Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αμερική δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο διπλωματικό γεγονός, παρά την προφανή βαρύτητά της. Πρόκειται για έναν ακόμη σταθμό της σταθερής ενίσχυσης του διπλωματικού κύρους και του γεωπολιτικού βάρους της χώρας μας. Είναι αλήθεια ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική χαρακτηρίζεται από σταθερές: ανέκαθεν ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας δεν την εμπόδισε να έχει προνομιακά καλές σχέσεις και με τον αραβικό κόσμο και με τη Ρωσία και με τις ανερχόμενες δυνάμεις της Ασίας. Δεν υπήρξε όμως ποτέ στο παρελθόν άλλη διετία κατά την οποία οι ηγέτες όλων των μεγάλων δυνάμεων, από τον πρόεδρο των ΗΠΑ και της Ρωσίας μέχρι τον πρόεδρο της Κίνας, για να μην αναφερθούμε στους Ευρωπαίους, να επισκέπτονται, ο ένας μετά τον άλλον, την Αθήνα.

Και δεν πρόκειται για απλές, τυπικές επισκέψεις. Είναι, για παράδειγμα, βαθύτατος και πολυεπίπεδος ο συμβολισμός που είχαν οι ομιλίες Ομπάμα και Μακρόν στην Ακρόπολη και στην Πνύκα. Ο πρώτος επέλεξε να κλείσει τη θητεία του με αναφορά στη διαχρονική ουσία της δημοκρατίας, ο δεύτερος να εγκαινιάσει ουσιαστικά εδώ την προσπάθεια εκδημοκρατισμού της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης. Οι επιλογές αυτές δεν ήταν τυχαίες: συνιστούν αναγνώριση του ρόλου της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, αλλά και ψήφο εμπιστοσύνης στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής μας. Πρωτοβουλίες όπως η Διάσκεψη της Ρόδου, πρωτοποριακή προσπάθεια να συγκροτηθεί ένα σύστημα ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής ή το Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών αποτελούν δύο από τις πολλές ψηφίδες της πολιτικής αυτής.

Και, προφανώς, οι ΗΠΑ είναι ένα ξεχωριστό κράτος, μια κατηγορία από μόνη τους. Δεν είναι μόνο η στρατιωτική ισχύς. Ακόμη και στον πολυπολικό κόσμο της παγκοσμιοποίησης το ειδικό τους βάρος δεν έχει ακόμη ισοδύναμο αντιστάθμισμα. Και είναι επίσης μια χώρα όπου οι συμπατριώτες μας διαπρέπουν, στα γράμματα, την πολιτική και την οικονομία.

Ολα αυτά αναδεικνύουν την πολλαπλή σημασία της επίσκεψης του Πρωθυπουργού: Προσέλκυση επενδύσεων, σήμερα που το κλίμα της πολιτικής αβεβαιότητας ανήκει στο παρελθόν. Ενίσχυση της στρατηγικής θέσης της χώρας μας, ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην πιο ταραγμένη περιοχή του κόσμου. Προώθηση των διμερών σχέσεων με την υπερδύναμη, σε όλα τα επίπεδα.

Η πολυδιάστατη εξωτερική μας πολιτική αποδίδει.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είναι αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις