Σε μια χώρα που έχει ταλαιπωρηθεί από το περίσσευμα του πολιτικού τυχοδιωκτισμού και σε μια κοινωνία που έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όριά της, το ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι ένα: να κλείσει όσο το δυνατόν νωρίτερα η τρίτη αξιολόγηση.

Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του δεν έχουν κανέναν λόγο να επαναλάβουν το δράμα της προηγούμενης αξιολόγησης, η οποία σύρθηκε επί μακρό διάστημα για να κλείσει τελικά με δυσμενέστερους για εμάς όρους. Το εύρημα της δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης έχει εξαντληθεί επικοινωνιακά –δεν πείθει πλέον ούτε τους θερμότερους των οπαδών του κυβερνώντος κόμματος.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εξάλλου έχει διακηρύξει ότι αυτή η αξιολόγηση θα κλείσει έως τις αρχές Δεκεμβρίου. Ας είναι τουλάχιστον αυτή μια δέσμευση που θα τηρήσει και όχι άλλη μια αυταπάτη ή ένα τέχνασμα από αυτά που απεργάζεται από καιρό σε καιρό το κυβερνητικό επιτελείο. Οι κυβερνώντες δεν έχουν λόγο πια να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους ή να υποδύονται ότι δεν καταλαβαίνουν ποια είναι η αλήθεια. Γνωρίζουν πολύ καλά, όπως γνωρίζουν και οι πολίτες, ότι η αξιολόγηση είναι μονόδρομος. Γνωρίζουν επίσης ότι οι «εκπτώσεις» που επιχείρησαν να αποσπάσουν από τους δανειστές στο τέλος πληρώθηκαν πολύ ακριβά.

Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ εμπόδισε με την απερίσκεπτη απόφασή του να προκαλέσει εκλογές πριν από τρία χρόνια τη δρομολογημένη φυγή της χώρας προς τα εμπρός. Από τότε δεν κάνει τίποτε άλλο από το να της προσθέτει νέα βάρη και νέες αγωνίες. Ηρθε η ώρα, ως κυβερνών κόμμα πλέον, να κάνει το ελάχιστο από τα χρέη του.