Πόσο πιο κοντά ήρθαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος στα χρωματιστά δωμάτια του Λευκού Οίκου; Κι ακόμη περισσότερο, πόσο ενισχύει την κυβερνητική συνοχή το ντιλ των 2,4 δισ. δολαρίων –που επιτρέπει σε Πρωθυπουργό και υπουργό Αμυνας μια επόμενη πτήση με φρεσκαρισμένα F-16; Τα ερωτήματα τροφοδοτούν συζητήσεις και στα κυβερνητικά γραφεία, αφού η κοινοβουλευτική μάχη για την ταυτότητα φύλου φάνηκε να πληγώνει τον συνεταιρισμό ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πριν οι δύο εταίροι αναχωρήσουν για Σικάγο και Ουάσιγκτον. Οι απαντήσεις που δίνουν οι περισσότεροι εκκινούν από τη βεβαιότητα ότι η διένεξη για το φύλο ήταν προσχηματική. Τσίπρας και Καμμένος έχουν πλέον περισσότερα να τους ενώνουν παρά να τους χωρίζουν.

Ο Τέρενς Κουίκ παρακολούθησε τα τεκταινόμενα στο 1600 της Πενσιλβάνια Αβενιου από την απόσταση ασφαλείας που πρόσφερε η Βοστώνη. Στην αμερικανική πρωτεύουσα έδωσε το «παρών» ο Νίκος Κοτζιάς, όπως βέβαια και ο Καμμένος –συνεπώς, υπουργού παρόντος, ο υφυπουργός Εξωτερικών δεν χρειάστηκε να πιάνει χώρο. Οι ομογενείς στο Σικάγο και τη Βοστώνη είναι περισσότεροι –και ο Κουίκ έκρινε σκόπιμο να περιοριστεί στην ατζέντα του. Το πολυμελές κυβερνητικό πλήρωμα στο υπερατλαντικό ταξίδι, ωστόσο, έδωσε την ευκαιρία να φτάσουν μηνύματα στην Αθήνα για το παρόν και το μέλλον της συγκυβέρνησης: Τσίπρας και Καμμένος ζουν τον μύθο τους και θα εξαντλήσουν κάθε περιθώριο για να κρατήσει το μεγαλείο όσο περισσότερο γίνεται. Η εικόνα αρχοντοχωριάτη στην Ουάσιγκτον ενοχλεί μόνο όσους δεν έχουν θέση στο κάδρο.

Οι διαφορές των δύο εταίρων που ξεκίνησαν από εκ διαμέτρου αντίθετες αφετηρίες σταδιακά εξαφανίζονται. Μέσα στη στολή των F-16, άλλωστε, ούτε καν διαφορές στη στυλιστική προσέγγιση μπορεί να διακρίνει κανείς. Αν ο Τσίπρας δεν φοράει γραβάτα, θα τη βγάλει κι ο Καμμένος –για να δείξει ότι παραμένει διαφορετικός αρκεί να περάσει στον λαιμό ένα μαύρο παπιγιόν, όπως εκείνο που έβαλε στο gala των ομογενών του Σικάγο. Στα σημαντικά, όμως, η συμπόρευση είναι απόλυτη.

Στο ίδιο gala ο Κουίκ συμπαραστάθηκε στον πρόεδρο Καμμένο, επιλέγοντας ένα ασημί βελούδινο παπιγιόν. Ο εξωκοινοβοουλετικός υφυπουργός ξέρει καλύτερα τα μυστικά της επικοινωνίας –κι αυτό διασφαλίζει τη χρησιμότητά του όχι μόνο για τους ΑΝΕΛ, αλλά και για τον Τσίπρα. Η προσαρμοστικότητα σε κάθε χώρο και κατάσταση, από τα σαλόνια της εξουσίας έως την πλατεία των Αγανακτισμένων, αποτελεί εγγύηση μακροημέρευσης. Ο ανασχηματισμός του Τσίπρα μπορεί να αγγίξει πολλούς, αλλά ο Κουίκ όχι μόνο θα βρίσκεται στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα, αλλά θα συνεχίσει να προσθέτει αεροπορικά μίλια, αναζητώντας αποδήμους σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου –από την Υπερκαυκασία ώς την υποσαχάρια Αφρική. Το, κατά δήλωσή του, «καραμανλόπαιδο» της κυβέρνησης Τσίπρα αποτελεί απόδειξη της ομογενοποίησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οταν απαιτείται, μπορεί να βγει μπροστά για να στηρίξει τον Πρωθυπουργό ή να αποδομήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη που «απομακρύνει τη ΝΔ από τις αξίες της».

Δίπλα στον Κουίκ, «πιο σύντροφος για τον Αλέξη από πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ» μπορεί να γίνει και ο Καμμένος. Και όσο κι αν ο αρχηγός το ξορκίζει δημοσίως, με διαβεβαιώσεις για μια νέα αυτόνομη κάθοδο των ΑΝΕΛ στις εκλογές, η προοπτική μιας εκλογικής συνεργασίας μετά την κυβερνητική με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει στο τραπέζι. Ο Λεβέντης δεν το είπε για καλαμπούρι, το ενδεχόμενο συζητείται ήδη στα υπουργικά γραφεία. Μια θέση για τον Καμμένο στο Επικρατείας και πέντε-έξι θέσεις στα ψηφοδέλτια του Τσίπρα θα είναι αρκετές. Αν η κατάσταση φθάσει εκεί, ο Κουίκ –που απέκτησε «χημεία» με τον Φλαμπουράρη –δεν θα αντισταθεί. Η πτήση στην Ουάσιγκτον φανέρωσε ότι Τσίπρας και Καμμένος είναι αναγκασμένοι να πάνε μαζί μέχρι το τέλος.