Εφόσον ο Θεός έπλασε τον Αδάμ και την Εύα, γιατί γεννιούνται και ερμαφρόδιτοι; Το θεολογικό ερώτημα διατυπώθηκε μεσοβδόμαδα στο εντευκτήριο από βουλευτή της ΝΔ, περισσότερο για να καταγραφεί η προσωπική αντίθεσή του σε μια μάχη χαρακωμάτων για το φλέγον νομοθετικό ζήτημα της αλλαγής φύλου. Ενας ιεράρχης θα μπορούσε να προσπεράσει την απορία με μια απάντηση του στυλ «επειδή κάποιοι πληρώνουν προγενέστερες αμαρτίες», αλλά ο βουλευτής ήξερε ότι η ΝΔ δεν ξεμπερδεύει με τέτοιου είδους επιχειρήματα. Δεν είναι ο μοναδικός στην αξιωματική αντιπολίτευση που έχει ενστάσεις για μια σύγκρουση στη Βουλή για το φύλο –σε αντίθεση, ας πούμε, με τον Αδωνη Γεωργιάδη, τον Μάκη Βορίδη και κάμποσους βουλευτές της περιφέρειας που προτρέπουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υψώσει τείχη γιατί «η βάση δεν σηκώνει τέτοιες ρυθμίσεις». Η διελκυστίνδα στη συνεδρίαση των τομεαρχών, άλλωστε, είχε ήδη ενεργοποιήσει τo αλάρμ στην Πειραιώς και η ηγεσία κινείται με στόχο να αποφευχθεί μια εσωκομματική εμπλοκή.

Το βραχυκύκλωμα του βουλευτή ήταν μεγαλύτερο, καθώς μόλις είχε πληροφορηθεί τον αναπάντεχο τραυματισμό του Κώστα Καραγκούνη και τη μεταφορά του στο χειρουργείο για χιαστούς και ρήξη μηνίσκου. Ενας ύπουλος τραυματισμός σε μια βόλτα σε mall των βορείων προαστίων. Θα αρκούσε ένα τηλεφώνημα για περαστικά, εάν ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν ήταν εισηγητής του κόμματος στο καυτό νομοσχέδιο. Ο μουντζούρης είχε φθάσει στα χέρια του Καραγκούνη, αφού ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος δεν εμφανιζόταν ιδιαίτερα πρόθυμος για τον ρόλο του εισηγητή, ιδίως σε μια στιγμή που το κόμμα δεν είχε λάβει οριστικές αποφάσεις για την κατεύθυνση στη Βουλή. Ο ευρωπαϊστής Καραγκούνης συμμετείχε στην πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και προσπάθησε να στηρίξει με παρρησία μια γραμμή που οδηγούσε στο «όχι», αλλά έπρεπε να εμφανίζεται ως «ναι». Δεν ήταν εύκολο εγχείρημα όταν ακόμη και ο συντοπίτης του Δημήτρης Κωνσταντόπουλος –το παπαδοπαίδι της ΔΗΣΥ –ξιφουλκούσε κατά του νομοσχεδίου. Ο άλλοτε στρατιώτης της Ντόρας Μπακογιάννη και μετέπειτα αξιωματικός (ως κομματικός εκπρόσωπος) του Αντώνη Σαμαρά έκανε ό,τι μπορούσε, αλλά η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή παρέμεινε ομιχλώδης.

Ο πληγωμένος μηνίσκος του Καραγκούνη μπορεί να επιστρέψει τον μουντζούρη στα χέρια του Παναγιωτόπουλου. Ο καβαλιώτης βουλευτής δεν έχει αυτές τις ημέρες μητροπολίτη να χτυπά με τη βουκέντρα –η κενή θέση του μακαριστού Προκοπίου δεν θα πληρωθεί ώς τη Δευτέρα, αφού η ενθρόνιση του διαδόχου Στεφάνου θα ακολουθήσει την ψήφιση των επίμαχων αλλαγών. Εάν η μάχη για το φύλο, άλλωστε, «χαμηλώσει» τον τομεάρχη σε Καβάλα και Θάσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα δυσαρεστηθούν πολλοί στην Πειραιώς.

Η παρασκηνιακή μάχη για τον εισηγητή είναι προφανές ότι αναδεικνύει εκ νέου τα προβλήματα ισορροπίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπροστά σε διατάξεις με προοδευτικό πρόσημο που προκαλούν αναφυλαξία στο συντηρητικό ακροατήριο και στα σκληροπυρηνικά στελέχη. Καταγράφηκε και με το σύμφωνο συμβίωσης, όταν η κομματική έδρα επέλεξε ως οδό διαφυγής την ψήφο κατά συνείδηση –και η Κοινοβουλευτική Ομάδα τριχοτομήθηκε ανάμεσα στο «ναι», το «όχι» και την αποχή. Η επιλογή για μια αυτόνομη πρόταση της ΝΔ υπέρ της αλλαγής φύλου, με άλλους όρους και προϋποθέσεις, προκειμένου να απορριφθεί από την κυβέρνηση, μπορεί να αποτελέσει μια λύση εσωκομματικής κατανάλωσης. Θα δικαιολογήσει την απόρριψη μιας αλλαγής που προκρίνει η υπόλοιπη Ευρώπη και μέχρι τώρα μόνο νομολογικά αντιμετωπιζόταν στη χώρα μας. Δεν είναι καθόλου βέβαιο, ωστόσο, ότι θα ενισχύσει την εικόνα της ΝΔ. Ο Καραγκούνης με τους θεράποντες εξετάζουν τη δυνατότητα να εμφανιστεί τη Δευτέρα με πατερίτσες στην Ολομέλεια της Βουλής και να ανέβει στο βήμα ως εισηγητής. Ως εικόνα θα μπορούσε να συμβολίζει ένα μεγαλύτερο πολιτικό στρίμωγμα –που θα έπρεπε να αποφευχθεί.