Οταν οι δημοσκοπήσεις δεν μετατρέπονται τεχνηέντως, συνήθως δε από τους χαμένους, σε πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων, είναι χρήσιμες για την εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων. Και από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό των «ΝΕΩΝ» μπορούν να εξαχθούν πολλά τέτοια συμπεράσματα.

Το βασικό από αυτά είναι ότι το κυβερνών κόμμα βρίσκεται σε αποδρομή. Και είναι κάτι που δεν πιστοποιείται μόνο από τη διαφορά στην πρόθεση ψήφου ή από την παράσταση νίκης. Αλλά και από την εικόνα που έχουν διαμορφώσει οι πολίτες για τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης, καθώς και για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Η εικόνα αυτή δείχνει να είναι μη αναστρέψιμη.

Υπάρχει, ωστόσο, και ένα άλλο εύρημα που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Κι αυτό είναι η τρίτη θέση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η δημοσκοπική αυτή επίδοση δεν μπορεί παρά να προσφέρει ανακούφιση συνολικά στο πολιτικό σύστημα της χώρας –το τέρας της Χρυσής Αυγής έπεσε επιτέλους από το βάθρο. Παράλληλα όμως δείχνει ότι η Κεντροαριστερά έχει αποκτήσει μια σημαντική δυναμική, με το πολιτικό συμπέρασμα να είναι προφανές: δεν πρέπει να την αφήσει να πάει χαμένη.

Διαβάζοντας κανείς τα στοιχεία με συγγνωστή αισιοδοξία, δεν θα έκανε λάθος εάν έλεγε ότι για την Κεντροαριστερά υπάρχει διεκδικήσιμος χώρος που θα μπορούσε να τη φέρει στη θέση ενός παγιωμένου τρίτου πόλου. Σε κάθε περίπτωση, η τελική της επίδοση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ίδια. Από το εάν τα στελέχη της διαθέτουν εκείνο το μέταλλο που θα κάνει την παράταξή τους πρωταγωνίστρια της επόμενης μέρας και όχι φτωχό συγγενή.