Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και τ’ αδέρφια του μπορούν να κρατούν την ελληνική σημαία; Το ερώτημα απευθύνεται στον Βασίλη Τσιάρτα, ο οποίος είχε την καλοσύνη να μας ενημερώσει πως την ελληνική σημαία την κρατούν μόνο Ελληνες. Δεν διευκρίνισε όμως ποιους θεωρεί Ελληνες.

Το νέο χτύπημα του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή έγινε με αφορμή τη δυσάρεστη εμπειρία του 11χρονου Αφγανού Αμίρ που παρά το γεγονός ότι κληρώθηκε να είναι σημαιοφόρος το σχολείο τού αρνήθηκε την ελληνική σημαία.

Αναρωτιέμαι αν τις ίδιες απόψεις είχε ο Τσιάρτας και στα πρώτα χρόνια της ποδοσφαιρικής του καριέρας. Τότε που ως νεοσσός στην Εθνική Ελλάδας αγωνιζόταν δίπλα στον μαύρο με το βαρύ χέρι Ντανιέλ Μπατίστα. Αραγε τόλμησε ποτέ να του πει «φίλε, εσύ δεν δικαιούσαι να εκπροσωπείς τα ελληνικά χρώματα»;

Ο Μπατίστα γεννήθηκε στο Πράσινο Ακρωτήριο, αλλά είχε πορτογαλική υπηκοότητα. Στη διάρκεια της καριέρας του απέκτησε διαδοχικά την ολλανδική και την ελληνική υπηκοότητα και έγινε ο πρώτος μαύρος παίκτης που φόρεσε τη φανέλα της Γαλανόλευκης.

Για λογαριασμό του μικρού Αμίρ, του Μπατίστα, του Ζέκα και αύριο του Βιγιαφάνιες έχει ήδη απαντήσει στον Τσιάρτα και σε κάθε Τσιάρτα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Ελληνας δεν γεννιέσαι, γίνεσαι. Δεν μπορεί κανείς να μου πει πως δεν είμαι Ελληνας».