Ο κ. Τσίπρας επισκέπτεται με τυμπανοκρουσίες τις ΗΠΑ. Δηλαδή τη χώρα εκείνη, την πολιτική και οικονομική φιλοσοφία της οποίας, ο ίδιος και το κόμμα του είχαν αναγάγει στον υπ’ αριθμόν ένα ιδεολογικό και πολιτικό τους εχθρό. Αυτά βέβαια τώρα τα έχουν ξεχάσει.

Ομως, οι αλλεπάλληλες μεταλλάξεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρουν. Αυτό που έχει σημασία είναι τα απτά, μετρήσιμα αποτελέσματα που αυτή η επίσκεψη πρέπει να φέρει για την Ελλάδα.

Η γεωπολιτική συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή και γι’ αυτό η θέση της χώρας μας ενισχυμένη.

Η Ουάσιγκτον αναζητεί στηρίγματα στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια. Αντιμέτωπη με σωρεία προκλήσεων, χρειάζεται αξιόπιστους εταίρους για να αντισταθμίσει, μεταξύ άλλων, και τη μετάλλαξη της Τουρκίας. Η Αγκυρα εξελίσσεται σε απρόβλεπτο και αβέβαιο σύμμαχο με επιδιώξεις συχνά διαμετρικά αντίθετες από εκείνες των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Αντίθετα, η Ελλάδα, παρά τα σοβαρότατα εσωτερικά προβλήματα που έχει σωρεύσει η κυβερνητική πολιτική, παραμένει σημείο δημοκρατίας και σταθερότητας σε έναν γεωπολιτικό κύκλο αστάθειας. Αυτό οφείλεται πρωτίστως στη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ, στη βάση των σταθερών κοινών αρχών και αξιών της δημοκρατικής Δύσης.

Η επίσκεψη λοιπόν του κ. Τσίπρα μπορεί να αποδειχθεί πραγματικά σημαντική. Αρκεί βέβαια να φέρει συγκεκριμένα, θετικά αποτελέσματα σε τουλάχιστον επτά περιοχές ελληνικού ενδιαφέροντος:

– Συνομολόγηση ενός «Οδικού Χάρτη Στρατηγικής Συνεργασίας» με συγκεκριμένα βήματα και στόχους. Στην οικονομία, στην προσέλκυση επενδύσεων, στην ενέργεια, στην άμυνα, στην εξωτερική πολιτική, στις νέες τεχνολογίες, στον τουρισμό και τον πολιτισμό.

– Οικοδόμηση αμοιβαία επωφελούς αμυντικής συμφωνίας, που θα αναγνωρίζει έμπρακτα τη γεωστρατηγική σημασία της χώρας μας και τις θυσίες των Ελλήνων για την εθνική άμυνα.

– Επωφελής συμφωνία μακράς πνοής για τη χρήση της βάσης της Σούδας, που να ενισχύει την εθνική και την περιφερειακή ασφάλεια.

– Ουσιαστική συνεργασία στον χώρο των Βαλκανίων, που να αντικατοπτρίζει την ειδική θέση και τον ρόλο της χώρας μας και να διευκολύνει το οριστικό κλείσιμο του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Χωρίς προσβολή της Ιστορίας μας, χωρίς αλυτρωτισμούς και με πλήρη σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας.

– Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία, ότι δεν μπορεί να συνεχίσει την απαράδεκτη και επικίνδυνη συμπεριφορά των συνεχών προκλήσεων στο Αιγαίο, με ταυτόχρονο πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

– Επανεκκίνηση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, για να τερματιστεί επιτέλους η παράνομη τουρκική κατοχή.

– Ισχυρή και ουσιαστική στήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα στις προσπάθειες που καταβάλλει ως σύνορο του δυτικού κόσμου για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού.

Η συγκυρία δίνει στον κ. Τσίπρα μια μεγάλη ευκαιρία και ταυτόχρονα τον επιφορτίζει με μια μεγάλη ευθύνη. Οφείλει να επιτύχει συγκεκριμένα αποτελέσματα υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων, δίνοντας ταυτόχρονα βαθύτερο περιεχόμενο στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Η επίσκεψη αυτή πρέπει να είναι επίσκεψη αποτελέσματος και ουσίας. Οχι εντυπωσιασμού και επικοινωνίας.

Ο Γιώργος Σ. Κουμουτσάκος είναι βουλευτής Β’ Αθηνών και επικεφαλής του τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας