Κολυμπά στην αβεβαιότητα το επάγγελμα του προπονητή. Οσοι το επιλέγουν, νιώθουν ότι τα μαλλιά τους θα ασπρίσουν γρηγορότερα από αυτά του Μπαράκ Ομπάμα ή του Αλέξη Τσίπρα. Στα μέρη μας, με το που υπογράφουν, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την απόλυσή τους!

Το διαπιστώσαμε και στον μήνα που μας αποχαιρετά. Οι κόουτς μοιάζουν με ανθρώπους που αφήνουν εκκρεμότητες στα όνειρά τους και φεύγουν με τραυματισμένο το κύρος του. Δεν μπορεί κανείς να τους ρωτήσει το «γιατί». Δεν απαντούν. Ή μάλλον, όταν γνέφουν καταφατικά στο σινιάλο με απώτερο στόχο να βγουν από την αφάνεια και το ταμείο ανεργίας, γνωρίζουν πως αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούν να υπογράψουν χαρτί απόλυσης. Αν και ενίοτε, λες και προκύπτει μια αόρατη συμφωνία προέδρων – προπονητών, προκειμένου να μη χρεωθεί το βιογραφικό κάποιου με απόλυση, μπαίνει στο διαζύγιο η ταμπέλα «κοινή συναινέσει».

Αντίο

Γιατί όμως στην Ελλάδα φτάνουμε τόσο σύντομα στη ρήξη; Και τελικά στο φινάλε μιας σχέσης που όντως σχοινοβατεί από νωρίς; Αν εξετάσουμε τις περιπτώσεις από την αρχή της σεζόν, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως καθεμία είναι διαφορετική. Ο Στανόγεβιτς έφυγε από τον ΠΑΟΚ προτού αρχίσει η σεζόν και όπως ομολόγησαν στη διοίκηση, αναγνώρισαν το λάθος τους. Ο σέρβος τεχνικός είχε δυσκολίες προσαρμογής, δυσκολευόταν να κουμαντάρει τους ποδοσφαιριστές και αγνοούσε το ελληνικό στοιχείο και την εγχώρια πραγματικότητα. Οσον αφορά τον Ελευθερόπουλο, έχει το χάρισμα να είναι συμπαθής και δέχεται σύντομα προτάσεις, μολονότι μετά τη θητεία του στον Πανιώνιο ουδέποτε έκανε κάτι αληθινά επιτυχημένο. Από την Κέρκυρα αποχώρησε μετά την πρώτη αγωνιστική και τα περί «οικογενειακών λόγων» δεν πείθουν κανέναν. Ο γάμος δεν τραβούσε, αφήστε που στο νησί περίμεναν ότι θα νικούσαν στην πρεμιέρα.

Ξαναζεσταμένο φαγητό

Η έλευση του Βεργέτη στον Αστέρα Τρίπολης είχε τη λογική ότι «μας ξέρει και τον ξέρουμε». Πλάνη. Εξελίχθηκε σε φαγητό που ξαναζεστάθηκε, οι Λάτιν είτε απουσίαζαν, είτε δεν ήταν του βεληνεκούς προηγούμενων περιόδων, οπότε για να μη χαθεί γρήγορα το τρένο, το δίδυμο των Καϋμενάκη – Μπάκου αποφάσισε το διαζύγιο. Θα λέγαμε ότι στην Αρκαδία δεν φημίζονται για την υπομονή τους, κάτι που χαρακτηρίζει τους έλληνες παράγοντες και αυτό το βλέπουμε και στον Αλέξη Κούγια. Λες και έχει μανία να αλλάζει στο πολύ γρήγορο τους κόουτς. Ο Πάους ήρθε με φανφάρες και τον σκούπισε από τον πάγκο μετά τα πρώτα πολλά γκολ που έφαγε η ΑΕΛ, ο Ματάισεν προέκυψε και ακούστηκε το «έχουμε προπονητή», για να μείνει τελικά ο Βέλγος περίπου ένα δεκαήμερο. Το ενδεχόμενο το ρόστερ να έχει μεγάλες τρύπες, εξετάστηκε άραγε; Οσο για τον Χάσι, ο Ολυμπιακός του έδειξε την πόρτα για έναν πολύ απλό και ξεκάθαρο λόγο: έκανε σαφή σφάλματα στην αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού.

Επιλογές που συζητούνται

Για τον Ακη Μάντζιο αποδεικνύεται ότι είναι κάτι διαφορετικό να ανεβάζει μια ομάδα στη Σούπερ Λίγκα και άλλο να την οδηγεί στο μεγάλο πρωτάθλημα. Ο Απόλλων τού τραγούδησε το άσμα της απόλυσης και κατά πώς φαίνεται το θέμα δεν ήταν μόνο οι λίγοι βαθμοί στο σακούλι, αλλά και η έλλειψη αγωνιστικής ταυτότητας. Η απουσία στρατηγικής και η ελάχιστη προσφορά ορισμένων μεταγραφών. Οπως και να ‘χει, το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε είναι το εξής:

Οι καιροί ου μενετοί για τους προπονητές. Οι ευκαιρίες πρέπει να αξιοποιούνται! Η κλεψύδρα αδειάζει γρήγορα.