Το ντέρμπι ΑΕΚ – Ολυμπιακός που θα γίνει αύριο στο ΟΑΚΑ θα σταθεί αιτία για μια τεράστια αστυνομική κινητοποίηση, μολονότι στο γήπεδο θα υπάρχουν οπαδοί μόνο της γηπεδούχου Ενωσης. Και πάλι χρήματα του έλληνα φορολογουμένου θα ξοδευτούν γιατί ένα τσούρμο «άρρωστοι» ονειρεύονται να στήσουν καρτέρια, να επιτεθούν σε πούλμαν, να σπάσουν ό,τι είναι δυνατόν. Και γιατί να μην το κάνουν άλλωστε; Αφού δεν φοβούνται κανέναν.

Κούκλοι

Την περασμένη Κυριακή, στις έξι το απόγευμα, στο δημαρχείο του Περιστερίου γνωστοί άγνωστοι οπαδοί της ΑΕΚ επιτέθηκαν σε σύνδεσμο του Ατρόμητου Περιστερίου, έβαλαν φωτιά σε κάδους, έσπασαν σταθμευμένα αυτοκίνητα και πήγαν στο γήπεδο για να δουν το ματς με τη Λαμία κούκλοι. Στα ρεπορτάζ που κυκλοφόρησαν υπήρξε πλήρης καταγραφή των περιστατικών με λεπτομέρειες: μπορούσε να πληροφορηθεί ο καθένας πόσοι ήταν οι χούλιγκαν (περισσότεροι από 140 σύμφωνα με τα δημοσιεύματα) καθώς και πώς έφτασαν εκεί. Χρησιμοποίησαν, διαβάζω, εβδομήντα δίκυκλα (μηχανάκια κι όχι ποδήλατα…) κι έφτασαν στην οδό Παναγή Τσαλδάρη 47, όπου βρίσκονται τα γραφεία συνδέσμου φιλάθλων του Ατρόμητου Περιστερίου, από δυο περιφερειακούς δρόμους. Το σπουδαίο είναι ότι όλες αυτές οι λεπτομέρειες της πολεμικής σύρραξης έγιναν γνωστές από την ίδια τη ΓΑΔΑ!

Μπράβο

Να πούμε ένα μπράβο στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα (αν ακόμα λέγεται έτσι το υπουργείο, γιατί οι λέξεις χάνουν σιγά σιγά το νόημά τους). Χάρη στις άοκνες προσπάθειές του έχουμε μια Γενική Αστυνομική Διεύθυνση που παρακολουθεί άγρυπνη τα κατορθώματα των χουλιγκάνων καταγράφοντας και τα αποτελέσματα των εισβολών τους, αλλά και το πόσοι πήραν μέρος σε αυτές –και κυρίως το πώς έδρασαν! Δεν συλλαμβάνουν βέβαια κανέναν κι αν τον συλλάβουν τον αφήνουν, αλλά ας μην τα θέλουμε και όλα δικά μας: σημασία έχει πως γνωρίζουν τις διαδρομές, τα παιδιά και τις πράξεις τους κι όλη αυτή η γνώση δεν θα πάει χαμένη. Ισως η ΓΑΔΑ να την πουλήσει σε κανέναν παραγωγό για να γυρίσει κάποιο σίριαλ, ας πούμε. Δεν το λες και λίγο.

Τυφλή

Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, εκεί που η Αστυνομία κατορθώνει να κάνει κάτι που μοιάζει με δουλειά Αστυνομίας, έρχεται η Δικαιοσύνη να δώσει ρέστα και να μας θυμίσει ότι είναι τυφλή και ίσως γι’ αυτό δεν κάνει απολύτως τίποτα περιμένοντας ένα επίδομα. Εχουν περάσει σχεδόν πέντε μήνες από τον περίφημο τελικό Κυπέλλου στον Βόλο, όπου μαχαιροβγάλτες της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ συναντήθηκαν στην (ιστορική πλέον…) πεζογέφυρα του Πανθεσσαλικού Σταδίου κι ακόμα να μάθουμε ποιο είναι το πόρισμα του εισαγγελέα που ανέλαβε την υπόθεση με διαδικασίες εξπρές. Η αλήθεια είναι ότι κλήθηκαν κάποιοι άνθρωποι να καταθέσουν για το πώς προέκυψε ο «τελικός του αίσχους» (όπως επιεικώς χαρακτηρίστηκε…), αλλά στη συνέχεια όλα πάγωσαν. Ολο αυτό τον καιρό δεν βρέθηκε, μάλιστα, ούτε ένας βουλευτής Μαγνησίας να ρωτήσει τον υπουργό Δικαιοσύνης ή τον υφυπουργό Αθλητισμού για το αν γνωρίζουν κάτι σχετικά. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, και με εισαγγελική βούλα, να υπάρξει ένα ακόμα θλιβερό γεγονός για το οποίο δεν φέρει κανένας ευθύνη! Κι ας υπάρχουν καταγγελίες ότι έλειπαν από το πεδίο μάχης οι ταξίαρχοι, κι ας υπάρχει κατάθεση του πρώην υπεύθυνου ασφαλείας της ΕΠΟ κ. Παναγιώτου για πλημμελή μέτρα, κι ας υπάρχει ευθύνη των διοργανωτών αλλά και των ομάδων για την παροχή και την διακίνηση των εισιτηρίων, που θυμίζω ότι είναι και ονομαστικά. Κάπου η έρευνα έχει αραχνιάσει. Και θα μπει στο αρχείο.

Υπόθεση

Φυσικά θα έπρεπε να απαιτούν από την Εισαγγελία να ρίξει φως στην υπόθεση οι αρμόδιοι: όχι μόνο το υφυπουργείο Αθλητισμού (τους προϊσταμένους του οποίου κάποιοι τότε εξευτέλισαν…), αλλά και η ΕΠΟ, τον τελικό της οποίας διέλυσαν οι χούλιγκαν. Αλλά ποια ΕΠΟ; Οι τρεις που τότε ήταν μεταξύ των αρμοδίων που απέτυχαν να οργανώσουν το ματς (δηλαδή οι δυο παρατηρητές, οι κ. Βακάλης και Διακοφώτης, και ο πρόεδρος της Ενωσης Βόλου και οικοδεσπότης κ. Λασκαράκης) είναι σήμερα σύμβουλοι της ομοσπονδίας! Κατά κάποιο τρόπο, για τη συμμετοχή τους στον τελικό του αίσχους επιβραβεύτηκαν κι ελπίζω να τους φωνάξει γρήγορα η UEFA να διοργανώσουν και τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, μπας και δούμε ένα θέαμα ανάλογο.

Τέχνη

Ευτυχώς, όπως πάντα συμβαίνει με τις καταστροφές, κι εκείνη η συμφορά είχε σταθεί αιτία για τέχνη. Η αστυνομική Υποδιεύθυνση Βόλου με σχετική ιστορική ανακοίνωση, λίγες μέρες μετά, έκανε γνωστό ότι μεταξύ των (ελάχιστων…) συλληφθέντων υπήρχαν πέντε Αλβανοί και ένας από το Ζαΐρ: η πτωχή πλην τίμια Ελλάς παράγει και κονγκολέζους χούλιγκαν! Κρίμα που ήταν άντρας. Αν ήταν κοπέλα, θα μπορούσε ο ύμνος της Σούπερ Λίγκας να γίνει το «Ζαΐρα, θα ‘ρθω να σε κλέψω κάποια βραδιά…».