Η μολυσμένη πηγή

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/10/2017 08:00 |

Στις 8 Ιανουαρίου 2017 είχα γράψει ένα σύντομο άρθρο που είχε τίτλο «Το αφήγημα». Με είχαν κινητοποιήσει η χρήση και η κατάχρηση αυτής της σπάνιας λέξης από την πλευρά της κυβέρνησης και των φερεφώνων της. Οπως το περίμενα, σήμερα, μερικούς μήνες αργότερα, όλοι οι πίθηκοι του δημόσιου λόγου έχουν υιοθετήσει το «αφήγημα». Το χρησιμοποιούν δε κατά τυχαίο και ευκαιριακό τρόπο, μέσα στο πλαίσιο της NovSpeak, που έχει καθιερωθεί από τον Big Brother, που κυβερνά σήμερα τη χώρα.
Τι είχε γίνει ανάμεσα στο αισιόδοξο αυτό «λεφτά υπάρχουν» του 2009 και το Καστελλόριζο του 2011; «Εγινε κατολίσθηση κι έπεσε κάνας βράχος» που λέει κι ο Σαββόπουλος; Απλά είχαμε αντιληφθεί σε αυτήν την ευτυχισμένη και ανέμελη χώρα ότι το χρήμα και ο χρόνος έχουν μια στενή και λειτουργική σχέση. Ο Γιωργάκης Παπανδρέου δεν εννοούσε ποτέ ότι τα κεφάλαια είναι είδος σε υπερεπάρκεια. Εννοούσε ότι αυτό που γινόταν μέχρι εκείνη τη στιγμή θα μπορούσε να συνεχίσει να γίνεται. Δηλαδή ότι το κράτος, ο δημόσιος τομέας γενικότερα, θα μπορούσε να ξοδεύει περισσότερα από όσα εισέπραττε και στον ενδιάμεσο χρόνο να δανείζεται από ιδιώτες, ξένους κρατικούς οργανισμούς και τράπεζες πάσης φύσεως. Ετσι γίναμε ανεξάρτητοι το 1823, έτσι συνεχίσαμε να ζούμε, πτωχεύοντας κάθε τόσο και οδηγώντας την οικονομία μας στην εξαθλίωση και το νόμισμά μας στην υποτίμηση, έτσι προδιαγραφόταν και το μέλλον μας. Δεν είχαμε αντιληφθεί ότι το νόμισμά μας δεν λεγόταν πια δραχμή αλλά ευρώ. Το ευρώ δεν μπορούσε να υποτιμηθεί ή να δεχθεί την αμφισβήτηση από την κακή συμπεριφορά ενός κράτους - μέλους, όταν μάλιστα αυτό το κράτος ήταν ασήμαντο από οικονομική άποψη. Ενώ η παγκόσμια αγορά μάς εξασφάλιζε ρευστότητα με πολύ υψηλό κόστος (επιτόκιο 7-8%), η Ευρώπη μάς δάνεισε στα ανώτατα όρια του ανεκτού (επιτόκιο 3,5%), αλλά βεβαίως μόνο αν δεχόμασταν να διασφαλίσουμε την εντός των κανόνων, που είχαμε αποδεχθεί, συμπεριφορά της οικονομίας και αυτό σήμαινε δύο πράγματα: πλεόνασμα αντί ελλείμματος στην ετήσια πρόβλεψη για τη συμπεριφορά του δημόσιου τομέα και ως εκ τούτου πτωτική τάση του ποσοστού του δημόσιου χρέους επί του συνολικού ΑΕΠ.
  
Ο Τσίπρας είχε μια μεγαλοφυή σύλληψη: αντέστρεψε απλώς τη σχέση αιτίου και αιτιατού. «Μανιπουλάροντας», όπως στα αμφιθέατρα, την πραγματικότητα έκανε πιστευτό ότι το Μνημόνιο δημιούργησε την κρίση και όχι ότι η κρίση έκανε αναγκαίο το Μνημόνιο. Από εκεί και πέρα, δυο άλλες κολοσσιαίες παραποιήσεις της πραγματικότητας ήταν εφικτές. Ο λαός υποτίθεται ότι δεν είχε καταλάβει πόσο εσπευσμένα ερχόταν η κρίση, γιατί είχε υποστεί πλύση εγκεφάλου από την πολιτική ηγεσία των μεγάλων κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και τα εκδοτικά συμφέροντα. Οι ξένοι που μας βοηθούσαν χρηματοδοτώντας τις άμεσες ανάγκες μας με ζημιά έναντι της ελεύθερης διάθεσης των αποταμιεύσεών τους στην αγορά ήταν τοκογλύφοι. Η παγίδα έκλεινε με την αισχρή επίθεση εναντίον όσων μας βοηθούσαν, την κατασυκοφάντησή τους, την ανάπτυξη ύστερα από χρόνια κινήματος αντιευρωπαϊσμού και τέλος την κατατρομοκράτηση και τη χυδαία απόπειρα εξοβελισμού όλων όσοι τολμούσαν να διαφωνήσουν στη χώρα.
Εχω απευθύνει στον Τσίπρα ένα ερώτημα. Μονάχα ένα. Δεν είμαι ασφαλώς ο μόνος. Η αντιπολίτευση έχει ή δεν έχει ευθύνες για την εξέλιξη της χώρας; Αν δεν έχει, τότε γιατί υπάρχει; Αν έχει, μπορεί ο Τσίπρας να μας δώσει ένα παράδειγμα, ένα μόνο, όπου η αντιπολίτευση στην οποία μετείχε, η αριστερή αντιπολίτευση δηλαδή, να έχει ασκήσει κριτική και να έχει προσπαθήσει να περιορίσει τις ζημιές; Υπήρξε έστω μία φορά που μπροστά στις ανεύθυνες παροχές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ η αριστερή αντιπολίτευση υπεύθυνα να μην υπερθεματίσει; Ισχυρίζομαι ότι δεν υπάρχει ούτε μία.
  
Τα σημερινά καθάρματα δεν έχουν καμία βέβαια σχέση με την κοινωνία, εκτός αν θεωρήσουμε κοινωνία το αμφιθέατρο και τα πολιτικά γραφεία. Δεν έγιναν, βέβαια, εν μία νυκτί και μόνοι τόσο εγκληματικά ανεύθυνοι. Τώρα που έχουν αρχίσει να κλαψουρίζουν σε διάφορες γωνιές της πόλης και της Βουλής, τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, χρειάζεται η αποκάλυψή τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
8
Καθαρός Ουρανός
09/10/2017 09:15
Ευφυέστατο το άρθρο πλην, οι αναγνώστες διερωτώνται ο καθένας με τον τρόπο του, πως έγινε δυνατό να φτάσουμε σε τέτοια χάλια με τον κ. Πάγκαλο ηγέτη μας.
Helene
09/10/2017 01:57
Κύριε Πάγκαλε διατί με αγνοείτε; Δεν σας γιομίζω το μάτι;
Διακριτική μεταχείριση
09/10/2017 00:42
Τί έγινε ρε παιδιά; Προστατεύετε τον Πάγκαλο απ' τους επικριτικούς αναγνώστες, λογοκρίνοντάς τους; Χρειάζεται τέτοιο αποστειρωμένο περιβάλλον ο Πάγκαλος για να γράφει τα "φταίνε οι άλλοι" του, για τους κοπρίτες με τους οποίους τα έφαγε μαζί;
Τρόλλινγκ Στόουν προς Παγκαλοτρόλ:
Ας είμαστε σοβαροί!
08/10/2017 16:38
Όπως πάντα ο κ. "μαζί τα φάγαμε" και "διορίζαμε κοπρίτες", έρχεται για να συριζώσει κι αυτός την επωδό: Φταίνε οι άλλοι! Φταίνε οι άλλοι και μάλιστα οι συριζιάρηδες για το που ο ίδιος, τόσα χρόνια υπουργός κυβερνήσεων που διόριζε αβέρτα "κοπρίτες"-ρουσφέτια, ούτε μία φορά δεν είπε τα λογάκια που μας ξεφουρνίζει εδώ. Να μιλούσε ένας Αλέκος Παπαδόπουλος, να μιλούσε ένας Τάσος Γιαννίτσης, να μιλούσε έστω ο Γιώργος Φλωρίδης τον οποίο οι "κοπρίτες" που διόριζε ο Πάγκαλος μισούσαν γιατί τους έκοβε τα έξτρα, να λέγαμε εντάξει. Αλλά μιλάει πάλι, με τη γνωστή παχύδερμη εγωπάθειά του, ο πέλωρ Πάγκαλος, ο χυδαίος αυτός που το μόνο που είχε να πει στην Μπιρμπίλη όταν άρχισε τις διαδικασίες για τους δασικούς χάρτες και το κτηματολόγιο ήταν "καλά, απ' την Αττική ήταν ανάγκη να ξεκινήσεις;" πάει πολύ! Γιατί η Μάνδρα, όπου εκλέγονταν το τρόλ που λέγεται Πάγκαλος, ήταν ο πρώτος δήμος της χώρας στις καταπατήσεις δασικών εκτάσεων, και με τα "καμώματα" της Μπιρμπίλη θα έχανε τους κοπρίτες ψηφοφόρους του. Πάγκαλε, αν θέλεις να προσφέρεις κάτι στο δημόσιο διάλογο μονόλογο, μίλησέ μας για την "αντίσταση" που έκανες ως "Λαμπράκης" στο Καρτιέ Λατέν, στο Παρίσι, στη διάρκεια της δικτατορίας. Θα γελάσουμε κι εμείς και το παρδαλό κατσίκι.
Mboosh
08/10/2017 12:34
Συμφωνώ με τον κ. Υπουργό όσον αφορά το κύριο ερώτημά του. Όμως κ. Πάγκαλε υπήρξατε υπουργός επί κυβερνήσεως Σημίτη στο διάστημα που γίνονταν οι, σε κάποιο βαθμό μυστικές, διαπραγματεύσεις για το νέο νόμισμα. Θέλετε να μας πείτε ότι δεν υπήρξαν εισηγήσεις για τις διαφορές μεταξύ ευρώ και δραχμής και το πως οι διαφορές αυτές θα επιδρούσαν στα δημοσιονομικά ζητήματα; Υπήρξαν και αγνοήθηκαν ή το πρόβλημα το πέρασαν στην ΝΔ, η οποία με την σειρά της το πέρασε στον ΓΑΠ ο οποίος πολύ αργά κατάλαβε το τι συμβαίνει; Ή δεν υπήρξαν αυτές οι εισηγήσεις και άρα έχουμε πρόβλημα με τους ειδήμονες; Η ταπεινή μου γνώμη, ως πολίτης, είναι ότι υπήρξαν αλλά...
γδ
08/10/2017 09:37
Ο αρθρογράφος που επί 30 χρόνια ψηφιζε ελλείματα ενω πληρωνόταν πλουσιοπάροχα και ειχε ΟΡΚΙΣΤΕΙ να υπερασπιζεται τα συμφέροντα του κράτους ξαφνικά μετα από τόσα χρονια ανακάλυψε οτι φταινε ολοι (πλην του ιδιου) και ιδιαίτερα η αντιπολιτευση! Αυτα τα δάνεια που λεει τα ΕΝΕΚΡΙΝΕ η βουλή , δηλαδη ο ΙΔΙΟΣ! Και το ότι ξοδευε το κρατος περισσότερα απο τα εσοδα του οφειλεται στα ανικανα κομματοσκυλα που διοριζονταν, στην ελλειψη φορολογικών ελέγχων, σε ... παραγωγικές κρατικές επενδύσεις όπως Ολυμπιακούς μέχρι και ... τζαμί και σε μιά απίστευτη τυπολατρική και αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση που αποθαρρύνει τις επιχειρήσεις και ευνοεί την απάτη, μαζί με το μότο των κυβερνησεων "οποιος εχει στοιχεία να πάει στον εισαγγελέα", γιατι ως γνωστόν η κυβερνηση απλά προεδρευει, σιγα μην κυνηγήσει τα λαμόγια! Μαζί με μίζες, εθνικούς προμηθευτές κλπ ειναι περιεργο οτι τα εσοδα ηταν λιγωτερα από τα εξοδα; Το να μιλάει ο αρθρογράφος για σημερινά καθράρματα (σε αντιδιαστοή με τα χθεσινά καθάρματα;) είναι αστείο
Τζόνι
07/10/2017 23:02
Δεν επανιδρύθηκε το κράτος, δεν υλοποιήθηκε η ισχυρή Ελλάδα; χααχαχχαχαχαχαχαχα
Ηλίας
07/10/2017 21:08
Ας βγαζατε για έλεγχο, κάνα εφοριακό κ θα βλέπαμε πλεονάσματα κτλ. Κάποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες 15 χρόνια είχαν να κόψουν αποδείξεις. Και δεν ανοίγω συζήτηση για μεγαλύτερα θέματα όπως εξοπλιστικά, Ζήμενς κτλ...