Εφτασε ήδη εξασθενημένη. Τη διέκοψαν πρώτα ένας διαδηλωτής κι ύστερα μια κρίση βήχα. Και αποχώρησε εξαντλημένη, έτοιμη να βάλει τα κλάματα. Ο λόγος με τον οποίο η Τερίζα Μέι έκλεισε χθες το πρωί το συνέδριο των Τόρις στο Μάντσεστερ εξελίχθηκε σε εφιάλτη.

Υστερα από τέσσερις ημέρες εσωτερικών συγκρούσεων μεταξύ βαρόνων του κόμματος, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, η βρετανίδα πρωθυπουργός σκόπευε με την ομιλία της να επιβεβαιώσει το κύρος της. Μάταια. Ενας ηθοποιός, που στο παρελθόν έχει εισβάλει και σε μια συγκέντρωση με ομιλητή τον Τραμπ, πλησίασε το βήμα για να της δώσει ένα έντυπο απόλυσης «από τον Μπόρις», προτού απομακρυνθεί κακήν κακώς από τις δυνάμεις ασφαλείας. Το έντυπο έγραφε «Ούτε ισχυρή ούτε σταθερή», μια παράφραση του προεκλογικού συνθήματος της πρωθυπουργού…

Η Μέι ανέκτησε γρήγορα την ψυχραιμία της, για να δηλώσει ότι εκείνη θα επέδιδε ευχαρίστως ένα έντυπο απόλυσης στον Τζέρεμι Κόρμπιν. Αλλά η ηρεμία της δεν κράτησε πολύ. Εχοντας δώσει την προηγουμένη 26 συνεντεύξεις σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, αναγκάστηκε να κάνει παύση σε διάφορα σημεία του λόγου της εξαιτίας μιας κρίσης βήχα. Η παστίλια που της έδωσε ο υπουργός Οικονομικών δεν βοήθησε. Ούτε τα συνεχή χειροκροτήματα των συνέδρων: η υπουργός Εσωτερικών Αμπερ Ρουντ εθεάθη μάλιστα να σκουντάει τον Μπόρις Τζόνσον για να σηκωθεί από την καρέκλα του.

Οταν το μαρτύριο τελείωσε, ο σύζυγος της πρωθυπουργού έσπευσε στο βήμα για να την αγκαλιάσει. Κι εκείνη ακριβώς τη στιγμή τα γράμματα του συνθήματος «Building a country that works for everyone» («Χτίζοντας μια χώρα που δίνει ευκαιρίες σε όλους»), το οποίο εμφανιζόταν στο σκηνικό πίσω από την ομιλήτρια, άρχισαν ένα ένα να πέφτουν…

Η «Παγερή Κόρη» –όπως αποκαλούν τη Μέι σε αντιδιαστολή με τη «Σιδηρά Κυρία», τη Μάργκαρετ Θάτσερ –πρόλαβε βέβαια να πει μερικά πράγματα. Ζήτησε συγγνώμη από το κόμμα της για την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών που οδήγησαν σε απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Παρουσίασε στα «πεινασμένα για ιδέες» μέλη του κόμματός της ένα φάσμα συντηρητικών αξιών. Υποσχέθηκε στους φοιτητές ότι θα δώσει λύση στον υπέρογκο δανεισμό τους. Υπερασπίστηκε την ελεύθερη αγορά, χαρακτηρίζοντάς την τον «μεγαλύτερο φορέα συλλογικής ανθρώπινης προόδου που έχει δημιουργηθεί ποτέ». Πρόσφερε δύο δισεκατομμύρια στερλίνες για την κατασκευή φτηνών σπιτιών.

Το συνέδριο ήταν φτωχό σε ιδέες, πλούσιο σε αμφιβολίες και αναιμικό σε σχέση μ’ εκείνο των Εργατικών που πραγματοποιήθηκε μία εβδομάδα νωρίτερα. Και ο λόγος της πρωθυπουργού ήταν, όπως αναμενόταν, ξύλινος. Από αυτή την άποψη, η κρίση βήχα και το επεισόδιο με τον εισβολέα τής έκαναν καλό. Εδειξε ένα ανθρώπινο πρόσωπο. Το είπε και μια νεαρή οπαδός του κόμματος. Την επόμενη φορά, η πρωθυπουργός θα φέρει τον προσωπικό της εισβολέα.