Σε συντηρητική οδό φαίνεται ότι αρχίζει και κινείται όλο και μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό το εντυπωσιακό και συνάμα ενδιαφέρον για πολιτική ανάλυση στοιχείο αναδεικνύεται μέσα από τη σύγκριση δυο ερευνών της κοινής γνώμης της Public Issue: τον Νοέμβριο του 2009, δηλαδή στην αρχή της κρίσης και πριν από την έλευση του Μνημονίου, και τον Ιούλιο του 2017. Η συγκεκριμένη έρευνα, που δεν έτυχε ευρείας προβολής, έχει αποκωδικοποιήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ιδεολογική μετατόπιση που συντελείται στην ελληνική κοινωνία. Πολύ μεγάλος αριθμός πολιτών στρέφεται στον συντηρητισμό, μια εξέλιξη που πρέπει να προβληματίσει και το κυβερνών κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς που αναζητούν αρχηγό, αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο τα ιδεολογικά ζητήματα, ενώ δεν έχει αποκωδικοποιηθεί επαρκώς από την Κεντροδεξιά.

Το πιο ενδιαφέρον όμως στοιχείο είναι ότι δεν υπάρχει στροφή στο επίπεδο των τάσεων του εκλογικού σώματος, αλλά στο πεδίο της ιδεολογίας. Εάν παρατηρήσει κανείς με προσοχή την ανάλυση για το πώς άλλαξε ο ιδεολογικός χάρτης την περίοδο 2009-2017, θα διαπιστώσει ότι λόγω της πολιτικής που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια, πέρα από τη διόγκωση της κοινωνικής απογοήτευσης και της παράλυσης του κοινωνικού σώματος, υπήρξε και στροφή στην πλήρη ιδιώτευση και στον κοινωνικό συντηρητισμό. Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Γιάννη Μαυρή, «η επικράτηση του συντηρητισμού οφείλεται κατά βάση στην αρνητική έκβαση που είχε τελικά το πείραμα της αριστερής διαχείρισης της λιτότητας» και συμπληρώνει: «Η εγκατάλειψη της πολιτικής εκπροσώπησης των κυριαρχούμενων τάσεων άνοιξε τον δρόμο στη συντηρητική στροφή της κοινωνίας και την πολιτική επάνοδο της Δεξιάς». Τα όσα έχουν συντελεστεί τα τελευταία περίπου οκτώ χρόνια και η υλοποίηση τριών Μνημονίων έχει αφήσει βαθιά τραύματα στην ελληνική κοινωνία, η οποία έχει επαναπροσδιορίσει αρχές, αξίες και θεωρήματα.

Ανέκαθεν στην Ελλάδα υπήρχε, σε ιδεολογικό πεδίο, η υπεροχή των δυνάμεων της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η πολιτική και της Κεντροδεξιάς. Μια αμυντική στάση σε πολλά ζητήματα. Στα μονοπάτια της «νέας Μεταπολίτευσης» που βρισκόμαστε, ακόμα και η στάση των πολιτών έναντι πολιτικών αξιών και ιδεολογικών άλλαξε, σύμφωνα με τη σύγκριση 2009-2017: θετική στάση εμφανίζουν οι πολίτες έναντι του ιδιωτικού τομέα (+18%), της Δεξιάς (+12%) και του νεοφιλελευθερισμού (+8%), ενώ αυξάνεται η αρνητική στάση έναντι της Αριστεράς (+32%), του δημόσιου τομέα (+26%) και του σοσιαλισμού (+25%). Η αλλαγή των «συνόρων» στον ιδεολογικό χάρτη της Ελλάδας σημαίνει πολλά και για τα μελλούμενα και αναμένεται να ορίσει και τις συντεταγμένες της επόμενης εκλογικής μάχης, κατά την οποία ενδεχομένως να απέχει –λόγω ιδιώτευσης –το 50% των ψηφοφόρων. Σημεία των μνημονιακών καιρών.