Οι συμμετοχές και οι διακρίσεις στα Παγκόσμια Κύπελλα αποτελούν το αληθινό μέτρο πλούτου του ποδοσφαίρου μιας χώρας. Πρόκειται για το πεδίο που αναμετράται η ποδοσφαιρική πραγματικότητα με την ψευδαίσθηση. Το ταλέντο και η ικανότητα με τη χρυσόσκονη.

Το τελευταίο πράγμα που διακυβεύεται για την Εθνική μας στα δύο παιχνίδια που θα δώσει με την Κροατία για τα μπαράζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι τα περίπου 11 εκατ. ευρώ που θα λάβει ως πριμ από τη FIFA.

Οι διεθνείς κρατούν στα χέρια τους την τιμή και το κύρος ολόκληρου του ελληνικού ποδοσφαίρου. Aποτελούν την εμπροσθοφυλακή της χώρας στο πιο λαοφιλές άθλημα.

Υπερβολές; Στον Παναμά κηρύχθηκε εθνική εορτή η ημέρα που προκρίθηκε η εθνική ομάδα για πρώτη φορά σε Μουντιάλ, αφήνοντας μάλιστα εκτός διοργάνωσης τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Αίγυπτο προκλήθηκε τέτοια έκρηξη χαράς που οι Αιγύπτιοι είχαν να νιώσουν από την εποχή που η Κλεοπάτρα έγινε ερωμένη του Αντωνίου.

Η συμμετοχή σε Μουντιάλ ισοδυναμεί με σημαντική επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής μιας χώρας. Το όνομα Ελλάδα θα ακουστεί σε κάθε γωνιά του κόσμου. Αφιερώματα στις μεγαλύτερες εφημερίδες και τα σημαντικότερα περιοδικά, συνεντεύξεις σε μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα και τηλεθεάσεις που ξεπερνούν ακόμα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μπορεί η δόξα να είναι εφήμερη, αλλά η αφάνεια είναι παντοτινή.