Ηταν από τις φορές που η διαφήμιση αποτύπωνε την πραγματικότητα χωρίς υπερβολές. Πραγματική έκπληξη όταν έσπασε το αβγό του φιδιού μια φωτογραφία στη συσκευασία της σοκολάτας που απευθύνεται σε παιδιά.

Η εταιρεία είχε αντικαταστήσει το λευκό χαμογελαστό παιδί με ένα μαύρο που έφερε μία αδιόρατη σκυθρωπότητα στο πρόσωπό του.

Οι οπαδοί του εθνικιστικού, αντι-ισλαμικού και ακροδεξιού κινήματος Pegida αντέδρασαν, δίνοντας ασίστ στο συγγενικό AfD, το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία.

«Ο κόσμος τον θεωρεί καλό ποδοσφαιριστή, αλλά δεν θα τον ήθελε για γείτονα». Ο καλός ποδοσφαιριστής, ο Ζερόμ Μπόατενγκ, παίκτης της Μπάγερν και της Εθνικής Γερμανίας, ήταν το μαύρο παιδί στη συσκευασία της Κίντερ. Από μητέρα Γερμανίδα και πατέρα Γκανέζο. Για τον υπαρχηγό του AfD, Αλεξάντερ Γκάουλαντ, ο Μπόατενγκ δεν έχει θέση στη γερμανική κοινωνία. Του χαλάει τη συνταγή της αρίας φυλής, την οποία κληρονόμησε από τα τάγματα εφόδου του Εθνικοσοσιαλιστικού Γερμανικού Εργατικού Κόμματος της δεκαετίας του ’30.

Το έλλειμμα εμπιστοσύνης στα αστικά κόμματα, η οικονομική κρίση, η αυξημένη ροή μεταναστών αποτελούν γόνιμα χώματα για την ανάπτυξη ακροδεξιών ιδεολογικών υβριδίων.

Από τη Δευτέρα στη μετεκλογική Γερμανία οι αναλύσεις θα περιστρέφονται γύρω από το AfD και τις αιτίες της ανόδου του σε μία κοινωνία που ευημερούν οι αριθμοί, όπως οι αντίστοιχοι των εκπομπών αέριων ρύπων των αυτοκινήτων της με τη βοήθεια του περίφημου λογισμικού παραποίησης των ελέγχων τους.

Η αλήθεια είναι πολύ σκληρή για να παρουσιαστεί χωρίς φτιασίδια. Μεγάλα ποσοστά των λαών δεν διαθέτουν κανένα ίχνος συμπάθειας για τους μετανάστες. Τους αντιλαμβάνονται ως εισβολείς στις εστίες τους, ως διεκδικητές των εργασιών τους ακόμα και ως κατώτερα όντα όπως κάποτε κάποιοι γηγενείς Ελληνες τους Μικρασιάτες. Για τις πολιτικές ηγεσίες των οικονομικά ισχυρών κρατών, οι μετανάστες είναι το κοκ, η καύσιμη ύλη, που θα κινήσει την ατμομηχανή της βιομηχανίας με φθηνά εργατικά χέρια. Και ποτέ μεγάλα σε ηλικία. Τα παιδιά είναι ευπρόσδεκτα, οι μεσήλικοι πετιούνται στον Καιάδα και μετατρέπονται σε λίπασμα των ποσοστών των νεοναζί, που εκπροσωπούν αυτούς που φοβούνται να πουν πως μισούν τους μετανάστες. Και είναι πολλοί.