Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί το πολιτικό σκηνικό όπως διαμορφώνεται και πλέον δείχνει πως δύσκολα μπορεί να ανατραπεί ως προς τα βασικά του χαρακτηριστικά. Οι αριθμοί μπορεί να μη λένε πάντα την αλήθεια, αλλά όταν επαναλαμβάνονται σχεδόν πεισματικά, τότε οι πολίτες είναι που θέλουν κάτι να πουν στο πολιτικό σύστημα. Αν λοιπόν ρίξει –κάθε ενδιαφερόμενος –μια έστω κλεφτή ματιά στα στοιχεία της δημοσκόπησης (Metron Analysis) που δημοσιεύουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ», εύκολα θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ένα αγεφύρωτο χάσμα της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με την κοινωνία. Σε όλες τις παραμέτρους υπάρχει ξεκάθαρη στάση που είναι απελπιστικά αρνητική για την κυβέρνηση. Σε όλα τα στοιχεία που καταγράφουν τη διάθεση των πολιτών απεικονίζεται μια βαθιά απογοήτευση που τείνει να εδραιωθεί, αν δεν έχει ήδη συμβεί. Η τεράστια διαφορά με την οποία προηγείται η ΝΔ επίσης μοιάζει μη αναστρέψιμη και αυτό είναι προφανές ότι όσο περνά ο καιρός δεν μπορεί να αλλάξει.

Eνα άλλο εξίσου σημαντικό στοιχείο αυτής της δημοσκόπησης είναι οι υψηλές προσδοκίες των πολιτών για τις εξελίξεις στη Δημοκρατική Παράταξη. Είναι περισσότερο από ισχυρό το ενδιαφέρον ενός σημαντικού μέρους της κοινωνίας που αναζητά πολιτική έκφραση μέσα από ένα ενιαίο και ισχυρό κόμμα της λεγομένης Κεντροαριστεράς. Το δεδομένο ότι η Kεντροαριστερά με τα δύο κόμματα (ΔΗΣΥ και Ποτάμι) αθροίζει ένα ποσοστό που αγγίζει το 12% προμηνύει τουλάχιστον θετικές προοπτικές. Στον βαθμό μάλιστα που ευοδωθούν οι προσπάθειες συγκρότησης του ενιαίου φορέα με την εκλογή αρχηγού, οι ευκαιρίες της παράταξης προφανώς θα μεγιστοποιηθούν. Ακριβώς και γι’ αυτό αποτελεί κομβικό σημείο η κατάληξη αυτής της απόπειρας, που πρέπει να ολοκληρωθεί με επιτυχία, χωρίς εγωισμούς και προσωπικές στρατηγικές.

Οι πολίτες που διαχρονικά έχουν υποστηρίξει τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο δείχνουν περισσότερο ώριμοι από πολλά στελέχη του να σταθούν συμπαραστάτες και αρωγοί. Ευθύνη και υποχρέωση των πρωταγωνιστών, να μη διαψεύσουν τις ελπίδες εκείνων που αναζητούν πολιτική έκφραση και δείχνουν πρόθυμοι να συγκροτήσουν έναν αξιόμαχο πολιτικό φορέα με υψηλές επιδόσεις και επιδιώξεις.