Κοίταξα χθες από διαστροφική περιέργεια να δω τις κλήσεις του αθλητικού δικαστή για τα ματς της προηγούμενης αγωνιστικής στη Σούπερ Λίγκα και το μάτι μου τράβηξε η είδηση ότι η ΑΕΚ αντιμετωπίζει κίνδυνο τιμωρίας μιας αγωνιστικής για τα όσα έγιναν στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Δεν μου φάνηκε και παράξενο γιατί το ωραίο αυτό ματς διακόπηκε για πάνω από ένα τέταρτο την περασμένη Κυριακή, όταν πνίγηκε ο κόσμος στις εξέδρες και οι ποδοσφαιριστές στο γήπεδο από τα δακρυγόνα που έριξαν οι αστυνομικοί. Υποθέτω ότι οι αστυνομικοί το έκαναν για να σταματήσουν συμπλοκές που έγιναν στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου (ακριβώς έξω από τα επίσημα…) ανάμεσα στους ίδιους και τους οπαδούς της ΑΕΚ –οπαδοί του Ολυμπιακού δεν υπήρχαν στο ματς.

Δακρυγόνο

Ολα αυτά τα υποθέτω, όχι γιατί έχω κάποιου είδους νοσηρή φαντασία και μου αρέσει να φαντάζομαι πράγματα δυσάρεστα, αλλά γιατί δεν βρήκα καμία έκθεση, ανακοίνωση κι εξήγηση της Αστυνομίας για ό,τι έγινε! Είχαμε σε ένα ντέρμπι στο ΟΑΚΑ τριάντα χιλιάδες ανθρώπους, κάποια στιγμή άρχισαν να πέφτουν δακρυγόνα, ένα ματς σταμάτησε για ένα τέταρτο, κόσμος έκλαιγε και πήρε τα παιδιά του και έφυγε, αλλά κανένας δεν ξέρει τι τελικά έγινε! Ισως το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να έχει αποφασίσει ότι και τα γήπεδα θα γίνουν όπως και τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη: κάθε Κυριακή διάφοροι θα βρίσκουν αστυνομικές δυνάμεις για να πετάνε μολότοφ και να εισπνέουν δακρυγόνα –τα βίτσια των ανθρώπων τα σέβομαι.

Κύριοι

Δεν υπήρξε φυσικά καμία σύλληψη και καμία προσαγωγή την περασμένη Κυριακή: όπως ακριβώς και μια εβδομάδα πριν στο Περιστέρι, κάποιοι (γνωστοί; Αγνωστοι;) τα έκαναν εκτός γηπέδου γης μαδιάμ (ετούτη τη φορά πλακώθηκαν και με την Αστυνομία…) και έφυγαν σαν κύριοι. Και καμία αντιπολίτευση δεν πρόκειται ποτέ να ρωτήσει τον Τόσκα και τον Βασιλειάδη τι διάβολο γίνεται στα γήπεδα και γιατί κάποιοι κάνουν κάθε Σαββατοκύριακο ό,τι γουστάρουν ατιμώρητοι. Η αντιπολίτευση εχει βρει τον Παναγιώτη Κουρουμπλή και έκλεισε γι’ αυτό τον μήνα αφού ασχολείται με τη μόλυνση του Σαρωνικού. Με τη μόλυνση των γηπέδων θα ασχοληθεί σε κάποια άλλη σεζόν…

Απορία

Φυσικά, αφού έκθεση της Αστυνομίας για τα συγκεκριμένα επεισόδια δεν υπάρχει, είναι και απορίας άξιο γιατί ο αθλητικός δικαστής απειλεί με τιμωρία την ΑΕΚ. Από ό,τι είδα, την κάλεσε επί παραβάσει των άρθρων 1, 5 επ., 14 παρ. 1, 2, 3 και 4, 15 παρ. 2 περ. α’, β’, γ’ και ε’, 3 περ. α’ και στ’ του ΠΚ της ΕΠΟ –ομολογώ ότι όλα αυτά τα ιερογλυφικά μου αρέσουν γιατί μου θυμίζουν ταινίες όπως η «Μούμια» π.χ. που υπήρξε ένα trashαριστούργημα. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι η ΑΕΚ κινδυνεύει με μια αγωνιστική γιατί οι οπαδοί της άναψαν, λέει, πυρσούς εντός γηπέδου!

Λόγος

Στην καταπληκτική χώρα που ζούμε το να ανάψεις πυρσούς είναι λόγος τιμωρίας, το να κάνεις επεισόδια που προκάλεσαν ρίψεις δακρυγόνων δεν είναι λόγος ούτε για να κληθείς σε απολογία. Προσέξτε και το πιο θεαματικό: σύμφωνα με τον Κανονισμό Αγώνων Πρωταθλήματος, που είναι για το ποδόσφαιρό μας κάτι σαν τις δέκα εντολές, αν τους πυρσούς τους ρίξεις στο γήπεδο τιμωρείσαι (λέει…) με πρόστιμο, αν τους ανάψεις και τους κρατήσεις στην εξέδρα μπορεί να τιμωρηθείς και με μια αγωνιστική! Το λέω σοβαρά και δεν αστειεύομαι: ο ΚΑΠ προτρέπει όσους έχουν πυρσούς να τους πετάνε στο γήπεδο.

Ισως

Δεν θέλω να είμαι απαισιόδοξος: ίσως μια μέρα μάθουμε γιατί έπεσαν τα δακρυγόνα στο ΟΑΚΑ. Εδώ χθες, χάρη στον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, μάθαμε ότι ήταν καλό πράγμα οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας –αυτοί οι Ολυμπιακοί που κάποτε η Αριστερά κατήγγειλε και που τους θεωρούσε λόγο για την καταστροφή της χώρας! «Ο κόσμος έχει δαιμονοποιήσει τις μεγάλες διοργανώσεις, λες και αυτές από μόνες τους έφταιγαν για την αποτυχία που βιώσαμε αυτά τα χρόνια» είπε ο υφυπουργός μας μιλώντας στην Πάτρα. Και πρόσθεσε: «Βιώσαμε όμως κάποτε εξαιρετικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ενδεχόμενα τους καλύτερους στην ιστορία τους, και βιώσαμε την κατάρρευση αμέσως μετά»! Δεν ξέρω τι να πω. Ή είχε πιει κανά τσίπουρο παραπάνω κι άρχισε τις εκμυστηρεύσεις στο τσακίρ κέφι ο υφυπουργός ή στην κυβέρνηση έχουν όλοι προσαρμοστεί στο modus vivendi του Πρωθυπουργού και κάνουν κωλοτούμπες για όλα σε κάθε ευκαιρία.

Ευκαιρία

Ενδιαφέρον έχει και με ποια ευκαιρία θυμήθηκε ο Βασιλειάδης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αγαπάει πλέον τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε για τη διεκδίκηση (με λεφτά του έλληνα φορολογούμενου…) των δεύτερων Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων 2019 –μιλάμε για μια τεράστια διοργάνωση. Τόσο μεγάλη, που κανείς δεν γνωρίζει πού έγινε την πρώτη φορά. Τα καλά είναι για λίγους…