Πριν από μερικές ημέρες, η ΝΔ επέλεξε να μη στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν εισηγείται νομοσχέδια τα οποία αρνούνται να στηρίξουν οι κυβερνητικοί εταίροι του, οι ΑΝΕΛ. Ο λόγος; Επειδή είναι σημαντικότερο για την αντιπολίτευση να εκθέτει την κυβέρνηση, και ιδίως την κυνική αριστεροακροδεξιά συμμαχία. Δεν γίνεται να μην ψηφίζει τα νομοσχέδια της κυβέρνησης ο Πάνος Καμμένος και να βρίζει στη συνέχεια την αντιπολίτευση. Τα κορόιδα τα πάτησε το τρένο.

Η επιλογή αυτή απέδωσε. Στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου, οι βουλευτές των ΑΝΕΛ σύρθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου. Ωστόσο, οι πιέσεις τούς ανάγκασαν να ανακρούσουν πρύμναν. Χωρίς τον Πάνο Καμμένο, που θα ταξιδεύει στη Βραζιλία, οι ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουν το άρθρο 3 του νομοσχεδίου. Το άρθρο δίνει τη δυνατότητα στα άτομα άνω των 15 να ζητήσουν τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου τους. Αλλά το ίδιο δικαίωμα αντλούν οι ενήλικοι από το ίδιο άρθρο, προβλέπει μάλιστα ότι δεν χρειάζονται οποιαδήποτε προηγούμενη ιατρική επέμβαση, ή εξέταση, ή ιατρική αγωγή. Επί της ουσίας, το άρθρο 3 είναι ο πυρήνας του σχεδίου νόμου που, αν δεν ψηφιστεί, ουσιαστικά καθιστά κενό περιεχομένου το νομοθέτημα.

Αλλά, έτσι όπως έγιναν τα πράγματα, το άρθρο 3 (ακόμα κι αν το ψηφίσει το Ποτάμι) δεν περνάει σήμερα στη Βουλή. Η ΝΔ δεν θα το ψηφίσει, είναι σαφές. Θα μου πείτε, πολλοί βουλευτές της ξέφυγαν: κάποιοι υιοθέτησαν την ψυχιατρική εκδοχή της ταυτότητας φύλου, άλλοι πήραν τη θέση ακόμα και ζηλωτών της θρησκείας. Δεν είναι παράξενο. Η ΝΔ είναι ένα μεγάλο πολυσυλλεκτικό κόμμα, η βαθιά Ελλάδα δεν συζητάει για το φύλο όπως, ενδεχομένως, μιλούν στη λέσχη αναγνωστών του Μαρκησίου Ντε Σαντ.

Η ΔΗΣΥ δεν έχει, επίσης, λόγο να το ψηφίσει, δεν έχει λόγο δηλαδή να διευκολύνει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να εμφανιστεί τροπαιούχος σε ένα θέμα στο οποίο εμφανώς έχει πρόβλημα συνοχής. Οπότε; Ο μόνος τρόπος να κερδίσει τα προσχήματα η κυβέρνηση είναι να σπάσει το άρθρο 3 στα δύο, ώστε να ψηφιστεί από τους ΑΝΕΛ το μέρος για τους ενηλίκους. Αλλά η ζημιά θα έχει γίνει.

Οι εξελίξεις φαντάζουν ως μοναδική ευκαιρία για την αντιπολίτευση, σήμερα, όχι μόνο να κερδηθεί μια μεγάλη κοινοβουλευτική νίκη αλλά και, ταυτόχρονα, να καταγγελθεί ο α λα καρτ δικαιωματισμός της κυβέρνησης. Είναι προτεραιότητα να ξηλωθεί το πουλόβερ του κυνικού συστήματος ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.