Ομολογώ ότι από την ημέρα που άκουσα τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να μιλάει στη Βουλή για «φυματικές σαρανταποδαρούσες με μηνίσκο» κατάλαβα ότι από το να παρακολουθεί κανείς τις συνεδριάσεις της Βουλής είναι προτιμότερο να ξαναβλέπει τις παλιές ταινίες των Monty Pythons, στις οποίες μπορείς να ακούσεις αυτού του είδους τα αστεία με την πρέπουσα βρετανική προφορά. Ετσι έχασα –και το ομολογώ –τη συζήτηση για τη δημόσια τάξη, που έγινε πριν από μέρες σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Κυρίως έχασα την ευκαιρία να ακούσω τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα να κατηγορεί τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν πήρε θέση για την επίθεση χουλιγκάνων σε πολιτική εφημερίδα –επίθεση που κάθε υγιής και σοβαρός άνθρωπος καταδίκασε.

Ανεση

Δεν ξέρω αν έχει δίκιο ο Τσίπρας και αν ο Μητσοτάκης, όντως, σιώπησε: αυτό που ξέρω είναι ότι εδώ και πολύ καιρό επιθέσεις χουλιγκάνων έχουμε κάθε αγωνιστική. Οι άνθρωποι είτε τα σπάνε είτε πλακώνονται με την Αστυνομία είτε μπαίνουν σε γήπεδα χωρίς να πληρώσουν εισιτήριο: το κάνουν με την άνεσή τους.

Ντέρμπι

Δύο ντέρμπι που έγιναν φέτος στο ΟΑΚΑ διακόπηκαν από ρίψεις χημικών. Το πρώτο ήταν το ματς ΑΕΚ – Ολυμπιακός και το δεύτερο, και πιο πρόσφατο, το παιχνίδι της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ, όπου μάλιστα, εξαιτίας των δακρυγόνων, καθυστέρησε και η έναρξη του αγώνα για περίπου ένα τέταρτο. Την Κυριακή, οπαδοί της ΑΕΚ συγκρούστηκαν με την Αστυνομία προσπαθώντας να μπουν με το έτσι θέλω στο γήπεδο. «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την άμεση αντίδραση της Αστυνομίας και συγκεκριμένα των δυνάμεων των ΜΑΤ που βρίσκονταν έξω από τη Θύρα 35. Η ένταση μεταφέρθηκε και εντός των Θυρών όπου βρίσκονται οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ (Θύρες 1 και 35), με τις δυνάμεις της Αστυνομίας να μπαίνουν μέσα και να κάνουν εκτεταμένη χρήση χημικών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνει αποπνικτική η ατμόσφαιρα και οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων να οδηγηθούν στα αποδυτήρια μαζί και με τους διαιτητές». Ολα αυτά τα βάζω εντός εισαγωγικών γιατί τα έχουν γράψει τα φιλικά με την κυβέρνηση ΜΜΕ και όχι τίποτε αλήτες διαπλεκόμενοι.

Θεωρία

Σύμφωνα με μια θεωρία, που στην Ελλάδα έχει πολλούς υποστηρικτές, οι έλληνες χούλιγκαν ξεσαλώνουν στα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος και στα ευρωπαϊκά ματς έχουν την καλύτερη συμπεριφορά. Δεν ισχύει: οι χούλιγκαν τα σπάνε, όπου μπορούν ανενόχλητοι να κάνουν ό,τι γουστάρουν. Την περασμένη Πέμπτη π.χ., πάντα σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ που εκτιμάει ο Πρωθυπουργός μας, «δύο ώρες πριν από την έναρξη της αναμέτρησης μεταξύ της ΑΕΚ και της Μίλαν σημειώθηκαν επεισόδια στους σταθμούς του Ηλεκτρικού σε Πευκάκια και Περισσό». Πιο συγκεκριμένα, «οπαδοί της ΑΕΚ με fullface επιτέθηκαν με ρόπαλα σε οπαδούς της Μίλαν που πήγαιναν στο γήπεδο με το τρένο. Κάποιοι πέταξαν ακόμη και μολότοφ, με αποτέλεσμα να καούν δύο βαγόνια του Ηλεκτρικού και να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές στους συρμούς. Πληροφορίες κάνουν λόγο για εννιά οπαδούς της Μίλαν τραυματίες. Οι τρεις διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, ενώ στους υπόλοιπους έξι προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες». Μία μέρα πριν, για να μη λέμε μόνο για τους χούλιγκαν της ΑΕΚ, επεισόδια είχαμε και στα πέριξ του Καραϊσκάκη, όπου χούλιγκαν επιτέθηκαν σε οπαδούς της Μπαρτσελόνα: ευτυχώς σε αυτή την περίπτωση δεν είχαμε τραυματίες.

FIFA

Είναι τόσο καταπληκτική η αστυνόμευση των ελληνικών γηπέδων, ώστε η FIFA ζήτησε στα δύο μπαράζ της Εθνικής μας με την Κροατία να μην έχουμε μετακίνηση οπαδών. Δεν θα πάνε Ελληνες στο ματς στο Ζάγκρεμπ και δεν θα ‘ρθουν Κροάτες στην Αθήνα, διότι την τελευταία φορά που ήρθαν έγινε ο κακός χαμός. Αλλά προφανώς για όλα αυτά φταίει ο Μητσοτάκης που, σύμφωνα με τον Τσίπρα, μιλάει μόνο για τους αντιεξουσιαστές των Εξαρχείων και όχι για τους χουλιγκάνους.

Ευθύνη

Κάποιος θα έλεγε ότι την ευθύνη για τη δημόσια τάξη την έχει η εκάστοτε κυβέρνηση. Ειδικά στο θέμα της βίας στα γήπεδα, αυτά που κάνει η τωρινή κυβέρνηση δεν μοιάζουν ικανοποιητικά: ακόμα π.χ. το υπουργείο Αθλητισμού δεν έχει ξεκαθαρίσει τι διάβολο έγινε πέρυσι στον τελικό του Κυπέλλου στον Βόλο. Θυμίζω ότι οι διοργανωτές εκείνου του τελικού, στον οποίο κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές, όχι μόνο δεν κάθησαν στο σκαμνί, αλλά σήμερα διοικούν και την ποδοσφαιρική ομοσπονδία, με την οποία ο υφυπουργός κ. Βασιλειάδης συνεργάζεται αρμονικά!

Απαγόρευση

Επειδή είναι, νομίζω, προφανές ότι για την έξαρση της βίας η κυβέρνηση δεν έχει ευθύνη και η ευθύνη είναι όλη του Μητσοτάκη, μπορούμε σοβαρά να περιμένουμε μόνο ένα πράγμα: να τιμωρηθεί η ΝΔ με κλείσιμο της έδρας της για κάποιες εβδομάδες. Να απαγορευτεί να μπαίνουν στην Πειραιώς επισκέπτες και στον ίδιο τον Μητσοτάκη να υπάρξει στέρηση εισόδου στη Βουλή, μέχρι να λύσει το πρόβλημα του χουλιγκανισμού. Θα γελάσουν και οι φυματικές σαρανταποδαρούσες με μια τέτοια εξέλιξη, αλλά είναι μια λύση…