Μια μεγάλη αλήθεια είπε χθες ο Γιάννης Δραγασάκης, αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς. «Η έξοδος από τα Μνημόνια δεν θα είναι πανάκεια, δηλ. δεν θα περνάμε από την «κόλαση» στον «παράδεισο». Θα δανειζόμαστε από τις αγορές, άρα πρέπει πάλι να έχουμε τον νου μας, καθώς οι αγορές επιβάλλουν την πειθαρχία τους» είπε μεταξύ άλλων στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και συμπλήρωσε με νόημα: «Τα μέσα υλοποίησης των στόχων θα είναι στη δική μας ευχέρεια».

Παλαιότερα είχε μιλήσει για τη «βίαιη ωρίμαση του ΣΥΡΙΖΑ» υπό το βάρος της ευθύνης της διακυβέρνησης, δείχνοντας ουσιαστικά τον δρόμο του ορθολογισμού, όχι βέβαια με πατερναλιστική διάθεση, στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Το κρίσιμο στοιχείο είναι να επικρατήσει ο ρεαλισμός στον ύψιστο βαθμό και να διορθωθούν πολλά κακώς κείμενα στον δρόμο προς την έξοδο από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 και βεβαίως να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη μεταμνημονιακή περίοδο. Εξάλλου, κοινή είναι η παραδοχή ότι το τέλος των Μνημονίων δεν θα έρθει αυτόματα ως μια τυπική διαδικασία το καλοκαίρι του 2018, αλλά θα κριθεί από το τι θα πράξει η κυβέρνηση έως του χρόνου. Είναι σαφές ότι η επιτροπεία δεν ολοκληρώνεται από τη μια μέρα στην άλλη, ενώ η χώρα θα συνεχίσει να έχει υποχρεώσεις στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Το κρίσιμο από εδώ και πέρα είναι να ολοκληρωθεί τάχιστα η τρίτη αξιολόγηση, χωρίς παλινωδίες και καθυστερήσεις, αλλά και να προχωρήσει η εφαρμογή όσων μέτρων, προϊόν της συμφωνίας με τους δανειστές, έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή. Παράλληλα, πρέπει τάχιστα να γίνει μια οργανωμένη συζήτηση για το μέλλον της χώρας, την ανασύνταξή της και τη χάραξη μιας νέας αναπτυξιακής στρατηγικής καθώς και την εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Πέρα από τις κοκορομαχίες στη Βουλή και τους καβγάδες στα τηλεοπτικά πάνελ, η πολιτική τάξη της χώρας οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι δεν πρέπει να γίνουν ξανά τα λάθη του παρελθόντος στην πορεία προς τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Είναι κοινή παραδοχή ότι εάν το πολιτικό σύστημα, η επιχειρηματική τάξη, ακόμα και τα ΜΜΕ, δεν έχουν μάθει από τα λάθη των περασμένων ετών, η χώρα ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να ξανακυλήσει. Και επειδή το τιμόνι της διακυβέρνησης κρατάει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, οφείλει ο Πρωθυπουργός να μην επιτρέψει καθυστερήσεις στην εφαρμογή του τρίτου προγράμματος και παράλληλα να προβεί άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα, δίνοντας ρόλο σε νέα και άφθαρτα πρόσωπα της γενιάς του. Εάν η χώρα ξανακυλήσει, αυτός θα φέρει την ευθύνη.

Το πρόβλημα όμως σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η χώρα. Και εάν συμβεί αυτό και πάλι θα είναι έγκλημα!