H περιπέτεια στην οποία έχει μπει ο Παναθηναϊκός μετά την ανακοίνωση του μεγαλομετόχου του Γιάννη Αλαφούζου ότι αποχωρεί δύσκολα θα έχει καλό τέλος, κυρίως γιατί κανείς δεν μοιάζει διατεθειμένος να αναλάβει την ομάδα. Ολοι περιμένουν τις πρωτοβουλίες του Βασίλη Κωνσταντίνου. Ο Κωνσταντίνου έχει ανακοινώσει πως θα συναντηθεί με την οικογένεια Πολέμη, τον Νίκο Πατέρα κι άλλους γνωστούς οπαδούς του ΠΑΟ για να βοηθήσουν. Από τότε που το είπε κάποιοι έχουν εξαφανιστεί ακόμα και από την Πλατεία Κολωνακίου, μην τους τρακάρει ο Κωνσταντίνου κατά λάθος!

Ρολόι

Ενα από τα προβλήματα που υπάρχουν σε αυτές τις ιστορίες είναι ότι η χρεοκοπία δεν έρχεται κάποια συγκεκριμένη στιγμή –δεν μπαίνει π.χ. κάπου ένα ρολόι, σαν αυτό που υπήρχε έξω από την ΕΡΤ πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ώστε να μετράει τον χρόνο αντίστροφα. Ολα γίνονται αργά και βασανιστικά αλλά, αν δεν βρεθεί κάποιος να βάλει ζεστό χρήμα, το κακό διαρκώς πλησιάζει. Μπορεί να μην το βλέπεις: βλέπεις, όμως, τα σημάδια. Στον ΠΑΟ δεν υπάρχει χειρότερο σημάδι επικείμενης καταστροφής από την παραίτηση του (πρώην) προέδρου Μάνου Μαυροκουκουλάκη.

Μίστερ

Οποιοι γνωρίζουν τον Μαυροκουκουλάκη, τον αποκαλούμενο από όλους Mister, ξέρουν καλά πως ήταν πιθανότερο να σταματήσει να παίρνει μαζί του ξηρούς καρπούς για να πιει το ουίσκι του όπως θέλει, όταν ταξιδεύει μπίζνες σε αεροπλάνο, από το να παραιτηθεί από την προεδρία του ΠΑΟ. Οταν του τηλεφώνησε από τη Σαγκάη πριν λίγο καιρό ο Αλαφούζος και του ζήτησε να αναλάβει, ο Mister δεν ρώτησε ούτε τα τυπικά: απλά επιστρατεύτηκε. Για να πει «φεύγω», σημαίνει ότι είναι βέβαιος ότι έρχεται μια κρίση χωρίς προηγούμενο.

Ναύαρχος

Ο Μister ήταν κανονικός πρόεδρος και είχε λόγο για όλα. Δεν ήταν κάποιος που τυπικά παρίστανε τον επικεφαλής του ΔΣ. Στην ιδιότυπη γλώσσα του Mister, του μόνου ανθρώπου που μπορεί να χρησιμοποιήσει στην ίδια πρόταση αγγλικά, ιταλικά, πορτογαλικά, ισπανικά και γιαπωνέζικα και να κλείσει λέγοντας «πάμε παρακάτω», ο πρόεδρος που έχει τυπικές και μόνο αρμοδιότητες λέγεται «president up to the tree», δηλαδή «πρόεδρος πάνω στο δέντρο». Ενας τέτοιος ήταν για τον ίδιο ο γιατρός Αργύρης Μήτσου, στον οποίο είχε χαρίσει το προσωνύμιο «Ναύαρχος Γιαμαμότο» ή «Γιαμαμότο πάνω στο δέντρο», ώστε να υπογραμμίσει το στιβαρό του ύφος, που θύμιζε Σαμουράι, αλλά και το τυπικό των καθηκόντων του. Οταν ο Mister ανέλαβε, του είχα τηλεφωνήσει για να τον συγχαρώ κι αυτός μου είχε πει ότι θα είναι «Regular Presi» και όχι «up to the tree». Αν ήθελε να είναι απλά «πάνω στο δέντρο», θα ήταν στον ΠΑΟ ακόμα.

Τσάρλι

Την Τρίτη που παραιτήθηκε τον πήρα τηλέφωνο για να μου εξηγήσει τι έχει συμβεί. Ο Mister, όταν δεν θέλει να κάνει δηλώσεις, σε ακούει προσεχτικά και σου απαντάει «Indians never talk» κι επειδή τόσο αυτός όσο κι εσύ δεν ανήκετε στη φυλή των Απάτσι σε υποχρεώνει να κλείσεις το τηλέφωνο. Την Τρίτη, όταν τον ρώτησα τι συμβαίνει, μου είπε μια άλλη από τις σιβυλλικές του φράσεις: «Goodbay Τσάρλι». Ποτέ δεν έμαθα ποιος είναι ο Τσάρλι, αλλά όταν ο Mister το λέει αυτό σημαίνει απλά ότι έφτασε κάποιο τέλος. Ενας μπανάλ λαϊκός τύπος θα έλεγε «Καληνύχτα Μαργαρίτα» ή ακόμα χειρότερα «Καληνύχτα κι έφεξε», αλλά η αριστοκρατία του Μister δεν του επιτρέπει τέτοιες εκφράσεις. Τον άφησα ήσυχο γιατί μάζευε τα πράγματα από το γραφείο του –τη φωτογραφία με τον Μπονιμπέρτι, την κορνίζα στην οποία κάνει έλεγχο του γηπέδου στο Μουντιάλ του Μεξικό ως παρατηρητής κ.τ.λ. Μετά τον Mister, ετοιμάζονται να αποχωρήσουν η δικηγόρος της ΠΑΕ Αθηνά Μπαλωμένου και ο γενικός διευθυντής Χρήστος Παναγόπουλος. Και η δική τους φυγή θα είναι μια επιπλέον απόδειξη ότι όταν ο μεγαλομέτοχος είπε «φεύγω» δεν έκανε τρικ και ντρίπλες, αλλά μίλησε σοβαρά.

Φάκελος

Ηθελα να ρωτήσω τον Mister αν είναι αλήθεια οι φήμες ότι έφτασε από την UEFA προειδοποίηση για τιμωρία της ομάδας στα πλαίσια του ελέγχου για το Financial Fair Play: δεν τα κατάφερα. Σύμφωνα με τις ίδιες φήμες, που μπορεί να κάνουν στον ΠΑΟ την ίδια ζημιά όσοι και η επικείμενη στάση πληρωμών, η ομάδα κινδυνεύει με τριετή ή πενταετή αποκλεισμό από την UEFA: τώρα προειδοποιείται και τον Δεκέμβριο τιμωρείται. Μετά, αν υπάρξουν προσφυγές παικτών ή μη τήρηση των διακανονισμών, αρχίζουν αφαιρέσεις βαθμών κ.τ.λ. Εύχομαι να μην έχουν έρθει επιστολές με προειδοποιήσεις και με χαρά θα δημοσίευα μια τέτοια διάψευση, είτε από τον ΠΑΟ είτε από την ΕΠΟ. Βέβαια από την ομοσπονδία δεν περιμένω τίποτα: εκεί υπάρχει μια κανονική φυλή των Απάτσι και όπως θα έλεγε κι ο Μαυροκουκουλάκης «Indians Never talk…».