Ας δεχτούμε πως ο Χρήστος Σπίρτζης έχει καλές προθέσεις και η επιχείρηση σύνδεσης των προστίμων για την παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με τη φορολογική δήλωση του οδηγού δεν αποτελεί ψηφοθηρικό εφαλτήριο για να δελεάσει τους ασθενέστερους οικονομικά πολίτες.

Αλλωστε κάτι ανάλογο συμβαίνει εδώ και χρόνια στις σκανδιναβικές χώρες, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αυστρία.

Από τον υπουργό και τους συνεργάτες του διαφεύγει ωστόσο κάτι πολύ σημαντικό: η Ελλάδα αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.

Οι ανακοινώσεις Σπίρτζη έγιναν μία εβδομάδα μετά τις αποκαλύψεις από τη ΔΕΗ για τις απάτες με τους μαϊμού δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου. Κάτοχοι βιλών στην Κηφισιά, στην Καστέλλα και στη Δροσιά που δηλώνουν ετήσια εισοδήματα κάτω από 12.000 ευρώ κατάφεραν να τρυπώσουν στο ΚΟΤ.

Ο πρόλογος προμηνύει τη συνέχεια. Σε μια χώρα που κάνει χρόνια τώρα πρωταθλητισμό στη φοροδιαφυγή, η οποία μάλιστα εντάθηκε το προηγούμενο έτος, όπως αποκαλύπτουν οι πρόσφατες αναλύσεις των φορολογικών δηλώσεων, πώς θα επιβληθεί η «ταξική δικαιοσύνη» του Χρήστου Σπίρτζη; Το πιο πιθανό είναι να πληρώνει μεγαλύτερα πρόστιμα ο μισθωτός και ο συνταξιούχος που δεν μπορεί να αποκρύψει ούτε σεντ από την Εφορία παρά οι έχοντες και κατέχοντες, όπως συμβαίνει άλλωστε και με τους φόρους.

Το δεύτερο επίσης σημαντικό πρόβλημα αφορά την Τροχαία που θα κόβει τις κλήσεις για τις παραβάσεις.

Ολοι έχουμε προσωπικές εμπειρίες από παρκαρισμένα αυτοκίνητα πάνω σε ράμπες για ΑμεΑ, από καταλήψεις πεζοδρομίων, από ασυνείδητους οδηγούς ακόμα και λεωφορείων που ασχολούνται περισσότερο με το κινητό τους τηλέφωνο παρά με την οδική ασφάλεια. Μια ματιά να ρίξουμε γύρω μας, θα δούμε μοτοσικλετιστές να κυκλοφορούν χωρίς κράνη, οδηγούς που δεν φορούν ζώνες ασφαλείας, μηχανάκια με πειραγμένες εξατμίσεις να ξεσηκώνουν τον κόσμο.

Τουλάχιστον μέχρι πριν από λίγα χρόνια κάθε Σεπτέμβριο –σαν να ανοίγουν τα σχολεία ένα πράγμα –υπήρχε μια αυστηρότητα στους ελέγχους. Εστω και περιοδική. Τώρα η απόλυτη αφασία.

Καλύτερα ο υπουργός να ξεκινήσει πρώτα από την προπαίδεια και μετά να συνεχίσει στις εξισώσεις.