Ο Αλέξης Τσίπρας φάνηκε να ξαφνιάζεται από την ερώτηση του δημοσιογράφου Τζον Ρόμπερτς, του δικτύου Fox. Δεν ήταν προετοιμασμένος να τη δεχθεί, αλλά τι να πει; Να φωνάξει «διαπλοκήηηηηη». Αλλωστε, οι Αμερικανοί, που εκτός από φονιάδες των λαών δεν δουλεύουν για την ΕΡΤ ή για το ΑΠΕ, ούτε για τα φρι-πρες τους, το «Πρακτορείο» και τη «Ραδιοτηλεόραση», επιπλέον δεν πιστεύουν ότι η περιέργεια σκοτώνει τη γάτα.

Η ερώτηση ήταν απλή. Τι νταραβέρια μπορείς να έχεις εσύ με έναν άνθρωπο που, όταν διεκδικούσε την προεδρία των ΗΠΑ, τον είχες ταυτίσει με το απόλυτο Κακό; Ο Τραμπ όταν άκουσε την ερώτηση έκανε έναν μορφασμό και είπε κοροϊδευτικά ότι αυτό έπρεπε να το ξέρει πριν από τον λόγο του. Ο Τσίπρας πάλι, απτόητος, έκανε μια άνευ φοράς kolotoumba 360 μοιρών. Κι είπε ότι ο τρόπος που ο Τραμπ προσεγγίζει την πολιτική «μπορεί ορισμένες φορές να μοιάζει διαβολικός αλλά γίνεται για καλό». Κάποια άλλη στιγμή, μάλιστα, είπε ότι με τον Τραμπ μοιράζεται κοινές αξίες. Εννοεί τον αντιευρωπαϊσμό;

Ωραίος τύπος. Μονά ζυγά δικά του. Κάνει επικύψεις, ένα δύο τρία, και χαμογελάει –κι αυτό το πουλάει μέσα από τα αριστερά έντυπά του, τα αριστερά σάιτ του, τα αριστερά στελέχη του, κι από τα κρατικά ΜΜΕ. Αδιαφορώντας για τι έλεγε χθες, λέει σήμερα τα αντίθετα –και θα γυρίσει περήφανος κι ωραίος, και δοξαζόμενος από τα λογής φερέφωνα, για να μας πει ότι έφερε εις πέρας τους σχεδιασμούς του συνεταίρου του, Πάνου Καμμένου.

Αραγε, μετά την επιστροφή του, δεν θα χρειαστεί ο έλληνας Πρωθυπουργός να δώσει μερικές εξηγήσεις; Στους εταίρους, π.χ., που ζητούν επιμόνως μείωση των στρατιωτικών δαπανών, ξέρουν άλλωστε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ο σοβαρότερος λόγος αποτροπής οποιουδήποτε πολεμικού επεισοδίου στην περιοχή, γι’ αυτό και εκνευρίζονται όταν η Ελλάδα παίζει, έστω και ερασιτεχνικά, περίεργα γεωπολιτικά παιχνιδάκια.

Αλλά και στους πολίτες –όχι μόνο στους συριζαίους, σε όλους τους έλληνες πολίτες. Ο Καμμένος είχε βγει από τα ρούχα του όταν ο Κώστας Σημίτης ευχαρίστησε τους Αμερικανούς για τον ρόλο τους στην εκτόνωση της κρίσης των Ιμίων. Οι μόνιμοι επικριτές του δεν του οφείλουν, καταρχήν, ένα μεγάλο συγγνώμη; Και δεν οφείλουν ένα ακόμα μεγαλύτερο στους έλληνες πολίτες, που τους δηλητηριάζουν τόσα χρόνια με τη μισαλλοδοξία τους;

Μεγάλες απαιτήσεις από επαγγελματίες καιροσκόπους.