Κατά τη δαρβινική προσέγγιση περί επιβίωσης, αυτός που καταφέρνει να ξεπερνά τις αντιξοότητες δεν είναι ούτε ο πιο δυνατός ούτε ο πιο ευφυής, αλλά ο πιο ευπροσάρμοστος στις αλλαγές.

Η περιπέτεια που βιώνει ο Παναθηναϊκός έδωσε την αφορμή στον ελληνικό Τύπο να ανασύρει από το αρχείο του παρόμοιες περιπέτειες που έζησαν ξένες ομάδες που κατάφεραν να επιβιώσουν.

Οι έμποροι ιστοριών προτείνουν στον Παναθηναϊκό να επιλέξει έναν από τους δρόμους που άνοιξαν όσες φορές βρέθηκαν στην ίδια θέση για να βρει τη σωτηρία του.

Πρόκειται ασφαλώς για πολτοποίηση της πραγματικότητας στο μπλέντερ της αοριστολογίας.

Αν μέσα στην παρόξυνση των καταστάσεων υποθέσουμε πως ο Ολυμπιακός δάνειζε στον Παναθηναϊκό 30 εκατ. ευρώ για να βγει από το οικονομικό του τέλμα, όπως έκανε πριν από χρόνια η Μπάγερν με την Ντόρτμουντ, μπορείτε να φανταστείτε ποια θα ήταν η συνέχεια της ιστορίας;

Οι περφόρμερ του τσάμπα φανατισμού θα έδιναν μία ακόμα παράσταση υπερασπιζόμενοι τα τείχη της βλακείας.

Τα υποπόδια των αντιπάλων θα έβρισκαν επίσης αφορμή για να αναφερθούν σε ανίερη συμμαχία και κάποιοι άλλοι θα μιλούσαν ακόμα και για χειραγώγηση αγώνων.

Οι Χανς Κρίστιαν Αντερσεν του ποδοσφαίρου μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι πως τίποτε απ’ ό,τι έχει γίνει εκτός συνόρων δεν πρόκειται να επαναληφθεί στην ημεδαπή.