«Ομαδική προσπάθεια σημαίνει μια ομάδα ανθρώπων που κάνει αυτό που λέω εγώ». Πρόκειται για τον βασικό κανόνα των προπονητών σε κάθε ομαδικό άθλημα. Ο σεβασμός πασπαλισμένος με φόβο κατακτιέται, δεν εξαγοράζεται.

Ο Ιβάν Σαββίδης υπέπεσε –προφανώς άθελά του –σε μέγα σφάλμα. Επιβάλλει έναν προπονητή στους παίκτες του ΠΑΟΚ με τρόπο που προσβάλλει τους τελευταίους, καθώς τους θεωρεί μοναδικούς υπεύθυνους για τα αρνητικά αποτελέσματα της ομάδας.

Στην πραγματικότητα δημιούργησε ένα σχίσμα μεταξύ του Λουτσέσκου και των ποδοσφαιριστών, οι οποίοι θα νιώθουν στο εξής προδομένοι από τον προπονητή τους.

Οι άνθρωποι των πάγκων είναι πάνω απ’ όλα παιδαγωγοί. Συμβουλεύουν, προστατεύουν και δείχνουν με το παράδειγμά τους τον σωστό δρόμο.

Κάποτε η αγγλική ομοσπονδία έλυσε τη συνεργασία της με τον ΜακΛάρεν γιατί σε καθοριστικό παιχνίδι με την Κροατία στο Γουέμπλεϊ κρατούσε ομπρέλα για να προφυλαχθεί από τη νεροποντή τη στιγμή που ζητούσε από τους παίκτες του να παίξουν με αυτοθυσία.

Με τον τρόπο που στήριξε ο Ιβάν Σαββίδης τον Λουτσέσκου, ουσιαστικά του αφαίρεσε όλες τις εξουσίες που είχε επί των παικτών του. Στο εξής κανένας ποδοσφαιριστής δεν θα πέσει στη φωτιά για τον Ρουμάνο, όσα πρόστιμα κι αν τους επιβληθούν. Και στο τέλος οι χαμένοι θα είναι δύο: πρώτα ο ΠΑΟΚ και μετά ο Λουτσέσκου που θα απολυθεί.