Δεν δέχεται συζήτηση ο Στάθης Ταυλαρίδης και απειλεί τον Παναθηναϊκό πως αν δεν του δώσει τα 30 χιλιάδες ευρώ της δόσης που του χρωστάει, θα ζητήσει αφαιρέσεις βαθμών της ομάδας: σε χθεσινή του συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό τα είχε με όλους. Εξίσου σκληρός εμφανίστηκε και ο δικηγόρος του Πάρης Ατλαμάζογλου που, μιλώντας κι αυτός σε ραδιόφωνο, τόνισε πως ακόμα κι αν ο παίκτης πάρει τα χρήματα της δόσης, θα συνεχίσει να απαιτεί την τιμωρία του ΠΑΟ! Ο Ταυλαρίδης και ο δικηγόρος του προσπαθούν να πάρουν το σύνολο των δεδουλευμένων χρημάτων αμέσως. Η ιστορία δεν είναι πρωτότυπη, είναι όμως διδακτική.

Παλιά

Γιατί έχει «στραβώσει» τόσο πολύ ο διεθνής παίκτης; Το πράγμα ξεκινά από πολύ παλιά, από τον καιρό που ήταν ακόμα στον Ατρόμητο. Δεν είχε κανένα πρόβλημα στο Περιστέρι, ήταν βασικός και είχε κάνει και καλό πρωτάθλημα. Οταν ο Λεωνίδας Βόκολος, τότε τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟ, του πρότεινε να πάει στον ΠΑΟ, ο Ταυλαρίδης έβαλε δυο όρους για να υπογράψει: να λογίζεται ως βασικός και να πληρώνεται στην ώρα του. Τα χρήματα που είχε συμφωνήσει ήταν αυτά που έπαιρνε κι από τον Ατρόμητο. Ο Βόκολος του το εγγυήθηκε. Στον ΠΑΟ τον ήθελαν όλοι: τον απέκτησαν την πρώτη κιόλας μέρα των μεταγραφών του χειμώνα του 2014!

Στράμα

Ενα χρόνο αργότερα το συμβόλαιο του Ταυλαρίδη ανανεώθηκε: ο ίδιος πληρωνόταν με μια μικρή καθυστέρηση, αλλά πού δεν υπάρχουν καθυστερήσεις; Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν έφυγε ο προπονητής Γιάννης Αναστασίου και ήρθε ο Αντρέα Στραματσόνι. Για τον «Στράμα» λένε στην Ιταλία ότι βρίσκει δουλειές χάρη στα καλά λόγια που λέει για αυτόν τον Βατικανό (αν είναι δυνατόν!) –με τον Ταυλαρίδη, πάντως, ο Ιταλός δεν αποδείχτηκε άγιος. Το καλοκαίρι του 2016, ο έλληνας διεθνής το πέρασε τρέχοντας μόνος, μένοντας εκτός ομάδας και με κάποια χρέη να έχουν συσσωρευτεί. Κι έκανε προσφυγή.

Σάλιο

Μου λένε ότι έχει θυμώσει με τον ΠΑΟ για τρεις λόγους. Πρώτον γιατί του χάλασαν το φινάλε της καριέρας του: έχει περάσει από την Αρσεναλ, έχει παίξει πολλά χρόνια στη Γαλλία, αγωνίστηκε σε σημαντικές ομάδες στην Ελλάδα και κάπως αλλιώς ονειρευόταν το αντίο του. Δεύτερον έχει θυμώσει γιατί έχει πληρώσει Εφορία για χρήματα που δεν έχει εισπράξει από τον ΠΑΟ: έκανε προσφυγή και για αυτό το ποσό και την κέρδισε, αλλά ακόμα περιμένει να εισπράξει τα πάνω από 90 χιλιάδες ευρώ που έχει πληρώσει από την τσέπη του. Το τρίτο που τον έχει ενοχλήσει είναι ότι στην τελευταία του συνάντηση με τον τότε τεχνικό διευθυντή του ΠΑΟ, τον Νίκο Λυμπερόπουλο, αυτός του είπε «να κάνει υπομονή γιατί δεν υπάρχει σάλιο!». Και μετά ο ΠΑΟ έκανε δεκατρείς μεταγραφές…

Υπομονή

Η διοικούσα επιτροπή του Παναθηναϊκού θα είναι δύσκολο να εξασφαλίσει την υπομονή και τη συγκατάθεση των παικτών που περιμένουν χρήματα –κυρίως των Ελλήνων. Δεν φταίει φυσικά αυτή: φταίνε πολλά που έχουν προηγηθεί. Ο Καραγκούνης, που αρνήθηκε και να μπει στη διοικούσα, δεν πήρε πέρυσι χρήματα για να διευκολύνει τον σύλλογο να αδειοδοτηθεί και να αγωνιστεί στην Ευρώπη. Μετά έμαθε τα χρήματα του συμβολαίου του Ιμπάρμπο και δεν κοίταζε τον εαυτό του στον καθρέφτη για μήνες για να μη βλέπει ένα κορόιδο. Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η περίπτωση του Γιούρκα Σεϊταρίδη, που επίσης έχει λαμβάνειν.

Ανά θέση

Την τελευταία του σεζόν στον ΠΑΟ, το καλοκαίρι του 2013, τον είχαν φωνάξει ο Γιάννης Αναστασίου και ο Νίκος Νταμπίζας για την ανανέωση του συμβολαίου του. Οι δυο είχαν κάποια συγκεκριμένα χρήματα για να φτιάξουν μια ομάδα και για να μη χαθούν και ξοδέψουν πιο πολλά, είχαν ορίσει τα χρήματα που θα δώσουν για βασικούς και αναπληρωματικούς ανά θέση στην ενδεκάδα: 250 χιλιάδες για βασικό τερματοφύλακα, 100 χιλιάδες για αναπληρωματικό έξω αριστερά κ.τ.λ., κ.τ.λ. Αγχωμένοι κομμάτι, φώναξαν τον Γιούρκα και του έδειξαν το πλάνο, λέγοντάς του ότι πρέπει να πάρει 150 χιλιάρικα τον χρόνο. Ο Σεϊταρίδης το είδε και ρώτησε γιατί να πάρει τόσα, αφού για βασικό δεξιό μπακ το πλάνο πρόβλεπε 200 χιλιάδες και βάλε. «Σε υπολογίζω για στόπερ» του είπε ο Αναστασίου. «Και γιατί να μην με υπολογίζεις για πλάγιο μπακ για να πάρω και περισσότερα;» ρώτησε ο Γιούρκας και κάπου εκεί η σχέση έληξε. Εννοώ η σχέση με τους Αναστασίου και Νταμπίζα, γιατί με τον ΠΑΟ σχέση υπάρχει ακόμα: τέσσερα χρόνια αργότερα του χρωστάνε.

Αρχή

Ο διακεκριμένος οικονομολόγος (νομίζω…) μακαρίτης Μάκης Ψωμιάδης είχε διατυπώσει την οικονομική αρχή με βάση την οποία «στο ελληνικό ποδόσφαιρο ο επόμενος πληρώνει τον προηγούμενο». Αλλά αν επόμενος στον ΠΑΟ δεν υπάρξει, θα ξαναγίνει της μόδας το φέσι, πολύ πριν ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό διακοσίων χρόνων από την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης…