Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, προχθές, μου έκανε την τιμή να με αναφέρει ονομαστικά δις στη Βουλή, λέγοντας μάλιστα ότι, μαζί με τη Χρυσή Αυγή, προσβάλλω το στράτευμα. Ο άνθρωπος που μαζί με συριζαίους βουλευτές και τον Κασιδιάρη πήγαν στο Καστελλόριζο να παίξουν τους πατριώτες, για να εισπράξει απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για το άτομό του από τους Τούρκους, επιχειρεί να εξομοιώσει εμένα με τη Χρυσή Αυγή.

Ειλικρινά, στα όσα έλεγε προσπαθώντας να παραγάγει έναρθρο λόγο, δεν κατανόησα με ποιον τρόπο προσβάλλω, υποτίθεται, το στράτευμα. Εκείνος όμως είναι απολύτως σίγουρος ότι το στράτευμα το τιμά με τη δραστηριότητά του;

Το τιμούν οι μιλιταριστικές φαντασιώσεις του; Το τιμούν οι στολές με τις οποίες κατά καιρούς ντύνεται για να παριστάνει τον κομάντο (καμιά εξηνταριά κιλά κομάντο παραπάνω, αλλά οι φαντασιώσεις πρέπει να ικανοποιούνται, το λέει και ο Φρόιντ); Το τιμά η εθνοπατριωτική ρητορική πίσω από την οποία οχυρώνεται, το μοναδικό πολιτικό ρεπερτόριο που γνωρίζει; Το τιμά το κιτς που παράγει, άλλοτε ως διοργανωτής σύγχρονων τελετών της πολεμικής αρετής με χορούς στο Σύνταγμα κι άλλοτε ως σαλαμινομάχος, περιστοιχισμένος από καραγκούνες και σάρισες;

Το τιμά η αβάσταχτη ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τον υπουργικό ρόλο του σε ένα από τα πιο κρίσιμα πόστα για την ασφάλεια, την περηφάνια και την ισχύ της χώρας;

Κορυφαία έκφραση αυτής της ελαφρότητας, ασυναρτησία μαζί και υπόσχεση μεγαλείου, είναι η υπόθεση Ζωγράφου.

Τι εστί Ζωγράφος; Το έμαθα παρακολουθώντας την εκπομπή «Στον ενικό», τον Φεβρουάριο του 2016, στην τηλεόραση. Ο υπουργός Αμυνας, προσκεκλημένος της εκπομπής, ρωτήθηκε από νεαρό που βρισκόταν στο ακροατήριο της εκπομπής τι κάνει με την ευρεσιτεχνία Ζωγράφου. «Αν τη θάψετε την πατέντα αυτή, που κατά κάποιον τρόπο λύνει το πρόβλημα του ενεργειακού…» είπε γεμάτος υπαινιγμούς ο νεαρός στον Πάνο Καμμένο.

Ο υπουργός οργίστηκε. Αισθάνθηκε σαν να τον προσβάλλουν, σαν να του αμφισβητούν την οραματική διάσταση του ρόλου του. «Σε μένα μιλάτε, κύριε;» είπε επιτιμητικά στον ερωτώντα. Για να προσθέσει: «Ποιος τον κάλεσε τον Ζωγράφο; Εγώ τον κάλεσα».

Στην πορεία της εκπομπής, μάθαμε ότι ο Πέτρος Ζωγράφος, ερασιτέχνης ευρεσιτέχνης, κατασκευάζει ένα μηχάνημα που μετατρέπει το νερό σε ηλεκτρική ενέργεια. Δούλεψε (δουλεύει ακόμα;) για τις Ενοπλες Δυνάμεις. Τη συσκευή του ο υπουργός διαβεβαίωνε ότι θα τη χρησιμοποιήσουν οι Ενοπλες Δυνάμεις. «Θα κάνουμε τα πάντα για να διευκολύνουμε τη δουλειά του κ. Ζωγράφου» υποσχέθηκε ο υπουργός, που πληροφόρησε ότι ο εφευρέτης του «έχει κάνει όλη την προεργασία, έχει παντεταριστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η συσκευή και η στρατιωτική του πιστοποίηση θα γίνει όταν μπορεί να γίνει η στρατιωτική χρήση». Τρέμετε, οχτροί.

Ο υπουργός, εκείνο το βράδυ, τελείωσε την αναφορά στον εφευρέτη της καρδιάς του με μια φράση όλο νόημα: «Ο κ. Ζωγράφος είναι υπό τη δική μας προστασία και μακάρι να μπορέσουμε να προχωρήσουμε για να βοηθήσει την Ελλάδα». Κρίμα που ενάμιση χρόνο μετά η Ελλάδα παραμένει αβοήθητη.

Κάποια στιγμή θα συζητήσουμε σοβαρά ποιος όντως προσβάλλει και το στράτευμα και όλους μας.