Σήμερα κυκλοφορεί, θα είναι στα βιβλιοπωλεία δηλαδή, το «όλο αλήθειες» βιβλίο του «ουάου αγοριού» Βαρουφάκη, με κάτι προσθήκες, τις οποίες θεωρώ περίπου αναγκαίες, διότι έτσι όπως ήταν διατυπωμένο στην αγγλική του version, μπορεί και να κινούσε το «ενδιαφέρον» κανενός εισαγγελέα. Αναφέρομαι ειδικά στο σκέλος των κρυφών ηχογραφήσεων που είχε με τους συνομιλητές του, και οι οποίες φαίνεται πως είναι το δυνατό του χαρτί. Ο άσος στο μανίκι που έλεγαν παλιά οι χαρτοπαίκτες (και οι χαρτοκλέφτες). Τον έκαψε τον άσο προκειμένου να αποφύγει τα «τραβήγματα» με τη Δικαιοσύνη για όσα έπραξε στην 6μηνη υπουργία του, και μας κόστισαν κάπου 86 δισ., ήτοι 14,5 δισ. τον μήνα. Για τα «κερατιάτικα» αυτά που φορτωθήκαμε, ο λαοφιλής Γιάνης με ένα νι κάνει γαργάρες με χοντρό αλάτι, και λέει ότι δεν χάσαμε τίποτε, αλλά αν έλεγε κάτι διαφορετικό, τότε με σιγουριά αγγίζουσα το 100% θα πήγαινε να ζεστάνει το εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου.

Επανέρχομαι λοιπόν στο θέμα των παράνομων ηχογραφήσεων για τις οποίες αναφέρει, τα ακόλουθα, τα οποία επαναλαμβάνω περισσότερο μοιάζουν με δήλωση ενώπιον εισαγγελικής Αρχής, παρά οτιδήποτε άλλο. Γράφει συγκεκριμένα: «Να ξεκαθαρίσω ότι οι φημισμένες μου ηχογραφήσεις αφορούν μόνον επίσημες συνομιλίες με εκπροσώπους των δανειστών εκτός Ελλάδας –ποτέ συνομιλίες με συντρόφους, συναδέλφους ή άλλους έλληνες συνδιαμορφωτές των γεγονότων».

Εντάξει Γιάννη με ένα νι, το καταλάβαμε. Και ο κύριος εισαγγελέας επίσης. Αρα όσα κυκλοφορούν ότι «έγραφες» Τσίπρα, Παππά, Τσακαλώτο, Χουλιαράκη, Τζανακόπουλο, Σαγιά και λοιπούς κατά το διάστημα της υπουργίας σας, δεν ισχύουν. Οπότε μελλοντικά, οτιδήποτε εμφανιστεί –γιατί θα εμφανιστεί, είμαι σίγουρος –θα είναι προϊόν της προσπάθειας άλλου κυρίου…

Νυχτερινό μονόπρακτο

Αντιθέτως ο άνθρωπος δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα να παραδεχθεί ότι «έγραφε» τους συναδέλφους του υπουργούς των Οικονομικών στο Eurogroup, διότι εκείνοι ούτε σε εισαγγελέα μπορούν να προσφύγουν, ούτε και σε τέτοια διάθεση βρίσκονται. Τους έχει «γραμμένους» αυτός; Εκείνοι να δεις.

Η πλάκα είναι ότι ο τύπος, ο «ουάου» Γιάνης έκανε και τον… ηθοποιό στο σπίτι του τις νύχτες που η φύση ησυχάζει και τα πουλάκια κουρνιάζουν στις φωλιές τους.

Επαιζε σε μονόπρακτο, με τίτλο «εγώ και το τηλέφωνο», και η πιστή Δανάη σύζυγος, τον βιντεοσκοπούσε. Βάζω τη φαντασία μου να τρέξει. Νύχτα, αργά, αυτός με το σώβρακο και τη φανέλα, να μιλάει στο τηλέφωνο και να καταγράφει ταυτόχρονα τον συνομιλητή του, και απέναντί του η σύζυγος Δανάη με το κινητό ή την κάμερα στο χέρι, να γράφει! Τρομερή εικόνα; Τρομερή, συμπεραίνω. Και διερωτώμαι τώρα, γιατί αυτές τις απίθανες κασέτες, οι οποίες προφανώς είναι… αριστουργήματα της… 8ης τέχνης δεν συνοδεύουν, αν και θα έπρεπε, το βιβλίο του;

Θα έδιναν, το πιστεύω, μια ολοκληρωμένη εικόνα του συγγραφέα, και θα αναδείκνυαν πολλές πτυχές από το πολύπλευρο ταλέντο του…

Ενήλικοι στο πάνελ

Το βιβλίο, όπως έχουμε ξαναπεί, κυκλοφορεί σήμερα στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Πατάκη, και έχει τον παράδοξο τίτλο «Ανίκητοι Ηττημένοι» αντί του αγγλόφωνου «Adults in the room», το οποίο, όπως θα λέγαμε και στην εύανδρο Ηπειρο, σημαίνει «Ενήλικες στο δωμάτιο» –φράση που είχε απευθύνει υπό τύπον προειδοποίησης η Κριστίν Λαγκάρντ σε μια κρίσιμη συνάντηση με Τσίπρα και άλλους, στην οποία δεν είχε συμμετάσχει ο Βαρουφάκης, περίμενε απέξω μέχρι να τον φωνάξουν. Βλέποντάς τον να μπαίνει στην αίθουσα της σύσκεψης, η Λαγκάρντ είπε αυτό το «Adults in the room», το οποίο ο δικός μας, το έκανε τίτλο στην αγγλόφωνη έκδοση του βιβλίου.

Οι «Ανίκητοι Ηττημένοι» θα παρουσιαστούν και επίσημα. Η σεμνή τελετή θα λάβει χώρα την προσεχή Δευτέρα 9 Οκτωβρίου, στις 19.00 στην Τεχνόπολη (Γκάζι) με ομιλητές τη Νάντια Βαλαβάνη, τον φίλο μου Βασίλη Βασιλικό και τον Νίκο Θεοχαράκη. «Adults on the panel»…

Το ανέκδοτο

Αντέδρασε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ ή ΨΗΤΠΕ αδιάφορο, ο υπουργός του τίποτα όπως λέω και ξαναλέω, Παππάς στις προσφυγές που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κάνα δυο τηλεοπτικοί σταθμοί και η Ενωση των Ιδιοκτητών των τηλεοπτικών σταθμών, κατά της διαγωνιστικής διαδικασίας για τις νέες τηλεοπτικές άδειες. Και παρ’ ότι χαμηλών τόνων η αντίδρασή του, στο τέλος της έχει μια αναφορά που με κέντρισε, εξού και έλαβα το έναυσμα να τη σχολιάσω. Τι έγραψε το παλικάρι; Οτι «η αρμοδιότητα για την αδειοδότηση ανήκει στο ΕΣΡ. Η Κυβέρνηση του έχει εμπιστοσύνη».

Ανέκδοτο! Κανονικό!

Η κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στο ΕΣΡ στο οποίο ανήκει και η αρμοδιότητα για την αδειοδότηση; Ελα βρε, σοβαρά; Πέρυσι δεν ήταν που κατέθεσες ολόκληρο νόμο για να παρακάμψεις το ΕΣΡ, του πήρες αρμοδιότητες με υπουργική απόφαση, και στο τέλος έφαγες τα μούτρα σου στο Συμβούλιο της Επικρατείας;

Μας δουλεύεις Νικολάκη, μου φαίνεται. Ή νομίζεις…

Τριγμοί στην πλειοψηφία

Αν καταλαβαίνω σωστά τα μικρά μικρά μηνύματα που έρχονται από διάφορες πλευρές και μοιάζουν με ψηφίδες που συνθέτουν μωσαϊκό, η κυβερνητική πλειοψηφία δεν είναι και τόσο «μπετόν αρμέ». Αντιθέτως υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για το πού πάει το πράγμα, και πώς θα εξελιχθεί από εδώ και μπρος. Παράδειγμα, η ηχηρή διαφοροποίηση της βουλευτού Πειραιά Γεωργίας Γεννιά για τη διάταξη περί αλλαγής φύλου από τα 15, δεν είναι μοναδική. Υπάρχουν και άλλες. Οπως της Νίνας Κασιμάτη, που εκλέγεται στη Β’ Πειραιά. Η Κασιμάτη, η οποία έχει μελετήσει πολύ τα θέματα της μειονότητας της Θράκης, διαφωνεί κάθετα με την τροπολογία νομιμοποίησης της Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης, που θα φέρει στη Βουλή ο υπουργός Κοντονής τη Δευτέρα.

Αν τη ρωτήσει κάποιος πώς μπορεί να διαφωνεί για μια τροπολογία η οποία στην πραγματικότητα εναρμονίζει την ελληνική πολιτεία με αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων που κέρδισε η «Ενωση», η απάντησή της είναι ότι και στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης (Γερμανία, Βέλγιο κ.α.) υπάρχουν τέτοια ζητήματα, αλλά οι χώρες αυτές δεν προχώρησαν σε αναγνώριση κάποιας διεκδικητικής ομάδας.

Θα φτάσει γι’ αυτή τη διαφωνία μέχρι την καταψήφιση; Μένει να φανεί.

Οι «αποχρώσεις του τζόγου»

Ο καθηγητής Μπαμπινιώτης έχει μια στέρεη άποψη για τα πράγματα, και το κύρος του, όπως και η επιστημονική του κατάρτιση δεν αμφισβητούνται, και δεν μπορεί να αμφισβητηθούν από κανέναν. Διάβασα, και είδα και σε βίντεο μερικά αποσπάσματα από μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Newsbomb.gr. Και για άλλη μια φορά απήλαυσα τον απλό και κατανοητό λόγο που διαθέτει, ο οποίος σε συνδυασμό με τα ωραία ελληνικά που χρησιμοποιεί, τον κάνουν θελκτικό ομιλητή.

Τι είπε στη συνέντευξη αυτή, μεταξύ πολλών άλλων; Οτι η κλήρωση για τους σημαιοφόρους στις παρελάσεις αντί των αρίστων, παραπέμπει «σε γκρίζες αποχρώσεις του τζόγου».

Να αγιάσει το στόμα του έχω να πω, διότι είναι ο μόνος από την πνευματική ηγεσία του τόπου, ο οποίος είπε τα πράγματα με το όνομά τους για το συγκεκριμένο θέμα. Οι υπόλοιποι, σιωπή…

Ηττα από τα αποδυτήρια

Αλλη μια δημοσκόπηση με μείωση της διαφοράς, περίπου στις 6 μονάδες, μεταξύ ΝουΔού και ΣΥΡΙΖΑ. Αναμενόμενο πρέπει να πω. Εγώ περιμένω να πάει και πιο κάτω. Αν σε μια εποχή που έχουν συμβεί τόσα και τόσα, και ο κόσμος βρίζει την κυβέρνηση για τα χαράτσια, τις οικολογικές καταστροφές και το προβληματικό μοντέλο διακυβέρνησης, η διαφορά μειώνεται, πότε περιμένουν στην Πειραιώς να αυξηθεί; Οταν θα καταφέρει να ισορροπήσει ο Τσίπρας; Μα τότε θα έχουν χαθεί και η διαφορά και το πλεονέκτημα του Κυριάκου έναντι του προέδρου Αλέξη.

Συμπερασματικά, αυτό που έχω να πω είναι ότι αν δεν αλλάξουν στρατηγική στη ΝουΔού, και συνεχίσουν να επαναπαύονται στο μαξιλάρι των δημοσκοπήσεων, το παιχνίδι θα το χάσουν από τα αποδυτήρια, τρία – μηδέν!

Εννοείται πως ποσώς με ενδιαφέρει, ε;