Η ΝΔ άλλαξε σελίδα χθες, όπως μεταδίδεται αρμοδίως, με τα νέα πρόσωπα που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την επικοινωνιακή ομάδα. Ο πρόεδρος της ΝΔ θέλησε να κάνει μια νέα αρχή και αντί να επικεντρωθεί τόσο ο ίδιος όσο και η ηγετική ομάδα στην παραγωγή πολιτική, ξεκίνησαν ανάποδα. Η ΝΔ αποδεικνύει στην πράξη ότι έχει μείζον πρόβλημα σε πολλούς τομείς που αφορούν τον πυρήνα της πολιτικής. Η ΝΔ έπεσε και πάλι στην «παγίδα» ότι το ζήτημα είναι επικοινωνιακό, μην κατανοώντας ότι το πρόβλημά της είναι βαθύτατα πολιτικό. Οι επικοινωνιολόγοι κάνουν τη δουλειά τους και οι πολιτικοί τη δική τους. Μόνο που στην περίπτωση της ΝΔ η πολιτική υποχωρεί έναντι της επικοινωνίας και αυτό φαίνεται σε πολλές περιπτώσεις. Π.χ. δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδήμων και να έχει γνώσεις επικοινωνίας ώστε να καταλάβει ότι δεν μπορεί να γίνεται μια δολοφονική επίθεση σε μετανάστες στον Ασπρόπυργο, τα περισσότερα κόμματα να έχουν πάρει θέση και η ΝΔ έως χθες το απόγευμα να μην έχει εκδώσει ούτε μια ανακοίνωση καταδίκης. Πολλά τα παραδείγματα όπου το κόμμα επιδεικνύει αργά αντανακλαστικά. Η ΝΔ όσες προσπάθειες και να κάνει παραμένει προσκολλημένη στο παρελθόν. Ακόμα και η συζήτηση για την ιδεολογική της ταυτότητα δεν είναι ζήτημα προσώπων. Εάν δεν ξεκαθαρίσει η ΝΔ τι εκφράζει στη σημερινή εποχή, δεν μπορεί να δοθεί απάντηση στο ερώτημα για το ποια πρέπει να είναι η πορεία της.

Από την ημέρα που ιδρύθηκε η ΝΔ έγιναν τεκτονικές αλλαγές, αλλά, δυστυχώς για την ίδια, δεν ακολούθησε τα ιδεολογικά ρεύματα σκέψης στην Ευρώπη στον συντηρητικό χώρο. Επί χρόνια, αν και μέλος της οικογένειας του ΕΛΚ, αρνούνταν πεισματικά να δεχθεί ότι είναι κατά βάση ένα συντηρητικό κόμμα. Την ίδια στιγμή, έχανε αυτόματα και την όποια πολιτική νομιμοποίηση να παρακολουθήσει και την ιδεολογική ζύμωση στον «αδελφό» πολιτικό της χώρο. Εγκλωβισμένη σε μια επαρχιώτικη αντίληψη για την πολιτική, απώλεσε τη δυνατότητα κάθε ουσιαστικής ζύμωσης και ώσμωσης σε ιδεολογική βάση με την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά.

Ενα πολύ τρανταχτό παράδειγμα είναι το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου στην ταυτότητα. Η αξιωματική αντιπολίτευση μόλις χθες το απόγευμα κατέθεσε την πρότασή της, ενώ ήδη θα έπρεπε για το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά και για άλλα πολλά θέματα να έχει επεξεργασμένες θέσεις, όπως συμβαίνει με όλα τα συγγενή συντηρητικά κόμματα. Αρκεί να δει κανείς τι συμβαίνει στα κόμματα που είναι μέλη του ΕΛΚ. Αυτά πράττει ένα κόμμα που θέλει να ονομάζεται και σύγχρονο και ευρωπαϊκό. Μόνο που στην αξιωματική αντιπολίτευση το θέμα δεν είναι επικοινωνιακό. Αν έτσι νομίζει η ηγεσία, καλώς πράττει, αλλά σφάλλει, καθώς βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος.