Αντιμέτωποι με τα αναγκαστικά μέτρα της Εφορίας βρέθηκαν 20.135 φορολογούμενοι τον Ιούλιο, ενώ μόνο το πρώτο πεντάμηνο του έτους έγιναν περίπου 18.000 κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Την ίδια στιγμή, τόσο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων όσο και τοΚέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) προσδοκούν στην αύξηση των ημερήσιων κατασχέσεων κυρίως σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Το ζητούμενο είναι σε αυτές τις περιπτώσεις εάν οι οφειλέτες μπορούν να ανακόψουν τις κατασχέσεις για να αποφύγουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης του Δημοσίου. Για να το επιτύχουν όμως αυτό θα πρέπει να είναι γνώστες των δικαιωμάτων τους, που προκύπτουν από την σχετική νομοθεσία και τη διαδικασία πριν γίνει η κατάσχεση σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Το Δημόσιο αρχικά στέλνει στους πολίτες ατομική ειδοποίηση οφειλών, με την οποία καλείται ο οφειλέτης να ρυθμίσει την οφειλή του. Σύμφωνα με τις διατάξεις τουΚώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), η ατομική ειδοποίηση οφειλών αποτελεί έγκυρο τίτλο εκτελεστό και σηματοδοτεί την έναρξη της αναγκαστικής εκτέλεσης για την είσπραξη της οφειλής, δηλαδή της κατάσχεσης κινητών, της δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών, των εσόδων εις χείρας τρίτου ή και του πλειστηριασμού ακινήτου.

Εφόσον ο πολίτης αδρανήσει, τα δικαστικά τμήματα των Εφοριών, του ΚΕΑΟ και των λοιπών υπηρεσιών του Δημοσίου στέλνουν στις τράπεζες ηλεκτρονικό κατασχετήριο του τραπεζικού λογαριασμού. Εν συνεχεία οιτράπεζες προχωρούν άμεσα στη δέσμευση των ποσών που βρίσκουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων που χρωστούν στο Δημόσιο ενώ δεσμεύουν τις καταθέσεις που μπορεί να προέρχονται από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, αποταμιεύσεις.

Ο οφειλέτης μπορεί να αμυνθεί κατά της ατομικής ειδοποίησης και της επικείμενης αναγκαστικής εκτέλεσης υπό την προϋπόθεση ότι θα δραστηριοποιηθεί άμεσα καθότι οι προθεσμίες έχουν συντμηθεί.

Κατά της ατομικής ειδοποίησης ο νόμος προβλέπει ότι μπορεί να ασκηθεί το ένδικο μέσο της ανακοπής. Με την ανακοπή προσβάλλεται ο τίτλος της αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή η ατομική ειδοποίηση. Ταυτόχρονα ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να καταθέσει αίτηση αναστολής η οποία, αν γίνει δεκτή, διακόπτει την αναγκαστική εκτέλεση έως ότου εκδοθεί η απόφαση της ανακοπής.

Πέραν της δικαστικής οδού η οποία κρίνεται αναγκαία ειδικά σε περιπτώσεις που η αναζήτηση της οφειλής είναι παράνομη και καταχρηστική, τονίζεται ότι οιπολίτες, γιανα μπορέσουν να προστατευθούν από το ενδεχόμενο να δεσμευτούν όλα τα χρήματα που έχουν στον τραπεζικό λογαριασμό τους, πρέπει να προχωρήσουν στη δήλωση ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού στο Τaxisnet για να προστατεύσουν ποσά μέχρι 1.250 ευρώ μηνιαίως.

Η Κατερίνα Φραγκάκη είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω