Η ποδοσφαιρική Εθνική μας, αν κερδίσει απόψε το Γιβραλτάρ, θα παίξει τελικά στα μπαράζ, όπου και θα διεκδικήσει μια θέση στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Χάρη στα μπαράζ βρέθηκε στο Μουντιάλ του 2010 και σε αυτό του 2014 –απευθείας πρόκριση για Μουντιάλ με πρωτιά σε όμιλο δεν έχει πάρει ποτέ. Η Εθνική μας έκανε μια κάπως παράξενη πορεία στον όμιλο: κέρδισε μόνο την Κύπρο, το Γιβραλτάρ και την Εσθονία, αλλά από την άλλη έχασε μόνο ένα ματς –αυτό στο Καραϊσκάκη με το Βέλγιο, στο οποίο έκανε πιθανότατα το καλύτερό της παιχνίδι! Ολοι πάντως συμφωνούν σε ένα πράγμα: ότι θα είχε ήδη αποκλειστεί αν δεν είχε τον Κώστα Μήτρογλου.

Κίλερ

Δεν υπάρχει περισσότερο περίεργη περίπτωση ποδοσφαιριστή από τον Μήτρογλου. Πριν από λίγες μέρες ένας φίλος γάλλος δημοσιογράφος από την «Εκίπ» πήρε τηλέφωνο τον Μίτσελ, παλιό προπονητή του Ολυμπιακού, να τον ρωτήσει τη γνώμη του για τον Μήτρογλου που μόλις είχε υπογράψει στην Ολιμπίκ Μαρσέιγ. Ο ισπανός προπονητής άρχισε να του λέει μόνο καλά λόγια: ότι πρόκειται για γεννημένο σκόρερ, παίκτη που χρησιμοποιεί και τα δυο του πόδια, «κίλερ» στην περιοχή κ.λπ. Ο γάλλος δημοσιογράφος, πιστεύοντας ότι αυτός υπερβάλλει, τον ρώτησε αν κατάλαβε ότι τον ρώτησε για τον Μήτρογλου κι όχι για τον Μπενζεμά και τον Λεβαντόφσκι. «Μπορεί να είναι καλύτερος από αυτούς τους δυο» είπε ο Μίτσελ. «Το πρόβλημα είναι ποτέ κανείς δεν κατάλαβε τι έχει στο μυαλό του και από τι εξαρτάται η απόδοσή του».

Λείπουν

Το 2014 θυμάμαι τον Σάντος στη Βραζιλία να λέει κάτι ανάλογο. «Μας λείπουν τα γκολ του Μήτρογλου» έλεγε κάθε μέρα. Κάποια στιγμή δεν άντεξα και τον ρώτησα αν ο παίκτης έχει κάτι. «Δεν έχει απολύτως τίποτα, είναι μια χαρά» είχε πει ο Πορτογάλος. Προσθέτοντας ότι αυτή του η εκτίμηση δεν έχει καμία σημασία «γιατί μιλάμε για τον Μήτρογλου, που είναι μια ξεχωριστή περίπτωση ποδοσφαιριστή».

Ενα εγώ

Πριν πάει η τότε Εθνική στη Βραζιλία, είχε αποκλείσει τη Ρουμανία στα μπαράζ. Μετά το τέλος του πρώτου παιχνιδιού, που η Εθνική μας είχε κερδίσει με 3-1, ο Μήτρογλου είχε μιλήσει σε δημοσιογράφους (πράγμα εξαιρετικό σπάνιο…) και είχε πει ότι η ομάδα θα τα καταφέρει να μαζέψει τους βαθμούς που χρειάζονται για να προκριθεί πρώτη στον όμιλο. Τον άκουσαν ο Γιώργος Καραγκούνης και ο Κώστας Κατσουράνης, τρελάθηκαν και τον πήραν κατά μέρους. «Κώστα», του είπε ο Καραγκούνης, «δεν υπάρχουν βαθμοί που θα πρέπει να κερδίσουμε για να ‘ρθούμε πρώτοι. Είναι νοκάουτ ματς και πρέπει να μη χάσουμε στη Ρουμανία με 2-0 για να καταφέρουμε να προκριθούμε» του είπε. «Α ωραία» απάντησε ο Μήτρογλου. «Είναι πιο απλό. Μπορείς να πεις ότι προκριθήκαμε. Δεν γίνεται να χάσουμε με 2-0, αφού ένα γκολ θα το βάλω εγώ» είπε. Κι έτσι κι έγινε!

Τηλεκάρτες

Ο Μήτρογλου έχει μια ξεχωριστή σχέση με την εθνική ομάδα. Δεν ξεχνά ποτέ ότι στην εθνική ομάδα Νέων της Ελλάδας ξεχώρισε και χάρη στις εμφανίσεις που έκανε κάποτε στα 17 του, σε αυτή έχτισε την καριέρα του. Τότε, όταν είχε πρωτορθεί από τη Γερμανία, αγόραζε τηλεκάρτες και μιλούσε ώρες με τους γονείς του. Οταν κάποτε η Εθνική Νέων προκρίθηκε στα τελικά του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, η ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι κάθε παίκτης θα πάρει από τους χορηγούς χίλια ευρώ πριμ. Ο Μήτρογλου ήταν ο μόνος που ρώτησε πόσες τηλεκάρτες μπορεί ν’ αγοράσει με όλα αυτά τα χρήματα…

Τα καλύτερα

Παρά τις παραξενιές του, δεν υπάρχει πιο αγαπητό παιδί από τον Μήτρογλου και όλοι στην ομάδα λένε τα καλύτερα –όχι στην Εθνική, στην κάθε ομάδα που έχει αγωνιστεί! Κάποτε, όταν έπαιζε στον Ατρόμητο, ο Γιώργος Δώνης είχε δώσει εντολή στα σέντερ μπακ της ομάδας στο «διπλό» της προπόνησης της Παρασκευής να τον αφήνουν να σκοράρει για να ανεβαίνει η ψυχολογία του ενόψει του ματς της Κυριακής. Οταν κάποιος το είπε στον Μήτρογλου, αυτός άρχισε να γελάει. «Δηλαδή τι θα πει με άφηναν; Δεν μπορούσε κανένας να με σταματήσει, θες να πεις» έλεγε.

Φυλή

Για να δείτε πόσο μοιάζουν οι σκόρερ και τι ιδιαίτερη φυλή είναι τα σέντερ φορ, υπάρχει ακριβώς η ίδια ιστορία με πρωταγωνιστές τον Νίκο Αναστόπουλο και τον Νίκο Βαμβακούλα. Είπε ο Βαμβακούλας κάποτε ότι άφηνε τον Αναστό κάθε Παρασκευή να σκοράρει για να του φτιάχνει το ηθικό και ο Αναστό απάντησε ότι ο «Τιραμόλας» (όπως φώναζαν τον Βαμβακούλα) «δεν μπορούσε να με πιάσει ούτε με λάσο»!

Πλατεία

Μένει μόνο να δούμε αν και ο Μήτρογλου μεγαλώνοντας θα βρει τον δρόμο για την Πλατεία Κολωνακίου, θα πίνει τον καφέ του κάθε πρωί εκεί και θα διηγείται ιστορίες για τον καιρό που «φλόμωνε στα γκολ την οικουμένη όλη». Δεν αποκλείεται τίποτα…