Από τον τρόπο που συμπεριφέρεται το τελευταίο διάστημα ο Πρωθυπουργός και ορισμένοι εκ των υπουργών του καθίσταται ολοφάνερο ότι απολαμβάνουν την εξουσία. Μερικοί μάλιστα δείχνουν ότι κάθε μέρα που περνά θα μπορούσε να είναι και η τελευταία στη συγκεκριμένη θέση, γι’ αυτό κάνουν το παν να μην τελειώσει. Αλλος πετά με αεροπλάνα, άλλος κάνει ρουσφέτια στα όρια του νόμου και μερικές φορές και πέραν αυτού, ενώ οι περισσότεροι τρέχουν να τακτοποιήσουν με φωτογραφικές διατάξεις στη Βουλή διάφορες υποθέσεις φίλων τους. Σε μερικές περιπτώσεις, μάλιστα, ακόμη και η αντιπολίτευση δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει στη Βουλή και χάνει την μπάλα ή, ακόμη χειρότερα, συμπράττει σε περίεργα ρουσφέτια ημετέρων.

Η υπόθεση όμως με τα όσα έγιναν στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπερνά τα συνήθη μικροκομματικά παιχνίδια και τις τακτοποιήσεις. Πρόκειται για μια αυταπάτη που θα βαρύνει επικίνδυνα τα οικονομικά της χώρας σε μια τόσο δύσκολη περίοδο και ενδεχομένως να δηλητηριάσει τις σχέσεις της με τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές. Βεβαίως καλές είναι οι ευχές του Τραμπ για τις ευκαιρίες επενδύσεων στη χώρα, όπως και οι συστάσεις του για το χρέος, με τη διαφορά ότι αυτός δεν πληρώνει. Αντιθέτως, με εντελώς προκλητικό, αν όχι και προσβλητικό, τρόπο ενώπιον του Πρωθυπουργού μας είπε ότι ακόμη και από αυτή τη χειμαζόμενη Ελλάδα κατάφερε να εξασφαλίσει ένα καλό συμβόλαιο για την αμερικανική βιομηχανία. Ακόμη και έτσι, όμως, απλώς θα επιβεβαιωνόταν ο κυνισμός του αμερικανού προέδρου, αλλά φαίνεται πως το θέμα έχει ήδη προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις των ευρωπαίων ηγετών. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι σε πολλές πρωτεύουσες της Ενωσης ενοχλήθηκαν από την άνεση της ελληνικής κυβέρνησης να μοιράζει δισ. πέραν του Ατλαντικού με τα δανεικά της Ευρώπης.

Το ζητούμενο λοιπόν δεν είναι αν τα μέλη της κυβέρνησης απολαμβάνουν τα καλά της εξουσίας τους, αλλά αν οι ενέργειές τους φαλκιδεύουν για μια ακόμη φορά τα συμφέροντα της χώρας. Η τρίτη αξιολόγηση ξεκινά σύντομα και στο παρασκήνιο ήδη η τρόικα λογαριάζει το βάρος των νέων μέτρων που θα απαιτηθούν για τον επόμενο χρόνο. Οταν βλέπουν ότι η κυβέρνηση συμπεριφέρεται με άνεση αρχοντοχωριάτη, δεν θα συγκινηθούν από τις ικεσίες των υπουργών όταν τεθούν στο τραπέζι οι αριθμοί.