από κακές επιλογές. Το αναφέρω με αφορμή τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις πληροφορίες ότι η ΝουΔού εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του υπουργού Αμυνας, σε μια προσπάθεια –εκτιμώ –να αποδείξει τη σύνδεση με τον πρόεδρο Τσίπρα ώς και την ταύτισή τους.

Ανεξάρτητα από το αν θα κατατεθεί τελικά και πότε η πρόταση αυτή (εγώ εκτιμώ ότι επί του παρόντος δεν θα κατατεθεί, διότι η υπόθεση «Βασίλης Παπαδόπουλος» έχει ακόμη πολύ δρόμο ή «πολύ ψωμί»κατά το κοινώς λεγόμενο…), νομίζω ότι δεν υπάρχουν και πολλές αμφιβολίες στην κοινωνία ότι αυτοί οι δύο είναι ταυτισμένοι απολύτως, ότι ο ένας είναι συμπλήρωμα του άλλου, ότι μαζί ήρθαν, μαζί θα φύγουν. Οπότε τι να προσφέρει περισσότερο μια πρόταση μομφής;

Κατά τη γνώμη μου, αλλιώς και σε εντελώς διαφορετική βάση πρέπει να επικεντρώσει η ΝουΔού την αντιπολιτευτική στρατηγική: στην προσπάθεια για την πλήρη αποκάλυψη των πτυχών της πολύκροτης υπόθεσης.

Ερευνα

Ας πούμε γιατί έγινε όλο αυτό; Γιατί αντέδρασε ο φουκαράς ο ταξίαρχος Παπαδάκης και κινδύνευσε με άμεση σύλληψη και πιθανώς με άμεση παραπομπή στο στρατοδικείο; Μόνο γιατί αμφισβήτησε ότι ο Βασίλης Παπαδόπουλος ήταν επίσημος εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας στην πώληση των βλημάτων;

Εξ όσων κατάλαβα, κάτι έγινε και με την ασφαλιστική κάλυψη των φορτίων των πυρομαχικών προς τη Σαουδική Αραβία. Αυτό το σκέλος μέχρι τώρα δεν το έχει αγγίξει κανείς, και η ΝουΔού πολύ περισσότερο. Στέκονται όλοι στην ιδιότητα με την οποία ο Παπαδόπουλος ενεπλάκη στην υπόθεση.

Ποιος θα ασφάλιζε το φορτίο για τη Σαουδική Αραβία ξέρουμε; Πόσο θα κόστιζε η ασφάλεια (πολλά, υποθέτω, για μεταφορά πυρομαχικών επρόκειτο…); Βολιδοσκοπήθηκαν ας πούμε (σκέφτομαι τώρα, φωναχτά) ασφαλιστικές εταιρείες να αναλάβουν αυτό το σκέλος της πώλησης; Και ποιες μπορεί να είναι αυτές;

Θεωρώ λοιπόν ότι αντί να κάνουν ασκήσεις επί χάρτου, οι οποίες είναι και ανέξοδες και εκτιμώ και ατελέσφορες, προς αυτή την κατεύθυνση, της έρευνας, θα πρέπει να κινηθούν. Ο κόσμος διψάει να μάθει, όχι να του επαναλάβουν από το βήμα της Βουλής ότι αυτοί οι δύο που κυβερνούν είναι ένα και το αυτό και, όπως προανέφερα, θα πάνε ώς το τέλος μαζί…

Αποχωρήσεις

Κόσμος πάει κι έρχεται, όπως διαπιστώνω, στο Μέγαρο Μαξίμου και ειδικότερα κόσμος που βρίσκεται πολύ κοντά στον Πρωθυπουργό. Περιερχόμενος χθες τη Διαύγεια και μην έχοντας τι άλλο, σοβαρότερο, να κάνω, διαπίστωσα ότι τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν δύο αποχωρήσεις από το Γραφείο Πρωθυπουργού. Μιας μετακλητής υπαλλήλου που είχε διοριστεί μόλις προ οκταμήνου (τον Μάρτιο) και ενός ειδικού συμβούλου ονόματι… Χίου (υποθέτω καμία σχέση με τον Στέφανο!), ο οποίος είχε διορισθεί επίσης φέτος, τον Φεβρουάριο συγκεκριμένα.

Δεν μπόρεσα να πληροφορηθώ τι συνέβη, ειδικά με τον κ. Χίο, ο οποίος μάλιστα υπέβαλε παραίτηση (δεν εξεδιώχθη) από το Γραφείο Πρωθυπουργού, ωστόσο είμαι σε αναζήτηση, διότι ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να προκύψει από κάτι τέτοια…

Περίεργη άρνηση

Πληροφορήθηκα εξωδίκως, ότι πρόσφατα δεν επετράπη η είσοδος στον Καναδά σε ένα από τα ιστορικά στελέχη του λεγόμενου «πατριωτικού ΠΑΣΟΚ», του Μιχάλη Χαραλαμπίδη. Θα πήγαινε, λέει, να μιλήσει σε ένα φόρουμ που οργάνωνε το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο (δεν ξέρω τι ακριβώς είναι αυτό), αλλά δεν του δόθηκε η άδεια να εισέλθει στον Καναδά, προφανώς γιατί κάποιες (μυστικές) υπηρεσίες έχουν «γκριζάρει» το προφίλ του.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι είναι αυτό που προκάλεσε την άρνηση του Καναδά να επιτρέψει σε έναν έντιμο αγωνιστή, όπως ο Χαραλαμπίδης, την είσοδο στη χώρα και μάλιστα για έναν τέτοιο σκοπό, νομίζω όμως ότι είναι χρέος του υπουργείου Εξωτερικών να ασχοληθεί με το θέμα και να μην το αφήσει να περάσει έτσι.

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, που έχει από χρόνια αποστασιοποιηθεί από τα πασοκικά δρώμενα, έχει αφοσιωθεί στον αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων διεθνώς –λόγος

που η Αγκυρα τον έχει τοποθετήσει στους οιονεί αντιπάλους της. Να πέρασε των Τούρκων στον Καναδά; Δυσκολεύομαι να το πιστέψω…

Ο λύκος

Εγώ δεν πρόκειται να πάω, αλλά όσοι το αποφασίσουν προφανώς δεν θα χάσουν. Κάτι τέτοιες φάτσες δεν έρχονται εύκολα στα μέρη μας και, δεδομένης της «φήμης» του που έχει προηγηθεί της εμφάνισής του, νομίζω ότι απόψε στο εκθεσιακό κέντρο Μετροπόλιταν στο αεροδρόμιο θα επικρατήσει κατάσταση πατείς με πατώ σε.

Ο κύριος που θα εμφανιστεί ονομάζεται Τζόρνταν Μπέλφορτ, και αν για τους πολλούς το όνομά του ίσως να μη σημαίνει τίποτε, στους επαΐοντες είμαι βέβαιος ότι το συνοδευτικό του «ο πραγματικός λύκος της Γουόλ Στριτ» θα ξυπνήσει μνήμες κινηματογραφικού χαρακτήρα. Και δεν χρειάζεται να διαθέτει κανείς τις γνώσεις του Δανίκα για να γνωρίζει ότι πρόκειται για τον άνθρωπο τον οποίο υποδύθηκε στη σοκαριστική (όσον αφορά το αμερικανικό σύστημα) ταινία «Ο λύκος της Γουόλ Στριτ» ο Λεονάρντο ντι Κάπριο.

Ο κ. Μπέλφορτ λοιπόν πραγματοποιεί δύο ομιλίες: μία με θέμα την τεχνική «Straight Line – Ισια Γραμμή» που αυτός επεξεργάστηκε και ακολουθεί στην οικονομία, και μία δεύτερη, εξόχως επίκαιρη, με θέμα «Η Ελλάδα της κρίσης και τρόποι επιτυχίας μέσα από αυτή».

Εχοντας «καθαρίσει» από τις δικαστικές περιπέτειες και όλα τα σχετικά, περιοδεύει ανά τον κόσμο παρουσιάζοντας την ιστορία του και επιπλέον δίνοντας συμβουλές σε στελέχη επιχειρήσεων για το πώς να πετύχουν.

Η ομιλία Μπέλφορτ θα συνοδευτεί, μου λένε, από κλειστό δείπνο για 50 άτομα, τα οποία θα πληρώσουν από 600 έως 1.000 ευρώ για να συμφάγουν μαζί του, ενώ η εκδήλωση έχει γενικό εισιτήριο 80 ευρώ.

Λαγούμι

Επειδή η επανάληψις είναι η μήτηρ πάσης μαθήσεως, κλείνω και σήμερα με την ειδική παρατήρηση του Σαββάτου, συμπληρωμένη, πάντα όμως προς οίον αφορά: μακάρι με… «σκεπαρνιές» να σκάψεις το πιο βαθύ λαγούμι για να καταχώσεις το «παστό» που συγκέντρωσες (και εξακολουθείς να συγκεντρώνεις απτόητος…) υποδυόμενος ταυτόχρονα τον απηνή διώκτη της διαφθοράς. Ερχεται (σύντομα, πολύ σύντομα δε…) το πλήρωμα του χρόνου και θα πιαστείς. Ειδικά δε τώρα που εντοπίστηκε το «σκεπάρνι» με το οποίο άνοιξες το λαγούμι, δεν ξεφεύγεις με τίποτε, φίλε μου…