Περνώντας, χθες, έξω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, εκεί όπου βασιλεύει η χαρτούρα των αφισοκολλήσεων χάρη στις οποίες κολλάνε επαναστατικά ένσημα διάφοροι νεολαίοι, μέλη διαφόρων φοιτητικών συνδικαλιστικοπολιτικών οργανώσεων, διεπίστωσα ότι κυριαρχούσε μια μόνο αφίσα, κολλημένη σε πολλά αντίτυπα. Δέσποζε το κεφάλι ενός χαμογελαστού άντρα, τυπωμένο μάλιστα δυο φορές, και με ξύλινα γράμματα κυριαρχούσε η φράση: «Αυτός είναι ο φασίστας!».

Πλησίασα πιο κοντά να δω ποιος είναι ο φασίστας. Το όνομά του είχε τυπωθεί επίσης μεγάλο, με λατινικά στοιχεία. Κατά την αφίσα, ο φασίστας είναι ο καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αγγελος Συρίγος.

Το όνομά του, σίγουρα, σας είναι γνωστό. Ο γράφων έχει διαφωνήσει μαζί του για θέματα εξωτερικής πολιτικής και, κυρίως, για τις απόψεις του περί το Κυπριακό. Η διαφωνία είναι απαραίτητη στη δημόσια ζωή, έτσι παίζεται το δημοκρατικό παιχνίδι. Δημόσια αντιπαράθεση, διαφωνία ή συμφωνία, συγκλίσεις και αποκλίσεις. Αλλά ο καθηγητής Συρίγος, δεν φαίνεται να ενόχλησε τους μπαχαλάκηδες για τις πολιτικές θέσεις του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Για μερικούς έχει μετατραπεί σε κόκκινο πανί επειδή, έχοντας δαρθεί από φοιτητές στους οποίους έκανε παρατήρηση, δεν σιώπησε αλλά οδήγησε την υπόθεση στα δικαστήρια, με αποτέλεσμα την καταδίκη του δράστη που ταυτοποιήθηκε. Το αποτέλεσμα εκείνης της καταδίκης έφτιαξε συνθήκη βεντέτας εναντίον του καθηγητή Συρίγου.

Πριν από μερικές μέρες, μπαχαλάκηδες επιτέθηκαν σε χώρο όπου ήταν ομιλητής, στα Ιωάννινα. Κατά τις μαρτυρίες, έβρισαν, απείλησαν, κατέστρεψαν τις μικροφωνικές εγκαταστάσεις και, γενικώς, προσπάθησαν να μη γίνει η εκδήλωση. Προχθές τον εμπόδιζαν να μιλήσει, χθες τον επικήρυξαν (αλήθεια, ποιος πληρώνει τα χαρτιά και τα τυπογραφεία;). Ποιοι είναι οι φασίστες;

Μετά το 2008, η κοινωνική ζωή στη χώρα απειλήθηκε από πρωτοφανή κύματα βίας. Πολιτικοί, καθηγητές, δημοσιογράφοι, πρόσωπα με δημόσια παρουσία που διαφωνούσαν με τη ριζοσπαστική αριστερή θεώρηση των πραγμάτων έγιναν στόχος προπηλακισμών, δημόσιων επιθέσεων, κατηγοριών στο Διαδίκτυο, είδαν τα πρόσωπά τους σε δημόσιες αφισοκολλήσεις. Ηταν κακή περίοδος –και μόνο η άνοδος στην εξουσία του αντιμνημονιακού μπλοκ, των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, εκτόνωσε τα πράγματα επιτρέποντας μια κάποια εξομάλυνση. Αλλά, ως φαίνεται, τα αποθέματα μίσους δεν έχουν εξαντληθεί. Ελπίζω ότι, καταρχήν η Πάντειος, οι καθηγητές και οι φοιτητές, θα καταδικάσει ρητά την ανοίκεια επίθεση κατά του καθηγητή Συρίγου. Οι θεσμοί χρειάζεται να βγουν μπροστά, επειδή είναι ώρα να ξανακερδίσουμε τη δημοκρατία και τους κανόνες της.