Βλέπω νεκρούς ανθρώπους

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/10/2017 08:00 |

Συνήθως αυτή η σκηνή περιλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια στις παγκόσμιες ανθολογίες κινηματογραφικών ψυχολογικών θρίλερ. Προέρχεται από την ταινία Η έκτη αίσθηση (1999) του ινδο-αμερικανού σκηνοθέτη Μ. Νάιτ Σιάμαλαν. Είναι ένας φορτισμένος διάλογος ανάμεσα σ' έναν παιδοψυχολόγο που τον υποδύεται ο Μπρους Γουίλις κι ένα οκτάχρονο αγόρι, έξοχα ερμηνευμένο από τον Χάλεϊ Τζόελ Οσμεντ (μια βασανισμένη ψυχή του Χόλιγουντ κατόπιν). «Βλέπω νεκρούς ανθρώπους», λέει ο οκτάχρονος. «Στα όνειρά σου;», ρωτάει ο παιδοψυχολόγος. Το παιδί νεύει αρνητικά. «Οταν είσαι ξύπνιος;». Τώρα νεύει θετικά. «Νεκρούς ανθρώπους σε τάφους, σε φέρετρα;», επιμένει ο παιδοψυχολόγος. «Να κυκλοφορούν σαν συνηθισμένοι άνθρωποι», απαντάει το παιδί. «Δεν βλέπουμε ο ένας τον άλλον. Βλέπουν μονάχα αυτά που θέλουν να δουν. Δεν ξέρουν ότι είναι νεκροί». «Πόσο συχνά τους βλέπεις;». «Ολη την ώρα. Είναι παντού».
Οι νεκροί που βλέπει ο οκτάχρονος δεν έχουν πεθάνει από φυσικά αίτια. Εχουν βρει βίαιο θάνατο και συχνά ανεξιχνίαστο. Εχουν αφήσει πίσω τους εκκρεμότητες. Επιστρέφουν για να βρουν δικαίωση ή έστω μια εξήγηση για τη σκοπιμότητα του δικού τους θανάτου. Εάν το δει κανείς έτσι, δεν διαφέρουν από τους αναρίθμητους νεκρούς που παρελαύνουν στα ατέρμονα εθνικά μας μνημόσυνα. Με μια σημαντική διαφορά, καθοριστική όσο και αλλόκοτη. Στα δικά μας μνημόσυνα δεν ζητούν δικαίωση οι νεκροί. Ζητούν οι ζωντανοί. Σε μια χώρα όπου δεν έγινε ποτέ σοβαρός διάλογος - τουλάχιστον έξω από τα σύνορα της ακαδημαϊκής κοινότητας - για τις θεμελιώδεις διαφορές ή για τις σκανδαλώδεις ομοιότητες ανάμεσα στα ιδεολογικά στρατόπεδα, το κυρίαρχο επιχείρημα εξακολουθεί να είναι το αίμα.

Δύσκολα θα διαφωνήσει κάποιος ότι, στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, τη λεόντειο μερίδα από τη φανουρόπιτα του αίματος την έπαιρνε η Αριστερά. Ηταν, τρόπον τινά, η εθνική μας μοιρολογίστρα. Η αντίπερα όχθη έκανε τις δικές της τελετές μνήμης - στου Μακρυγιάννη, στον Μελιγαλά, στον Γράμμο - αλλά με σαφώς πιο συρρικνωμένο ακροατήριο γραφικής, φανατικής έως και ψυχοπαθολογικής ιδιοσυστασίας, καθώς και με μια συστολή, με μια αυτοσυγκράτηση που φανέρωναν ερήμην ανομολόγητα αποθέματα ενοχών ή τύψεων. Ολα αυτά last year. Από τη στιγμή που η Αριστερά πλειοδότησε σε νεκροφιλικό τσαρλατανισμό (φθάσαμε προ ημερών στο θλιβερό σημείο να δούμε σινιέ υπουργό, μνημονιακότερο των μνημονιακών, να καμαρώνει σαν γύφτικο σκεπάρνι στη Μακρόνησο), ορισμένες εφημερίδες της λαϊκής Δεξιάς ξέθαψαν από τα ντουλάπια όλη τη σαβούρα με τα εγκλήματα των ηττημένων. Στη φούρια τους να αποδώσουν κάθε κακούργημα στους κομμουνιστές, δεν διστάζουν να εκθειάζουν τη δικτατορία των συνταγματαρχών, όπως και να κολάζουν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για τη νομιμοποίηση των κατσαπλιάδων. Υποτίθεται πως σήμερα όλα τα ντοκουμέντα συνηγορούν ότι έβαψαν με αίμα τα χέρια τους και οι δύο πλευρές εξίσου. Οταν θέλεις όμως μια Ιστορία στα μέτρα σου, δεν δίνεις παραγγελία στον Θουκυδίδη. Δίνεις στον Προκρούστη.

Πριν από λίγους μήνες πέρασε σχεδόν απαρατήρητη η πρώτη δημογραφική καταγραφή που, σαν άλλη Κασσάνδρα, στέλνει στην ελληνική κοινωνία τα κακά μαντάτα. Οι θάνατοι προσπέρασαν τις γεννήσεις. Η Ελλάδα που ποτέ δεν πεθαίνει, πεθαίνει μια χαρά, με σημαίες και με ταμπούρλα. Οι συνταξιούχοι πληθαίνουν, οι εργαζόμενοι λιγοστεύουν - κάθε μέρα που περνάει, όλο και περισσότεροι άνθρωποι που έχουν πάψει να εργάζονται χαρτζιλικώνουν από το υστέρημά τους ανθρώπους που δεν θα εργαστούν ποτέ. Οποιο οικονομικό εγχειρίδιο και αν συμβουλευτείς, θα διαπιστώσεις ότι αυτός είναι ο ορισμός της τέλειας καταιγίδας. Θα μπορούσε λοιπόν κάποιος να ισχυριστεί πως, μια κοινωνία που ψυχορραγεί, ορθώς στρέφει το βλέμμα της προς το βασίλειο των νεκρών. Ορθώς περιμένει από τους νεκρούς δικαίωση. Αυτούς αύριο θα συναντήσει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
6
γδ
26/10/2017 08:36
Και γι' αυτο ακριβώς το λόγο χρειαζόμαστε κι άλλα μνημόνια, κι άλλες μειώσεις, κι άλλες αθετήσεις ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ συμβολαιων και συμφωνιών όπως αρχισε επί Παπαδήμου και επιθυμούν διακαώς οι τροικανοί και οι οπαδοί τους, εξαφάνιση της εργατικής νομοθεσιας με νόμους τύπου Μακρόν που λένε ότι αν δεν κάθεσαι στο αφεντικό, αν αρνεισαι να μαιμουδεψεις τα στοιχεία γιά να κάνει η εταιρεία φοροδιαφυγή και αν δεν σε ενθουσιάζει η προοπτική να πρέπει "αυτοβούλως " να δεχθείς να παίρνεις τα μισά απότι λέει το συμβολαιο σου απολύεσαι και αντε πάρε 2 μήνες αποζημίωση. Μετα όταν οι νέοι με προσόντα σου λένε "βάλτε τους μισθούς σας και το χρέος σας εκει που ξέρετε, εγώ πάω έξω" και μενεις με τους λαθρομετανάστες -που θα τους δώσετε και υπηκοότητα- και όσους δεν έχουν επιλογή, εσύ κε Τασόπουλε και οι άλλοι της Παγκαλικής νοοτροπίας καθήστε να μοιρολογείτε. Υπολογίζω μπορεί να έχετε 5-10 χρόνια ακόμα μέχρι να έχει πλειοψηφία το ισλαμικό κόμμα και μετά καλή ψυχή.
Μαρία
24/10/2017 21:57
Πέντε παρατηρήσεις για τις μοιρολογίστρες και τους καφενόβιους λαϊκιστές. Πρώτον, στατιστικά η Γερμανία συρρικνώνεται τα τελευταία είκοσι χρόνια με την εξέλιξη αυτή να σταματά το 2017 λόγω μετανάστευσης. Δεύτερον, η λεγόμενη υπογεννητικότητα δεν είναι κάτι καινούργιο και ξεκινά από την γενιά των γονιών μας. Τρίτον, ποιος μας λέει ότι είναι διαρκώς δυνατή η ανάπτυξη, που ισοδυναμεί με αύξηση της ευημερίας, του πληθυσμού, των οικονομικών δεικτών κοκ. Πιθανώς η πληθυσμιακή συρρίκνωση να είναι υγιέστατο φαινόμενο, όχι μόνο γιατί σημαίνει αποανάπτυξη για το καθημαγμένο φυσικό περιβάλλον, αλλά γιατί οι θέσεις εργασίας μπορούν να κατανεμηθούν ισορροπημένα στο υψηλής εξειδίκευσης και κατάρτισης ενεργό ανθρώπινο δυναμικό του μέλλοντος. Πέμπτο, η γηρασμένη Ευρώπη έχει χάσει σε επιρροή και με αυτό, για καλή μας τύχη, περιορίζεται ο κίνδυνος να τινάξει για ακόμη μια φορά τον πλανήτη στον αέρα. Τέλος, όποιος έχει πολλές και υπερβολικές απαιτήσεις να εντατικοποιήσει την εργασία του και να πληρώσει τους φόρους του, για τον απλό λόγο ότι έτσι γίνεται παντού, σε κάθε ευνομούμενη χώρα, και πρωτίστως γιατί δεν γίνεται να ζει κανείς αιώνια από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίχως να εξοργίσει τους εταίρους του στην Ένωση. Κλείνοντας, έχετε μπερδέψει τα μπούτια σας εκεί στο κράμα ΝΔΚΚΕΠΑΣΟΚΟΧΡΥΣΑΥΓΗ.
Byzantine
26/10/2017 11:09
ΝΔ, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, ΧΑ (ελα τωρα, κι αυτη χαριστικα τη συμπεριλαμβανεις γιατι σας παει πασο σε ολα τα ψηφισματα μεχρι στιγμης) αλλα οχι ΑΕ, ΛΑΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Πλευση 'Ελευθεριας' (δεν υπαρχει ελευθερια στο Σταλινισμο αγαπητη), ε Μαρια; Ισα μ..η, ξερω απο που πηγαζεις.
Nikos
24/10/2017 19:25
κ. Τατσόπουλε, παρά το γεγονός ότι εν γένει (λόγω στύλ) δεν μου είσθε ιδιαίτερα συμπαθής, εντούτοις διαβάζω τα σχόλια σας ευχάριστα, γιατί μέσα στην Συριζαική και ακροδεξιά καφρίλα που ζούμε, έχετε ένα επίπεδο λόγου και γραφής που δυστυχώς εδώ και καιρό εκλείπει...
giorgos
26/10/2017 14:39
Και τωρα πλεον εγινες καλυτετος ανθρωπος, ολοκληρωθηκες σαν ατομο.. Το φου ειναι φου η που;;
Nikos
27/10/2017 09:31
Ο επιθετικός ενικός... Ίδιον άξεστου και αγενούς ατόμου με υπερανεπτυγμένο εγώ..