Με μια λιτή ανακοίνωση τη Δευτέρα το βράδυ ο Ολυμπιακός έκανε γνωστό ότι έλυσε τη συνεργασία του με τον αθλητικό διευθυντή της ΠΑΕ τον κ. Αρμάντο Μάριο Ουσίγιος. Ο Αργεντινός μπήκε στη ζωής μας ξαφνικά, αφού στις 2 Ιουνίου που ανακοινώθηκε η πρόσληψή του όλοι αιφνιδιάστηκαν, και ξαφνικά έφυγε, για να επιστρέψει στη Μάλαγα, στην οποία δούλευε και προηγουμένως.

Ευθύνες

Ο Ολυμπιακός και ο Ουσίγιος χωρίσανε σαν φίλοι και τον Αργεντινό τον τιμά ότι διάλεξε να επιστρέψει στην παλιά του ομάδα να δουλέψει, από το να μείνει εδώ και να πληρώνεται χωρίς να κάνει σχεδόν τίποτα. Διότι αυτή είναι η μαύρη αλήθεια: στις πιο πολλές ελληνικές ομάδες ο περίφημος «τεχνικός διευθυντής» ή «αθλητικός διευθυντής» έχει διακοσμητικό ρόλο. Ειδικά, αν όπως ο Ουσίγιος, δεν ασχολείται και πολύ με τα μεταγραφικά, αφήνοντας τις ευθύνες των επιλογών σε άλλους.

Παρέλαση

Λένε πως οι προπονητές είναι αυτοί που απολύονται πιο εύκολα στην Ελλάδα. Λάθος: φεύγουν ευκολότερα οι τεχνικοί διευθυντές. Από την αρχή της σεζόν έχουν φύγει ο τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟ Νίκος Λυμπερόπουλος, ο τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς, τώρα ο Ουσίγιος, ενώ ο τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ Λούμπος Μίχελς, που παραμένει στη θέση του, έχει υποβάλει παραίτηση δυο φορές! Οι λόγοι των δυσκολιών δεν είναι ίδιοι: είναι, όμως, εντυπωσιακό ότι, πριν φτάσουμε στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, είχαν όλοι τα προβλήματά τους.

Αλήθεια

Ποιο είναι το πιο μεγάλο πρόβλημα; Ο ρόλος τους. Κάποτε ο Γιώργος Σαλονίκης και ο Θόδωρος Θεοδωρίδης πίεζαν τον Σωκράτη Κόκκαλη να προσλάβει ένα τεχνικό διευθυντή: ήμασταν γύρω στο 2005 –όλες οι μεγάλες ομάδες της Ευρώπης είχαν έναν τέτοιο. «Και τι θα κάνει αυτός;» ρώτησε ο Κόκκαλης. «Θα οργανώσει τις ακαδημίες» του είπαν. «Καλές είναι οι ακαδημίες και κανείς δεν έχει παραπονεθεί για το πώς δουλεύουν» είπε ο Κόκκαλης. «Θα σου οργανώσει το σκάουτινγκ» επέμεναν οι άλλοι. «Εχουμε σκάουτερ, δεν χρειαζόμαστε άλλους» εξήγησε ο Κόκκαλης. «Θα διαλέγει προπονητή, θα κάνει μεταγραφές και θα συζητάει με τους μάνατζερ, τους παίκτες και τις ομάδες» είπε τελικά ο Θεοδωρίδης. «Και τότε τι δουλειά θα κάνουμε εγώ κι ο Γιώργος ο Λούβαρης;» ρώτησε ο πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού. Η ρητορική ερώτηση εντέλει περιέχει και μια μεγάλη αλήθεια. Τη δουλειά του τεχνικού διευθυντή την κάνουν στην Ελλάδα ο πρόεδρος κι όποιος τα χρήματα του τα σέβεται.

Εκτίμηση

Ακούγεται λιγάκι οπισθοδρομικό αυτό, όμως και οι ίδιοι οι τεχνικοί διευθυντές έκαναν λίγα για να κερδίσουν λίγη παραπάνω εκτίμηση. Ενας, που δούλεψε έχοντας λευκή επιταγή κάποτε, ο Κώστας Αντωνίου, κατηγορείται ότι, τον καιρό της πολυμετοχικότητας του ΠΑΟ, έκανε ρεκόρ σπατάλης χρημάτων, πληρώνοντας ενδεικτικά 3 εκατ. ευρώ για τον Μελίσση και 4 για τον Χριστοδουλόπουλο. Η κατηγορία είναι μάλλον άδικη, αφού και τότε λόγο για τις μεταγραφές είχαν πολλοί, αλλά σε κάθε περίπτωση ο Αντωνίου για τις υπερβολές δεν είχε αντιρρήσεις. Φέτος ο Λυμπερόπουλος παραιτήθηκε από τον ΠΑΟ γιατί διαφώνησε για την παραχώρηση του Μάρκους Μπεργκ: του είχαν φανεί λίγα τα 2,5 εκατ. ευρώ των Αράβων, αλλά περισσότερα χρήματα κι ο ίδιος δεν βρήκε. Είχε προτείνει να μείνει ο Μπεργκ. Με δεδομένο ότι κόστιζε 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ο ΠΑΟ θα έφτανε στην πτώχευση γρηγορότερα…

Κιλά

Και οι ξένοι που ήρθαν στην Ελλάδα για να προσφέρουν τεχνογνωσία και έξυπνες λύσεις, ως τεχνικοί διευθυντές λίγα έκαναν. Ο Μαϊστόροβιτς έφερε τον Αϊντάρεβιτς λέγοντας ότι πρόκειται για «μεγάλο παίκτη»: «Θα τρίβετε τα μάτια σας» έλεγε στον «Τηλέμαχο», που του άρεσε να τρώει. Το φαγητό άρεσε και στον Αϊντάρεβιτς. Ο παίκτης δήλωσε, μετά τον πρώτο του μήνα στην ΑΕΚ, ότι έχασε επτά κιλά! Το γεγονός ότι παρόλα αυτά παραμένει ακόμα αργός και στρουμπουλός, δείχνει πως ο πρώην τεχνικός διευθυντής, όταν μίλησε για μεγάλο παίκτη, μάλλον εννοούσε εύσωμο παίκτη.

Φρανκ

Ανάλογες επιλογές είχε κάνει στο πέρασμά του από τον ΠΑΟΚ και ο πολυδιαφημισμένος Φρανκ Αρνενσεν, με δουλειά προηγουμένως στην Τσέλσι, το Αμβούργο, την PSV κ.τ.λ. Είχε αποκτήσει σε ένα καλοκαίρι οκτώ παίκτες και βγήκαν οι δυο, ο Τσίμιροτ και ο Γκάρι Ροντρίγκεζ, που πωλήθηκε στη Γαλατάσαραϊ. Ο Γιώργος Μίρτσος είχε πει ότι «αν σε ένα παιδάκι ζητήσεις να σου φέρει οκτώ παίκτες, θα του βγουν σίγουρα τουλάχιστον τρεις (!) χωρίς να κάνει το επιστημονικό σκάουτινγκ του Αρνενσεν». Παρ’ όλο που ο Αρνενσεν ήταν συμπαθής, (πρόκειται για ένα από τα δυνατότερα ποτήρια που έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα…) ο Μίρτσος, που ξέρει από ποδόσφαιρο, αλλά και από καταχρήσεις, δεν έχει κι άδικο.

Τζόγκινγκ

Τουλάχιστον ο Ουσίγιος έφυγε χωρίς να κάνει καμία ζημιά, τουλάχιστον ορατή. Θα λείψει στους κατοίκους της Γλυφάδας πουκάθε μέρα που τον έβλεπαν να κάνει τζόγκινγκ ημίγυμνος, είχαν να το λένε…