Είναι παράξενο που την Τρίτη, κατά τη διάρκεια του αγώνα της εθνικής ομάδας με το Γιβραλτάρ, ένα τσούρμο ανεγκέφαλοι άρχισαν να δέρνουν έναν ηλίθιο που πήγε να παρακολουθήσει ματς στη Θύρα 7 του Σταδίου Καραϊσκάκη φορώντας φανέλα του ΠΑΟ; Αν ζούσαμε σε μια άλλη χώρα, θα ήταν πραγματικά ανεξήγητο, αφού ο καθένας έχει το δικαίωμα να φοράει ό,τι θέλει και να πάει να παρακολουθήσει έναν αγώνα και μπλα μπλα μπλα μπλα. Αλλά βρισκόμαστε στην Ελλάδα, σε μια χώρα που με τεράστια ευθύνη της πολιτείας, η οποία έχει καταργήσει τη σοβαρή αστυνόμευση των γηπέδων, οι θύρες των οργανωμένων έχουν γίνει de facto τόπος όπου νόμος δεν ισχύει. Αυτός που πήγε στη Θύρα 7 με τη φανέλα του ΠΑΟ ήξερε πού πήγε. Σε μια σοβαρή χώρα, εκτός από τις συλλήψεις αυτών που τον δείρανε, θα ‘πρεπε να μας απασχολεί και το γιατί πήγε. Αλλά είμαστε στην Ελλάδα –δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Τελικός

Από τον περυσινό τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στο Πανθεσσαλικό κι έπειτα οι περίφημοι «οργανωμένοι» των ομάδων έχουν καταλάβει πως οι κρατικές Αρχές στρουθοκαμηλίζουν. Οι διοργανωτές εκείνου του τελικού του αίσχους, όχι μόνο δεν πήγαν ποτέ στον εισαγγελέα να εξηγήσουν πράξεις και παραλείψεις, αλλά κοσμούν και το ΔΣ της ομοσπονδίας, χωρίς το υπουργείο Αθλητισμού να έχει εκφράσει ποτέ γι’ αυτό την έκπληξη ή την απορία του έστω. Η απόφαση του υφυπουργού Γιώργου Βασιλειάδη για απαγόρευση μετακίνησης των οργανωμένων οπαδών –απόφαση που βγήκε έπειτα από εκείνον τον τελικό –έχει καταλήξει εκ των πραγμάτων σε κάποιον σκουπιδοντενεκέ: τα «παιδιά» φέτος πηγαίνουν όπου να ‘ναι με το έτσι θέλω. Πρόσφατα έγιναν επεισόδια στο Περιστέρι, πριν από το ματς Λαμία – ΑΕΚ, αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ, κατά τη διάρκεια του ντέρμπι ΑΕΚ – Ολυμπιακός. Δεν υπήρξε η παραμικρή σύλληψη, αλλά ούτε και ενδιαφέρθηκε κανείς να μάθει τι έγινε.

Μίλησε

Χθες ο υφυπουργός μας σκανδαλισμένος από ό,τι είδε, έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα: μίλησε στα ραδιόφωνα, τονίζοντας ότι οι ταραξίες θα συλληφθούν, ταρατατζούμ, ταρατατζούμ.

Βέβαιος

«Είμαι βέβαιος ότι η Αστυνομία κάνει τη δουλειά της. Θα γίνουν οι ταυτοποιήσεις, αν δεν έχουν γίνει ήδη» (σ.σ.: κρατάμε και μια πισινή γιατί με τον Τόσκα ποτέ δεν ξέρεις…). «Είμαι πεπεισμένος ότι η Αστυνομία θα κάνει σωστά τη δουλειά της. Φαίνεται πάντως ότι αυτοί που πρέπει να προβληματιστούν, έχουν προβληματιστεί για το θέμα της βίας. Θα πρέπει όλοι να σοβαρευτούμε για να μπορέσουμε να κάνουμε αθλητικές διοργανώσεις που θα κοιτάμε μόνο τα αθλητικά δρώμενα και τίποτε άλλο» είπε ο υφυπουργός χθες το πρωί. Και το μεσημέρι, όταν η Αστυνομία συνέλαβε τον πρώτο από τους ανεγκέφαλους, ο κ. Βασιλειάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ταχύτητα δράσης της, οεοε, οεοε.

Πρέπει

Από την παρέμβασή του κράτησα το κομμάτι στο οποίο ο κ. Βασιλειάδης δηλώνει πως «αυτοί που πρέπει να προβληματιστούν, έχουν προβληματιστεί για το θέμα της βίας». Πέρα από την ασάφεια (συνηθισμένη στους καιρούς της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ…), μου έκανε εντύπωση ότι είπε «αυτοί που πρέπει» και όχι «εμείς που πρέπει». Η φράση, αν μη τι άλλο, μαρτυρά ειλικρίνεια. Διότι πιθανότατα να υπάρχουν κάποιοι που προβληματίζονται για τη βία στα γήπεδα –μόνο που μεταξύ αυτών δεν συμπεριλαμβάνεται ο υφυπουργός μας. Και δεν το λέω τυχαία.

ΔΕΑΒ

Στη ΓΓΑ υπάρχει εδώ και σαράντα χρόνια η Διαρκής Επιτροπή για την Αντιμετώπιση της Βίας στα γήπεδα. Τα μέλη αυτής της επιτροπής, γνωστότερης ως ΔΕΑΒ, έχουν σταματήσει καιρό τώρα να συνεδριάζουν. Οχι, δεν είναι κακοί άνθρωποι. Δεν είναι καν εχθροί της λαοπρόβλητης κυβέρνησης, υπηρέτες της διαπλοκής που θέλουν να της δημιουργήσουν προβλήματα. Είναι απλώς απλήρωτοι δυο ολόκληρα χρόνια. Τους είχε φεσώσει ο κ. Σταύρος Κοντονής, λέγοντας ότι θα κάνει έναν ειδικό νόμο (!) και συνεχίζει το έργο του ο κ. Βασιλειάδης. Η συγκεκριμένη επιτροπή, η μόνη αρμόδια για θέματα βίας στα γήπεδα στην Ελλάδα, δεν συνεδριάζει, ακόμα κι αν κάποια μέλη της θα το ήθελαν γιατί προσφέρουν αμισθί τις υπηρεσίες τους. Αυτό αποκάλυψε, στέλνοντας προ ημερών επιστολή στον Τύπο, το μέλος της κ. Λουκάς Αναστασιάδης. Βρέθηκε στην επιτροπή αμισθί, και τονίζει ότι «πέραν της σύστασης σε σώμα, δεν έχει κληθεί ποτέ σε κάποια συνεδρίαση, ούτε έχει πάρει ποτέ απάντηση σε ερωτήματα και θέματα που έχει υποβάλει προς τον υπουργό και τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού». Αυτό το τελευταίο το βρήκα λογικό: τι να απαντήσει σε μέλος της ΔΕΑΒ κάποιος που με τα θέματα της βίας ασχολείται μόνο αν δει κάποιους να δέρνονται μπροστά του;

Δηλώσεις

Είδα ότι το θέμα το ανέδειξε με επερώτησή της η βουλευτής κ. Αννα Καραμανλή. Δεν νομίζω ότι ο υφυπουργός θα μπει στον κόπο να απαντήσει. Κάπου, σε κάποιο ραδιόφωνο, θα κάνει δηλώσεις…